După 7 ani de la iniţiere, lotul 3 al drumului spre Suceava a trecut de prima contestaţie. Urmează recursul

vineri, 10 septembrie 2021, 01:50
2 MIN
 După 7 ani de la iniţiere, lotul 3 al drumului spre Suceava a trecut de prima contestaţie. Urmează recursul

Decizia de respingere dată de Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor poate fi atacată în instanţă. Modernizarea ultimilor 40 km ai Axei rutiere trebuie să se încheie până la sfârşitul anului 2023.

 

Contestaţia formulată în procedura de licitaţie pentru atribuirea lucrărilor pe Lotul 3 al Axei Iaşi-Suceava a fost respinsă. Unul dintre cei 9 ofertanţi, Alpenside SRL, a solicitat anularea raportului şi deciziei de atribuire şi "reluarea procedurii de la etapa verificării admisibilităţii ofertei depuse de asocierea Eky-Route SRL – DIMEX 2000 Company SRL". Soluţia dată de Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor poate fi atacată în instanţă în termen de 10 zile de la comunicare.

Aceasta este a doua licitaţie pentru Lotul 3 al Axei rutiere strategice Iaşi-Suceava. Procedura a atras 9 oferte, la aceeaşi valoare estimată ca la prima procedură, când au fost înregistrate doar 3 participanţi: 96,1 milioane de lei. Atunci, unul dintre ofertanţi a reuşit prin contestaţii să-i scoată din cursă pe ceilalţi doi. Tustrei s-au regăsit în procedura relansată.

La tura a doua au depus oferte sau declaraţii de participare: Alpenside (care şi-a adjudecat şi primele două loturi din Axa rutieră Iaşi-Suceava) şi Danlin XXL, ofertanţi unici, precum şi asocierile conduse de Mavgo Holding, Daroconstruct, Conest, Autotehnorom (care a câştigat licitaţiile pentru cele două loturi din Suceava), Con Ted Company, Deliver Lex Trans şi Eky Route.

Câştigătorul urma să fie anunţat în luna iulie, dar a intervenit contestaţia, soluţionată în urmă cu două zile.

La fel ca toate celelalte loturi, termenul de execuţie pentru Lotul 3 este de 2 ani din momentul semnării ordinului de începere (după anunţul oficial de atribuire, evident). Pe celelalte două loturi se lucrează susţinut pe mai multe tronsoane, a anunţat Sorin Afloarei, vicepreşedintele Consiliului Judeţean care are printre atribuţii reţeaua drumurilor din judeţ. Modernizarea celor două loturi, Iaşi-Breazu-Movileni-Gropniţa-Focuri-Coarnele Caprei-Belceşti, trebuie să se încheie înainte de sfârşitul acestui an. Întregul proiect, de la Iaşi la Suceava, ar trebui să fie gata până la 31 decembrie 2023.

Proiectul Axei rutiere strategice Iaşi-Suceava a fost iniţiat în 2014 de cei doi preşedinţi de atunci ai Consiliilor Judeţene. Finanţarea europeană a fost acordată trei ani mai târziu, iar licitaţiile au fost lansate în 2019. Nicio ofertă nu a fost depusă, nici pentru cele trei loturi ieşene, nici pentru cele două din judeţul vecin. După o suplimentare a fondurilor cu 40 la sută, au apărut şi ofertanţii: 4 loturi au fost adjudecate şi exact cel din mijloc a mai rămas de atribuit. Este vorba de un traseu lung de 40,6 km, Belceşti-Scobinţi-Sireţel-Lespezi-limita judeţului Suceava.

De la un capăt la celălalt, Axa Iaşi-Suceava are 167,61 km, din care 91,77 km sunt pe teritoriul judeţului Iaşi.

Comentarii