După ani de zile de tergiversări, încep audierile patronilor de magazine de lux

miercuri, 13 aprilie 2022, 01:50
2 MIN
 După ani de zile de tergiversări, încep audierile patronilor de magazine de lux

Fratele luptătorului Cătălin Moroşanu îşi începe întâlnirile cu judecătorii. În faţa Tribunalului a început ieri procesul în care 30 de inculpaţi, printre care soţul unei judecătoare din Alba, patronii unor magazine de lux, Claudiu Moroşan (FOTO DREAPTA) şi numeroşi romi din Grajduri şi Zanea sunt acuzaţi de constituirea unei grupări infracţionale specializate în evaziune fiscală.

Dosarul a fost trimis în instanţă de procurorii DIICOT încă din vara lui 2019, doi ani şi jumătate durând procedurile din camera preliminară. Conform procurorilor, gruparea ar fi fost iniţiată în 2013 de Cornel Marcu, un om de afaceri din Alba Iulia, soţul unei judecătoare. Baza piramidei era formată din oameni de afaceri din Grajduri şi Lunca Cetăţuii, al căror rol era de a furniza facturi false care să ateste vânzarea unor cantităţi importante de aur.

Metalul preţios cumpărat în fals era vândut ulterior pe hârtie în Italia sau Germania, tranzacţiile intracomunitare având ca urmare diminuarea bazei impozabile de calcul a TVA şi a impozitului pe profit, ca şi solicitarea rambursării de TVA. Din reţea ar fi făcut parte şi fondatorii brandului Cellini ori patronii unor magazine de lux din Bucureşti, Roberto Alessandro Salvatore Amato şi Marian Mihart.

Pentru aceştia din urmă ar fi lucrat şi Claudiu Moroşan, care le-ar fi pus la dispoziţie prin firma sa Gold Brut International SRL 24 de facturi false, în valoare de aproximativ 4 milioane lei, care atestau tranzacţii nereale cu fragmente de aur. Prejudiciul total adus bugetului de stat a fost estimat de procurorii DIICOT la 15 milioane lei.

Procesul a început cu o amânare, solicitată de avocaţii lui Moroşan şi Marcu. Următorul termen a fost anunţat pentru data de 10 mai. 

Comentarii