Conferinţa tehnico-ştiinţifică de “Instalaţii pentru Construcţii şi Economia de Energie”

Două zile de dezbateri la Iaşi cu peste 150 de specialişti în instalaţii: soluţii pentru a locui în comunităţi sănătoase şi a trăi în armonie cu mediul

vineri, 07 iulie 2023, 01:50
4 MIN
 Două zile de dezbateri la Iaşi cu peste 150 de specialişti în instalaţii: soluţii pentru a locui în comunităţi sănătoase şi a trăi în armonie cu mediul

Ieri s-a desfăşurat, la Iaşi, prima zi din cadrul celei de-a XXXIII-a ediţie a Conferinţei tehnico-ştiinţifice de “Instalaţii pentru Construcţii şi Economia de Energie”, organizată în perioada 6-7 iulie simultan cu cea de-a VI-a ediţie a Conferinţei “Energie, Eficienţă, Ecologie şi Educaţie”. Evenimentele sunt organizate anual de către compania DAS Iaşi alături de Asociaţia Inginerilor de Instalaţii din România (AIIR) – Filiala Moldova, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi, Asociaţia Inginerilor de Instalaţii din Republica Moldova şi Universitatea Tehnică a Moldovei din Chişinău.

 

Tematica conferinţei din acest an este “Sustenabilitate, dezvoltare durabilă şi eficienţă energetică în construcţii şi instalaţii”, iar evenimentul de la Iaşi reuneşte peste 150 de invitaţi din domeniul instalaţiilor pentru construcţii: cercetători, proiectanţi, executanţi, cadre didactice şi studenţi ai facultăţilor de specialitate. Printre invitaţi se numără prof. univ. dr. ing. Dan Caşcaval, rectorul Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi, prof. univ. dr. ing. Dorina-Nicolina Isopescu, decanul Facultăţii de Construcţii şi Instalaţii din Iaşi, prof. univ. em. dr. ing. Gheorghe Badea, preşedinte onorific AIIR Filiala Transilvania, prof. univ. em. dr. ing. Adrian Retezan, preşedinte onorific AIIR Filiala Banat, conf. dr. ing. Vasilică Ciocan, preşedintele AIIR Filiala Moldova, Ludmila Vîrlan, preşedintele AIIR Republica Moldova, dr. ing. Ioan Silviu Doboşi, preşedintele AIIR Filiala Banat-Timişoara, conf. dr. ing Cătălin Lungu, preşedintele AIIR Filiala Valahia şi prof. dr. ing. Ioan Aşchilean, preşedintele AIIR Filiala Transilvania.

Diversitatea şi extinderea dezvoltării conceptuale în construcţii şi instalaţii sunt evidenţiate în domeniul actual: unii preferă clădiri naturale, în timp ce alţii se concentrează pe construcţii care înglobează tehnologii avansate. Organizatorii evenimentului accentuează importanţa sustenabilităţii şi dezvoltării durabile în proiectarea şi realizarea acestor structuri şi instalaţii, iar cele două conferinţe organizate zilele acestea la Iaşi oferă prilejul pentru diseminarea celor mai noi informaţii despre materiale, echipamente şi tehnologii din acest domeniu. “Tematica conferinţei din acest an ne obligă să conştientizăm echilibrul dintre proiect şi resurse, dintre viziune şi instrumentele de realizare, oferindu-ne nu doar speranţe, ci şi soluţii, pentru a locui în comunităţi sănătoase, pentru a ne dezvolta şi pentru a trăi în armonie atât cu semenii noştri, cât şi cu mediul – acum şi totdeauna!”, se menţionează într-un comunicat de presă al organizatorilor.

Prof. univ. dr. ing. Dan Caşcaval, rectorul Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi, a declarat în cadrul evenimentului: “Această conferinţă se desfăşoară într-un moment important, pentru că şi noi suntem acum într-o etapă în care dorim să aplicăm într-o direcţie PNRR, pentru a obţine fonduri necesare infrastructurii universitare, respectiv pentru cămine şi cantine. Suntem interesaţi să realizăm reabilitarea unor astfel de construcţii în sistemul nZEB, însă sumele care se suportă prin PNRR sunt foarte mici faţă de costurile reale. Suma pentru clădirile noi este de 1.200 de euro metrul pătrat, iar pentru reabilitări 500 de euro metrul pătrat. După calculele noastre, reabilitarea la noi ar fi 1.300 de euro metrul pătrat, din care Guvernul oferă doar 500 de euro, iar noi ar trebui să suportăm diferenţa, ceea ce este enorm. De aceea rugămintea mea este ca voi, specialiştii care ştiţi foarte bine care este valoarea reală a unui metru pătrat, să vă implicaţi mai mult în discuţiile Guvernului atunci când se fac aceste calcule ale costurilor, pentru că de cele mai multe ori lucrurile sunt departe de realitate, astfel că puţine universităţi din ţară vor putea aplica, având în vedere că trebuie să suporte încă o dată costul acestor cheltuieli”, a declarat în cadrul evenimentului prof. univ. dr. ing. Dan Caşcaval, rectorul Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi.

La rândul său, Iulia Negară, director executiv VestMold Transgaz, a vorbit despre provocările legate de sistemul energetic al Republicii Moldova: “Republica Moldova a fost practic într-o cursă în ultimii doi ani, cel puţin, ca să depăşească diverse provocări legate de sistemul energetic al ţării, însă cu paşi mici s-a deschis piaţa şi se simte un nou flux şi o speranţă că se va liberaliza, iar consumatorii vor avea posibilitatea să aleagă servicii de calitate. (…) Totodată suntem în plină procedură de modificare a legii cu privire la performanţa energetică a ţării. Există un şir de inovaţii prin care practic se face o adaptare a legii la cerinţele noutăţii energetice şi sperăm la implementarea proiectului la nivel naţional, nu numai în sectorul public – privat, ci şi în sectorul clădirilor rezidenţiale”, a declarat Iulia Negară.

Astăzi este ultima zi a conferinţelor “Instalaţii pentru Construcţii şi Economia de Energie”, respectiv “Energie, Eficienţă, Ecologie şi Educaţie”, care vor oferi cadrul necesar schimburilor de idei şi de informaţii prin intermediul comunicărilor în plen, a lucrărilor publicate în volumul conferinţei, precum şi prin discuţii între cei prezenţi la evenimentul organizat la Iaşi. 

Comentarii