Drumurile alternative pe care puteţi ocoli calvarul din Bucium. Merită sau nu? Am fost pe acolo!

luni, 26 iunie 2023, 01:50
5 MIN
 Drumurile alternative pe care puteţi ocoli calvarul din Bucium. Merită sau nu? Am fost pe acolo!

Disconfortul rutier al ieşenilor care locuiesc în Bucium, aflat oricum la cote undeva la limita suportabilului, va atinge cote paroxistice în curând, odată ce vor demara lucrările de modernizare a şoselei şi a podului de la Granit, anunţate deja. 

Pentru a combate întrucâtva indiferenţa edililor în această problemă ce pare a nu avea rezolvare de ani buni, jurnaliştii Ziarul de Iaşi au străbătut dealurile Buciumului în căutarea vreunei alternative sau „drum minune” care să scape locuitorii din Bucium, de fapt măcar pe unii dintre ei, care vor atenua parţial aglomeraţia de pe bulevard, de calvarul ambuteiajului de dimineaţă sau după amiază în drumul lor spre serviciu sau şcoală şi retur.

Deşi pare greu de crezut, probabil unii ieşeni din zonă ştiu deja, dar am găsit unele alternative. Cu ajutorul Primăriei acestea ar fi putut fi mult mai bune dar, la calvarul care este dimineaţa pe Bucium de exemplu, alternativele pot fi viabile chiar şi aşa.

Toate drumurile duc la Tomeşti

Deocamdată, firma Conest, cea care şi-a adjudecat lucrarea, a început timid şantierul în zona Bucium, blocând doar o bandă pe sens, în dreptul podului de pe pârâul Vămăşoaia. Se anunţă, însă, vremuri grele pentru şoferi. Tocmai de aceea, jurnaliştii ZDI au confruntat harta şi apoi situaţia din teren şi au găsit două drumuri de acces pentru a ocoli ambuteiajul dinaintea podului Granit (Bucium).

Ambele variante au însă legătură cu Tomeştiul şi traficul aferent de pe Calea Chişinăului. Unul mare, dar incomparabil totuşi cu cel de pe Bucium. “Nu ne avantajează pe noi”, ne-a spus primarul Tomeştiului, întrebat de acestea şi dacă s-a gândit să modernizeze parţial unele drumuri conexe. Concret, iată ce scurtături am găsit!

Varianta 1: strada Grigore T. Popa

Şoseaua Bucium, cum s-a anunţat deja, va intra în reparaţii între intersecţia cu bd. Poitiers şi intersecţia cu stradela Păun. Timp de aproape doi ani de zile, locuitorii din Bucium vor avea de îndurat calvarul ambuteiajelor mult mai mari decat cele actuale.  Asta şi pentru că, ani de zile, primăria Iaşi nu s-a mobilizat să găsească sau să construiască măcar o alternativă pentru şoferi.

Jurnaliştii Ziarul de Iaşi au căutat astfel o altă cale de a ajunge din Bucium în municipiul Iaşi. Cum spuneam, două cele mai bune alternative au legătură cu Tomeştiul.

Mai precis, şoferii din Bucium care intenţionează să intre în municipiul Iaşi pot alege varianta de a se cupla cu Drumul Hoţilor (strada Trei Fântâni), dar nu pe la semaforul dinaintea Podului Bucium, căci nu ar fi niciun câştig aşa, ci mult mai înainte: în zona benzinăriei Mol. Şoferii care ar alege varianta asta pot apoi să intre în municipiu pe la trecerea de cale ferată de pe DN 28, şoseaua spre Tomeşti.

Ajunşi aici, şoferii pot alege apoi, din nou, să meargă fie înainte spre Podu Roş, Primăverii ori Nicolae Iorga, ori pot vira dreapta spre Metalurgie, la intersecţia de la Tepro (Metalurgica) dacă merg spre Tătăraşi.

Pentru asta, însă, şoferii trebuie să îndure un drum de pietriş şi gropi, pe o porţiune de circa 3 kilometri. Concret, şoferii trebuie să vireze de pe şoseaua Bucium la dreapta exact înaintea supermarketului Lidl, ca şi cum ar intra în parcarea acestuia, pe strada care se numeşte Petre Vancea, apoi după Lidl stânga pe strada Grigore T. Popa, mergând apoi pe această stradă până se intersectează cu Trei Fântâni (Drumul Hoţilor). Jurnaliştii au parcurs acest drum de mai multe ori şi era deja relativ aglomerat de cei ce folosesc ruta, însă clar fără ambuteiaje şi cu mers cursiv.

Singurul incovenient este faptul că drumul este din petriş, cu multe gropi, dar gropi care nu pun probleme niciunui autoturism, şi praf din abundenţă, deoarece mulţi dintre şoferi circulă cu viteză chiar şi pe acolo.

Varianta 2: DJ 248D, prin Tomeşti

Un alt doilea drum de acces spre Iaşi atunci când bulevardul Socola e blocat, valabil în special pentru cei care vin spre Iaşi din afară, sau cei care locuiesc pe Bucium mai aproape de Păun sau chiar în Păun, porneşte de mai sus de motel, intersecţia cu Păun. Este vorba despre drumul judeţean 248D, care intră în satul Păun şi coboară apoi prin pădure în Tomeşti. Are însă are un mare incovenient.

Drumul este parţial asfaltat: de la intersecţia cu DN 24, mai sus de Motel, circa 3 kilometri, prin satul Păun, până la ieşire. Apoi este drum de pietriş. Pe vreme ploioasă drumul nu este indicat, deoarece este abrupt pe teritoriul Tomeştiului. Drumul de pietriş se opreşte, după multe meandre, fix la intrarea în localitatea Tomeşti, de unde reîncepe asfaltul.

Acest drum ar fi putut fi făcut lesne de către autorităţile judeţene, a fost de altfel şi un plan, drumul fiind judeţean (DJ 248D), dar în final nu s-a mai concretizat decât cu o pietruire.

Primarul din Tomeşti, Ştefan Timofte, ne-a spus franc despre drum că el nu are niciun interes să fie modernizat deoarece ar aglomera şi mai mult drumul naţional care străbate localitatea dinspre Albiţa spre Iaşi. Drum naţional care este şi acum foarte aglomerat, existând doar o bandă pe sens. “Nu avem niciun interes cu acest drum”, ne-a spus scurt Ştefan Timofte.

O altă variantă de descongestionare pentru traficul infernal dintre Păun şi Granit ar mai putea fi o soluţie rutieră practicată frecvent în afara ţării, mai puţin la noi: benzile reversibile.

Dimineaţa, intrarea în oraş ar putea fi comutată pe trei benzi, iar ieşirea numai pe una. Seara, procedura ar putea fi inversată. Poliţiştii de la rutieră sunt de părere că nu ar rezolva însă nimic cu acestea, deoarece punctul de aglomeraţie este intersecţia cu bulevardul Poitiers. “Aici este blocajul, benzile reversibile nu ar avea succes”, ne-a spus un ofiţer de la rutieră. 

Comentarii