După aproape două luni de secetă, râurile din judeţ abia mai curg

joi, 04 august 2022, 01:50
2 MIN
 După aproape două luni de secetă, râurile din judeţ abia mai curg

Precipitaţiile de la finalul săptămânii au fost neuniform distribuite în judeţ, precizează Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad, la o solicitare a Ziarului de Iaşi. Cel mai mult cantitativ a plouat în zona acumulării Tungujei (43 de litri/mp, pe 29 iulie), respectiv la Şipote (19 litri/mp în intervalul 30-31 iulie).

Cantitatea de precipitaţii nu a fost suficientă să aducă nivelurile în acumulări la cel normal de retenţie. Creşterea este nesemnificativă, precizează cei de la ABA Prut-Bârlad: maxim 2 cm (acumularea Sârca – Valea Oii şi acumularea Ciric III). La acumularea Pârcovaci nu s-a înregistrat nicio creştere de nivel, coeficientul de umplere menţinându-se aici la 60 la sută.

Pe cursurile de apă, debitele sunt în continuare extrem de scăzute, sub media multianuală. Astfel, debitul râului Bahlui era la începutul săptămânii de 0,141 mc/s la staţia hidrometrică Iaşi, de peste 20 de ori mai mic decât media multianuală, de 2,935 mc/s. La fel şi pe râul Jijia, unde la staţia Vlădeni debitul era de 0,26 mc/s, comparativ cu 4,923 mc/s, debitul mediu multianual.

CITEȘTE ȘI: Seceta a uscat o treime din județ. Restrictii draconice la alimentarea cu apa in mai multe localitati

Râurile mari stau ceva mai bine: cursul de apă Prut înregistra la Prisăcani 34,2 mc/s (faţă de 97,5 mc/s debitul mediu multianual, iar Siretul – care ţine de Administraţia Bazinală de Apă omonimă – ajunsese la intrarea în judeţ (staţia Lespezi) la 8,33 mc/s, faţă de o medie de 38,6 metri cubi/ secundă.

„Pentru a readuce debitele cursurilor de apă şi nivelurile din acumulări la valorile normale, sunt necesare precipitaţii pe arii extinse însemnate cantitativ şi de lungă durată, având în vedere atât valorile de evaporaţie care se înregistrează în prezent, cât şi seceta accentuată”, menţionează răspunsul ABA Prut-Bârlad primit la redacţie, în care se precizează că deficitul de apă s-a accentuat în ultimii ani din cauza lipsei precipitaţiilor şi a zăpezii.

Comentarii