De Business

Punem punctul pe știi

Economia României nu utilizează eficient materiile prime şi materialele

luni, 19 septembrie 2022, 08:44
1 MIN
 Economia României nu utilizează eficient materiile prime şi materialele

România a înregistrat în 2021 un ritm anual de creştere de 5,9% din PIB, uşor peste media UE, de 5,3% din PIB, însă productivitatea resurselor, un indicator care măsoară capacitatea unui stat de a utiliza eficient materiile prime şi tehnologiile în procesul său de dezvoltare, a fost al doilea cel mai redus din UE, potrivit celor mai recente date Eurostat.

Cu alte cuvinte, dezvoltarea economică nu a ţinut pasul cu consumul de materiale şi materii prime utilizate pentru obţinerea ei.

România a avut în 2021 o productivitate a resurselor de 0,8127 echivalent euro pe kilogram, de aproape trei ori sub media UE, de 2,3 euro/kg.
Cu acest nivel ne-am clasat pe penultimul loc în UE, reuşind să-i depăşim anul trecut pe bulgari, care au înregistrat o scădere a productivităţii resurselor, în contextul crizei COVID-19.

Productivitatea resurselor este măsurată ca raport între PIB (la paritatea puterii de cumpărare pentru a permite comparaţia între state) şi consumul intern de materiale (DMC).
DMC măsoară, potrivit Eurostat, cantitatea totală de materiale consumate direct într-o economie atât de către întreprinderi pentru producţia economică, cât şi de către gospodăriile populaţiei. Capacitatea de a utiliza cât mai eficient materiile prime ţine de tehnologiile utilizate şi de nomenclatorul de produse aflate în producţie iar influenţele se văd în productivitatea muncii şi în poluarea mediului înconjurător.

Citiţi mai multe pe cursdeguvernare.ro

 

Comentarii