Două licitații, luna aceasta: Pasaje rutiere supraterane, peste calea ferată, la Lețcani și la Podu Iloaiei

joi, 12 ianuarie 2023, 02:50
3 MIN
 Două licitații, luna aceasta: Pasaje rutiere supraterane, peste calea ferată, la Lețcani și la Podu Iloaiei

Ambele vor asigura traversarea denivelată a căii ferate de la ieșirea din Lețcani, respectiv de la intrarea în Podu Iloaiei. În această din urmă localitate va fi construit și un pasaj subteran pietonal

Cu puțin înainte de publicarea celor 27 de proiecte de infrastructură spitalicească publică nouă câștigătoare ale finanțării PNRR, președintele Consiliului Județean a prezentat într-o conferință de presă câteva schimbări pe traseul drumului european E583/ DN 28. Costel Alexe a spus că apariția autostrăzii A8 nu înseamnă că rețeaua de drumuri naționale nu va mai fi folosită, ba dimpotrivă.

Alături de primarul din Podu Iloaiei, Ioan Alexa, șeful CJ a spus că urmează să fie proiectat și construit un pasaj subteran pietonal în dreptul primăriei din această localitate, ca soluție atât pentru fluidiaarea traficului, cât și pentru siguranța celor care se angajează în traversarea acestei artere foarte intens circulată. „Realizarea studiului de fezabilitate va fi scoasă la licitație acum, la final de ianuarie”, a precizat Costel Alexe.

Încă două pasaje pe Europeană, supraterane de data asta, aprobate prin PNRR şi cu finanţare de la Banca Europeană de Investiții, vor fi construite acolo unde acum sunt treceri la nivel cu calea ferată. Alexe a spus că un pasaj va fi construit la intrarea în Podu Iloaiei dinspre Lețcani. „Acolo e o problemă de siguranţă rutieră care a reieşit în urma unui studiu recomandat. Va fi finanţat din împrumutul de la BEI”, a subliniat el.

De asemenea, la Leţcani, va fi construit un pasaj în dreptul căii ferate, care ar urma să rezolve și virajul spre Dumeşti. Realizarea acestui pasaj ar urma să fie finanțată prin PNRR, iar prima licitație, pentru documentația tehnică, va fi lansată în februarie.

Prezent la întâlnirea cu jurnaliștii, primarul comunei Lețcani a adus în discuție și centura de trafic ușor a Zonei Metropolitane, dar și proiectul parcului industrial în curs de amenajare la intrarea în comună dinspre Iași. Stelian Turcu s-a arătat convins că, odată finalizate aceste proiecte, oportunitățile de afaceri în zonă vor crește rapid.

Am încercat să aflăm de la Regionala de drumuri naționale mai multe amănunte despre pasajul de la intrarea în Podu Iloaiei, știind că un proiect de centură a orașului – care include pasaje peste calea ferată – este în licitație pentru studiul de fezabilitate. Directorul Ovidiu Laicu a avut telefonul închis pe tot parcursul zilei.

Amintim că varianta ocolitoare de la Podu Iloaiei, menită să degreveze traficul din oraș, ar urma să traverseze linia ferată, să continue paralel cu aceasta aproximativ 3,5 km, apoi să revină la DN 28 la ieșirea din oraș spre Budăi. Rămâne însă neclar dacă pasajul vizat la intrarea în Podu Iloaiei va fi unul comun cu cel de la capătul de aici al viitoarei centuri.

Un alt proiect, despre care Ziarul de Iași a scris în premieră, este construirea unui pasaj la intersecția Șoselei de Centură cu DN 28. Proiectul se află de asemenea în stadiul licitației pentru realizarea studiului de fezabilitate.

Citiți și: Care va fi gata prima: autostrada A8 sau centura Podu Iloaiei? Una va trece pe la nord de oraş, cealaltă pe la sud

 

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii