Episodul II. Cum a devalizat Maricel Popa celebra fabrică Tehnoton, păgubind statul român cu milioane de lei prin evaziune fiscală (P)

marți, 08 noiembrie 2022, 11:36
2 MIN
 Episodul II. Cum a devalizat Maricel Popa celebra fabrică Tehnoton, păgubind statul român cu milioane de lei prin evaziune fiscală (P)

În episodul anterior arătam cum a început devalizarea Tehnoton de către baronul PSD Maricel Popa. Pe scurt, în anul 2000, Tehnoton Iași a fost privatizată și servită baronului PSD Iași, având atunci pe mână destinul a peste 1500 de angajați. Fabrica era lider zonal în producția de aparate radio, casetofoane și magnetofoane și era un exportator activ pentru SUA, Japonia și Franța. Imediat după ce a intrat pe mâna lui Popa, fabrica a fost pusă pe butuci iar cei peste 1500 de angajați și-au pierdut locul de muncă.

Astăzi vă arătăm cum, folosind sigla Tehnoton, Popa a înființat de-a lungul anilor Grupul Omega Tehnoton. Cele mai multe firme din acest grup au dat faliment, păgubind statul român, pentru că Maricel Popa practica evaziunea fiscală la scară largă:

  1. Omega Tehnoton Energetic SRL a intrat în insolvență în anul 2010 având datorii totale de 145.286 lei.
  2. Au urmat Omega Tehnoton Management SRL, Omega Tehnoton Distribution SRL, Omega Telecommunication SRL, Omega Confort SRL, Omega Doors SRL, Compania de Aviația Omega Tehnoton SRL.
  3. În anul 2010 a intrat în insolvență și Omega Tehnton Management SRL având datorii de 384.799 lei către ANAF și de circa 14.000 lei către SC Augustus SA, o altă firmă care aparține baronului PSD Iași.
  4. Omega Telecommunication SRL a intrat în faliment în anul 2013 având datorii totale de 1.208.289 lei din care mai mult de jumătate către bugetul statului. Statul nu a recuperat nici un leu din lichidarea patrimoniului acestei firme.
  5. Omega Confort SRL a dat faliment în anul 2010 fără să-și achite taxele și impozitele locale.
  6. Omega Doors SRL a fost dizolvată în anul 2004 la un an de la înființare.

În 2021, Maricel Popa primește o sentință devastatoare pentru fraudarea statului român prin devalizarea Omega Tehnoton Energetic SRL, fiind obligat de judecătorii ieșeni să plătească statului taxe și impozite neachitate în valoare de 149.377,35 lei. SC Omega Tehnoton Energetic SRL practica diverse activități pentru celelalte firme din grupul de societăţi controlat de Maricel Popa, în special pentru SC Tehnoton SA. Problema identificata de judecători se referea la faptul că Omega Tehnoton Energetic SRL presta servicii pentru Tehnoton SA la prețuri mult sub tarifele de piață. În plus, Tehnoton SA plătea cu întârzieri foarte mari serviciile prestate de Omega Tehnoton Energetic SRL și în acest fel societatea acumula datorii și penalități către bugetul statului.

Așa a reușit Maricel Popa să păgubească statul român cu milioane de lei, fiind strict interesat de activele imobile și cum să se îmbogățească din chirii. În aceeași măsură, Maricel Popa nu pune niciun preț pe nevoile ieșenilor, singura lui preocupare fiind astăzi blocarea proiectelor județului și acapararea lui politică pentru camarila de partid.

Departamentul de comunicare al PNL Iași

 

Comentarii