Droguri scumpe în chiloţi murdari. Un traficant de cocaină a fentat extrem de ingenios graniţele, dar a fost prins banal la Leţcani

vineri, 28 iulie 2023, 01:50
4 MIN
 Droguri scumpe în chiloţi murdari. Un traficant de cocaină a fentat extrem de ingenios graniţele, dar a fost prins banal la Leţcani

Pentru a nu fi prins cu drogurile transportate asupra lui, un ieşean a trecut graniţa în alt microbuz decât cel care îi transporta bagajele. La controlul de frontieră nu s-a găsit nimic în neregulă, iar ajuns în ţară, traficantul s-a urcat înapoi în microbuzul cu bagajele. Trucul nu i-a folosit la nimic, fiind prins cu geanta de droguri asupra lui la Leţcani.

 

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) îl luaseră la ochi de mai multă vreme pe Alexandru Marin, deplasările sale ridicând suspiciuni. Acesta pleca lunar în Italia, cu avionul, întorcându-se la scurt timp, cu microbuzul. Informaţiile anchetatorilor conduceau spre ipoteza că Marin se întorcea cu droguri. Ipoteza avea să se confirme la începutul lunii septembrie a anului trecut.

Marin cumpărase din Italia 148,88 grame de cocaină, pe care a pus-o într-un săculeţ învelit în lenjerie intimă folosită, în geanta sa de voiaj. La întoarcerea în ţară, la Budapesta, Marin a coborât din microbuz fără a-şi lua bagajele şi a urcat în altul, care avea parţial traseu comun. Dacă cocaina ar fi fost descoperită la graniţă, nu s-ar fi ştiut cui aparţine. Poliţiştii de frontieră nu au găsit nimic suspect, aşa că Marin s-a urcat înapoi în microbuzul său. Acesta a fost însă oprit în trafic de poliţiştii secţiei rurale Leţcani, la trecerea prin localitate. La picioarele lui Marin se afla o geantă de voiaj maro, despre care acesta a spus că îi aparţine. Atunci când poliţiştii au deschis geanta, au găsit plicul vidat conţinând o pulbere albă. Întrebat ce conţine, Marin a răspuns că nu este al lui şi nu ştie cum i-a ajuns în bagaj. A fost reţinut în aceeaşi noapte, din dispoziţia procurorilor, iar a doua zi a fost arestata preventiv.

În decembrie, Marin a fost trimis în judecată pentru introducerea ilegală în ţară de droguri de mare risc şi pentru trafic cu astfel de substanţe. Nu şi-a recunoscut fapta în faţa judecătorilor, prezentând succesiv mai multe scenarii. A încercat să explice prezenţa drogurilor în bagajul său printr-o înscenare. Cocaina i-ar fi fost pusă în geantă de vărul său, cu care ar fi avut o neînţelegere legată de plata unei sume de bani pentru o lucrare de construcţii făcută de cei doi. Povestea a fost respinsă de magistraţii Tribunalului. Acestora li s-a părut neverosimil ca vărul lui Marin să îi pună în geantă o cantitate atât de mare de cocaină, doar ca răzbunare. Ar fi fost suficiente câteva grame. În plus, conversaţiile dintre cei doi, găsite de anchetatori pe telefonul mobil al lui Marin făceau referire la droguri, nu la construcţie. Traficantul a încercat să explice că „marfa” de care se spunea într-un mesaj că este „cam tare” ar fi fost de fapt vişinată, dar nu s-a putut face crezut.

Marin nu a putut explica nici de ce, câtă vreme susţinea că mersese în Italia la muncă, se întorcea acasă după doar două săptămâni. Poliţiştilor din Leţcani le spusese că venea din Italia, de la verişoara sa, fără a da alte detalii. Ulterior, a spus ba că logodnica sa nu se simţea bine, fiind deprimată, ba că aflase de la bunica sa că mamei i se făcuse rău. „Inculpatul şi-a construit o strategie de apărare prin care să susţină o altă realitate decât cea care rezultă din probele administrate în cauză, pentru exonerarea de la răspundere penală, pentru a da o aparenţă de veridicitate susţinerilor sale, însă ceea ce este de necontestat este că asupra sa a fost găsită cantitatea de 148,88 grame cocaină, iar în legătură cu provenienţa acestora explicaţiile inculpatului sunt neverosimile , astfel încât nu vor fi reţinute”, au reţinut judecătorii.

Magistraţii Tribunalului au luat în calcul în favoarea lui Marin faptul că se afla la primul conflict cu legea penală. Aceasta însă pedepseşte deosebit de sever traficul de droguri de mare risc, printre care se numără şi cocaina, aşa că pedeapsa finală a fost mare. Marin a fost găsit vinovat de ambele fapte de care fusese acuzat, fiind condamnat în total la 8 ani şi 8 luni de închisoare. Pronunţată miercuri, sentinţa poate fi atacată cu apel.

Comentarii