Elevii navetişti din Iaşi adună bilete în speranţa decontării lor

marți, 16 ianuarie 2024, 02:50
3 MIN
 Elevii navetişti din Iaşi adună bilete în speranţa decontării lor

După avertismentul transportatorilor privind omisiunile celor două hotărâri de guvern menite să reglementeze decontarea biletelor către elevii navetişti, am solicitat lămuriri de la Inspectoratul Şcolar Judeţean. 

Explicaţiile primite amintesc situaţia de astă-toamnă, când prima atenţionare din partea operatorilor de transport public a fost urmată de sistarea eliberării titlurilor de călătorie gratuite pentru elevi din 13 judeţe – între ele şi Iaşul. Motivul a fost lipsa noilor contracte de delegare încheiate după normele europene, în condiţiile legislaţiei în domeniul achiziţiilor publice. Cum, la Iaşi, firmele de transport public privat au contestat şi au obţinut în instanţă programul adoptat de Consiliul Judeţean şi implicit a licitaţiei organizate pentru atribuirea celor 92 de trasee, Ministerul Educaţiei nu a mai acordat finanţarea pentru deconturi.

CITESTE SI: Luni reîncepe şcoala. Vor avea sau nu elevii ieşeni transport gratuit, la care au tot dreptul legal? Transportatorii spun că nu. Ce spun şefii CJ?

Totuşi, dacă în lunile octombrie şi noiembrie aproape toţi elevii au primit înapoi banii de bilete şi abonamente, în decembrie lucrurile s-au complicat. Majoritatea operatorilor de transport nu au mai eliberat titluri de călătorie gratuite pentru elevi, astfel că decontarea va fi făcută „în termen de 30 de zile de la data adoptării unei hotărâri” în plenul CJ prin care să fie stabilită şi aprobată valoarea unitară lei/km. Este vorbe de o sumă forfetară, ne-au precizat cei de la ISJ. La Iaşi, o asemenea hotărâre care să stabilească cuantumul decontat ar putea fi adoptată la următoarea şedinţă, dacă CJ va obţine până atunci încuviinţarea Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice.

CITESTE SI: Un an pierdut: a fost anulată licitaţia pentru traseele de transport public judeţean

„Pentru lunile următoare, începând cu 1 februarie 2024, elevii vor depune cerere Ia unitatea de învăţământ pentru acordarea sumelor forfetare, plata urmând a se face conform calendarului menţionat în H.G. 810/2023, Capitolul II, art. 4 alin. 10, cu cel puţin 3 zile lucrătoare înainte de sfârşitul lunii pentru luna următoare”, menţionează răspunsul primit de la Inspectoratul Şcolar.

Cât priveşte abonamentele acordate de transportatori elevilor, de la 1 februarie, „Inspectoratul Şcolar Judeţean nu mai poate efectua plăţi către operatorii de transport rutier judeţean” în lipsa contractului nou de servicii publice de transport.

Pe lângă stabilirea „tarifului” pe kilometru – pentru calcularea sumei forfetare pentru elevii navetişti – cei de la CJ lucrează acum şi la corectarea vechii hotărâri cu motivele pe care judecătorii le-au invocat în decizia luată. Dacă prima hotărâre ar putea să fie adoptată în plenul CJ în şedinţa de luna aceasta, a doua ar urma să fie dezbătută la primăvară, în aşa fel încât până la sfârşitul anului să poată să fie încheiată atribuirea traseelor.

Comentarii