Două premiere la Operă după scrieri ale lui Ion Luca Caragiale

miercuri, 25 octombrie 2023, 01:50
2 MIN
 Două premiere la Operă după scrieri ale lui Ion Luca Caragiale

Opera Națională Română din Iași sărbătorește Ziua Internațională a Operei 25 octombrie. Miercuri, de la ora 18:30, în Sala Mare a Naționalului ieșean, publicul va putea participa la două premiere, „Făclia de Paști” (în versiune concertantă) de Alexandru Zirra și „O noapte furtunoasă” de Paul Constantinescu. Ambele spectacole au la bază scrieri celebre ale lui Ion Luca Caragiale.

„În acest an ne-am propus să sărbătorim românește Ziua Internațională a Operei. Pe 25 octombrie vom oferi publicului două opere românești, «Făclia de Paști», în versiune concertantă, de Alexandru Zirra, și «O noapte furtunoasă», de Paul Constantinescu, care sunt convins că vor fi primite foarte bine de public. Prezentată în premieră absolută, «Făclia de Paști» readuce în atenție numele lui Alexandru Zirra. Un alt titlu celebru în cultura noastră, «O noapte furtunoasă», prilejuiește și promovarea unui talentat tânăr al casei, Cristi Avram, care semnează regia spectacolului, o altă premieră pe care o oferim spectatorilor”, a declarat managerul interimar al Operei Naționale Române din Iași, Andrei Fermeșanu.

„Făclia de Paști” reprezintă o premieră absolută și este o creație a celebrului compozitor Alexandru Zirra, care a jucat un rol important în dezvoltarea muzicii românești, având legături strânse cu Iașiul. Această operă nu a mai fost pusă în scenă până acum.

Prodecanul Facultății de Interpretare, Compoziție și Studii Muzicale Teoretice din cadrul Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași, Loredana Iațeșen, a adăugat: „Opera «Făclie de Paști» este esențială pentru publicul ieșean, pentru că Alexandru Zirra este un compozitor care și-a făcut studiile la Iași, care a avut o carieră minunată aici. Această operă este cu adevărat cea mai realizată sub aspectul limbajului și al stilisticii, deoarece între 1937 și 1938, atunci când dorește prima dată să o monteze este, cumva, momentul lui de maturitate creatoare”.

Evenimentul va oferi publicului două spectacole contrastante, dar pline de dramatism, potrivit dirijorului Operei Naționale din Iași, Bogdan Chiroșcă, care a menționat: „Este un spectacol deosebit alcătuit din două titluri. Sunt muzici opuse, dar cu un dramatism accentuat și, totodată, spectacole care sunt vii. Este o partitură la care s-a muncit foarte mult. Avem un an jumătate de când ne gândim cum să o scoatem la lumină”.

Evenimentul face parte din calendarul celei de-a XXV-a ediții a Festivalului Muzicii Românești, organizat de Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași.

Comentarii