E oficial – Testările anti-drog ale şoferilor ieşeni în trafic: două treimi sunt fals pozitive. Care sunt motivele?

joi, 04 ianuarie 2024, 02:50
5 MIN
 E oficial – Testările anti-drog ale şoferilor ieşeni în trafic: două treimi sunt fals pozitive. Care sunt motivele?

Un procent de 68% din testările pe droguri, în trafic, ale poliţistilor ieşeni de la Rutiera se dovedesc la IML fals pozitive. Asta relevă datele de anul trecut, deşi vorbim la Iaşi de sute de teste efectuale la IML. La nivel național, situația este mai bună, doar 38% fiind fals pozitive. Aceste date reies dintr-o statistică a Institutului de Medicină Legală (IML), care a făcut o serie de precizări cu privire la ratele slabe de succes ale aparatelor ce măsoară în trafic concentraţiile de droguri la şoferi. 

 

În toamnă, Ziarul de Iaşi semnala în premieră faptul că, la Iaşi, aparatele folosite de către poliţişti la testarea şoferilor suspectaţi că sunt drogaţi dau foarte multe rateuri. În Iaşi fuseseră aduse trei aparate care erau folosite de poliţiştii din municipiul Iaşi şi din judeţ, iar unul distinct era folosit de către poliţiştii din Paşcani. Poliţiştii din municipiu şi-au dat seama rapid că aparatul nu era funcţional deoarece şoferi ce erau găsiţi “zombie” de drogaţi la volan potrivit aparatului în care aceştia suflau, la analizele medicilor Institutului de Medicină Legală se găsea contrariul: aceştia nu aveau deloc drog în sânge.

Jurnaliştii Ziarul de Iaşi au întrebat neoficial mai mulţi medici despre acest aspect, iar aceştia au precizat că în cazul fiecărui şofer procedura este complexă şi de durată: medical trebuie să testeze fiecare substanţă în parte iar, lista este lungă. Ca să nu mai spunem că apar noi substanţe halucinogene pe o listă neactualizată a IML.

Precizările IML, reacţie la semnalele din presă

Ieri, reprezentanţii IML au venit cu mai multe precizări. “Ca urmare a interesului public deosebit referitor la modul în care se realizează testările toxicologice în cadrul institutelor medico-legale din care ar reieşi cu precădere faptul că acestea infirmă, în urma analizelor probelor de sânge şi urină, unele testări rapide efectuate în trafic, precum şi a existenţei în mass-media a unor articole care au sugerat existenţa unor manipulări a acestor rezultate în cadrul instituţiilor medico-legale, atribuite în mod tendenţios şi fals Poliţiei Române, Consiliul superior de medicină legală, în colaborare cu reprezentanţi ai Poliţiei Române, a realizat o evaluare primară a datelor referitoare la rezultatele analizelor toxicologice din anii 2022-2023 realizate în cazul şoferilor la care în trafic a fost detectat un rezultat rapid pozitiv la droguri, constatând următoarele: rezultatele obţinute în cadrul laboratoarelor de toxicologie medico-legală din cadrul institutelor medico-legale au o variabilitate extrem de mare de la judeţ la judeţ şi de la an la an. Motivele principale ale apariţiei acestei variabilităţi sunt reprezentate de modalitatea de testare în trafic – cel mai probabil tipul de aparat utilizat în testare, cu menţiunea că reprezentanţii Poliţiei Române au confirmat faptul că în momentul de faţă există proceduri de achiziţie care au drept scop înlocuirea aparatelor care au avut rate mari de rezultate fals pozitive, modelele de consum mult diferite în judeţe, procentul de cazuri fals pozitive fiind mult influenţat de tipul de substanţă la care testul rapid a ieşit pozitiv. De asemenea, numărul (încă) redus de testări în anumite judeţe, ceea ce face ca procentele de rezultate fals pozitive să aibă o variaţie extrem de mare de la judeţ la judeţ. Cu cât numărul de testări într-un judeţ este mai mare, cu atât valorile rezultatelor fals pozitive tind să se apropie de media naţională”, au precizat cei de la Consiliul de Medicină Legală din România. Una dintre cauze pentru rezultatele false este dată de tipul drogului, cannabisul sau cocaina având un procent (sub 20%) de rezultate fals pozitive mult mai mic, față de amfetamină sau benzodiazepine.

Situaţia la Iaşi, mai gravă ca în ţară

În judeţul Iaşi, rata de eroare a testelor pentru droguri este destul de mare: anul trecut, de exemplu, jumătate din teste s-au dovedit false. Adică aparatul poliţiştilor indica faptul că şoferul este drogat, însă, după ce conducătorul auto a fost condus la IML şi i-a fost prelevat sânge, testul a indicat, în unul din trei cazuri ca medie, faptul că nu era drogat.

Concret, în anul 2022, din cele 66 de teste sesizate în trafic pe străzile din Iaşi şi lucrate de către IML Iaşi, 40% erau false. Însă, din cele 61 de testări lucrate de către IML în 2023, rata de erori a fost şi mai mare: 68%! Aici trebuie remarcat și numărul mic de teste lucrate la Iași ceea ce poate explica în parte rezultatul aflat mult sub media națională (38% erori).

În cele nouă judeţe arondate IML Iaşi, şi prelucrate tot aici, situaţia se prezintă, mai bine ca în județul nostru. Din cele 436 de testări prelucrate în total de IML Iaşi în 2022, 68% au fost confirmate. În 2023, situaţia s-a agravat: din cele 686 prelucrate anul trecut la Iaşi, procentul celor reconfirmate a scăzut sub jumătate, la 48%.

“Erorile raportate în studiile din literatura internaţională de specialitate sunt mai mari atunci când recoltarea în trafic se face în lipsa unui protocol înalt standardizat, erorile testelor rapide pe salivă putând creşte şi funcţie timpul scurs de la consum fie prea scurt, situaţie în care încă nu se excretă substanţa în salivă, fie prea lung, modificarea de pH a probei biologice, care poate modifica rata de excreţie sau inhiba activitatea enzimatică a glucozo-6 fosfat dehidrogenazei, care se regăseşte în testele de tip EMIT. De asemenea, mai pot fi stimularea mecanică a secreţiei salivare, care scade rata de excreţie salivară a drogurilor, flora bacteriană, care modifică concentraţiile unor substanţe prezente în saliva, condiţiile de testare cum ar fi temperatură inadecvată, expunere inadecvată la surse de lumină, infraroşii, ultraviolet şi care pot modifica activitatea enzimatică pe care se bazează unele teste”, mai precizează reprezentanţii IML.

Comentarii