După proiectele virtuale cu săli de sport şi stadioane, Primăria vrea ca Iaşul să devină o capitală europeană a jocurilor electronice

miercuri, 26 aprilie 2023, 01:50
4 MIN
 După  proiectele virtuale cu săli de sport şi stadioane, Primăria vrea ca Iaşul să devină o capitală europeană a jocurilor electronice

Administraţia Iaşului îşi doreşte să transforme oraşul într-o capitală europeană a Esports-ului şi există discuţii ca în viitor Federaţia Europeană de Esports să aibă sediul la Iaşi. Anul acesta, va găzdui, pe lângă cel mai mare campionat de esports organizat vreodată în România, şi două summit-uri importante despre domeniul sporturilor electronice: summit-ul românesc, care va avea loc în luna iunie, şi summit-ul european, organizat de European Esports Federation, care se va desfăşura spre sfârşitul anului.

„Viziunea noastră despre Iaşi ca oraş digital şi centru de esports şi gaming se conturează din ce în ce mai bine. Ar fi pentru prima dată când România găzduieşte o federaţie de o asemena amploare. Şi organizăm prima ediţie a Digital Throne, care curpinde Campionatul Mondial de Esports, pe care dorim să-l dezvoltăm pe mai mulţi ani”, a declarat Daniel Juravle, viceprimar al Municipiului Iaşi.

Perioada de desfăşurare a calificărilor naţionale se desfăşoară între 15 şi 31 mai. Datorită statutului României de ţară gazdă organizatoare a Campionatului, câştigătorii români ai calificărilor naţionale vor juca direct la turneul final de la Iaşi.

Premii total de 500.000 de dolari

Campionatul Mondial de Esports aduce la linia de start mai bine de 700 de jucători profesionişti din peste 120 de ţări, care vor concura pentru premii totale de 500.000 de dolari.

Premiile competiţiilor de CS:GODota 2 si Mobile Legends: Bang Bang sunt în valoare de 100.000 de dolari pentru fiecare joc, dupa cum urmează: locul 1 – 50.000 dolari, urmat de locul 2 în valoare de 30.000 dolari si locul 3, de 20.000 de dolari.

Pentru competiţia de PUBG Mobile, valoarea totală a premiilor este de 80.000 de dolari, echipa câştigătoare obţinând 40.000 dolari, iar echipele de pe locurile 2 şi 3, 24.000 dolari, respectiv 16.000 dolari.

80.000 de dolari este valoarea premiilor de la competiţia feminină de CS:GO, unul dintre cele mai mari prize pools oferite în cadrul unei competiţii de esports dedicate femeilor.

Competiţiile de eFootbal şi Tekken 7 oferă la rândul lor premii în valoare totală de câte 40.000 de dolari.

Echipele României

Echipele ce vor reprezenta România în cadrul competiţiilor de Dota 2 şi CS:GO Female sunt deja formate de cei mai valoroşi jucători români de esports la aceste jocuriEchipa ce va reprezenta România la competitia de Dota 2 este condusă de către Omar „w33” Aliwi, jucător născut şi crescut în România, finalist al celei mai mari competiţii de esports din lume, The International. Reprezentativa României de Dota 2, condusă de Omar Aliwi, este compusă din Angel „Flash” Niamtu, Daniel „kaan” Heisu, Radu Ionuţ „bnc” Muşat şi Mihai „Cancel” Antonio.

Cea mai bună jucătoare de CS:GO din lume la ora actuală, românca Ana Dumbravă, va fi căpitana reprezentativei feminine de CS:GO a României, compusă din Lavinia „Icy” Banica, Melissa „meli” Aylin, Ramona „ratons“ Dodu şi Emilia „Emmy” Gratie.

Noi detalii despre festival

Evenimentul Digital Throne are ca punct central Palatul Culturii din Iaşi, cu trei scene dedicate competitiilor esports, o scenă principală pentru concerte şi o zonă dedicată proiecţiilor video mapping. Acesta se va desfăşura în perioada 24 august-3 septembrie. În cursul lunii mai, vor fi dezvăluite primele nume mari de artişti internaţionali şi naţionali care vor urca pe scena Digital Throne.

De asemenea, Digital Throne va aduce la Iaşi Comic Con, eveniment dedicat fanilor benzilor desenate, animaţiilor, jocurilor video, şi serialelor TV. La Comic Con vor fi prezenţi artişti şi actori cunoscuţi din filme si pop culture.

Zona de food va aduce la festival bucătăriile specifice ţărilor participante la eveniment. Vizitatorii vor găsi o selecţie deosebită de preparate din ţări precum Mongolia, Sudan sau Peru, rar întâlnite în meniurile restaurantelor de la noi din ţară, dar şi vendori cu cea mai bună selecţie de street food internaţional: indian, american, chinezesc, vietnamez, italian, spaniol, sârbesc şi românesc şi multe altele.

Zilele de festival vin cu o mulţime de suprize în materie de entertainment. Cei prezenţi vor avea parte de o nenumărate activităţi. Pe lângă scenele principale, acolo unde se vor desfăşura concertele şi competiţiile de esports, publicul va putea lua parte la conferinţe şi talk-uri cu experţi din industria esports şi cea dezvoltatoare de jocuri video, workshop-uri, sesiuni de meet & greet cu jucători pro şi întâlniri supriză cu artiştii prezenţi la Comic Con.

Cititi si: Ultima săptămână de înscrieri la Campionatul Mondial de Esports Iaşi 2023. Campioana en titre la CS:GO, studentă la Iaşi. “Joc de la 4 ani

Comentarii