Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Dosar exploziv!

EXCLUSIV: Medici cercetați după ce pacientul lăsat liber a ucis o fetiță

GALERIE
accident-biciclist
  • accident-biciclist
- +
Un caz dramatic din ţara lui „lasă că merge şi aşa!“: procurorii scotocesc actele a doi medici ieşeni, după ce o fetiţă de 8 ani a decedat într-un accident. Moartea acestei copile lovită de un şofer bolnav de epilepsie a deschis astfel „cutia Pandorei“ în sistemul sanitar ieşean. Anchetatorii ieşeni fac cercetări de abuz în serviciu în cazul a doi medici de familie, fiind bănuiţi că au ştiut că şoferul e bolnav, însă nu au făcut nimic în privinţa asta. Legea îi obligă explicit pe medici să anunţe Poliţia atunci când au un pacient cu una din bolile incluse pe lista afecţiunilor incompatibile cu şofatul. Pe lângă epilepsie, şoferul mai suferă şi de cancer şi, în plus, nu aude cu o ureche. Cazul e doar un exemplu al modului superficial în care sunt consultaţi medical viitorii şoferi, sau cei care vor să-şi reînnoiască permisul, vizita medicală fiind adesea o formalitate sumară.

Pe 4 septembrie 2019, puţin după ora 18, poliţiştii şi medicii au fost chemaţi la Mânzăteşti, Holboca, pentru a acorda îngrijiri medicale unei fetiţe. Copila de 8 ani a fost găsită inconştientă, în stare extrem de gravă, fiind victima unui accident rutier. În scurt timp, oamenii legii au aflat că bicicleta pe care Ioana Emilia se deplasa în acea zi a fost lovită de o maşină condusă de un anume Viorel Bulai. Bărbatul are în prezent 62 de ani şi, zilele trecute, a fost eliberat din arest preventiv în dosarul de ucidere din culpă în care este judecat. Ancheta din dosarul ieşeanului a fost una atipică, dincolo de modul de şofat criminal al individului, oamenii legii aflând, în timpul cercetărilor, şi despre nereguli ce ar fi putut influenţa comportamentul conducătorului auto din ziua tragediei.

Acte medicale de la medici, cerute de anchetatori

Viorel Bulai este pensionar şi locuieşte de mai mulţi ani în satul Grădinari, comuna Golăieşti. Încă din iulie 2018, Casa Teritorială de Pensii a confirmat că Bulai are „capacitatea de muncă pierdută în totalitate şi capacitatea de autoîngrijire pierdută în totalitate“. Bărbatul suferea încă de atunci de epilepsie şi cancer la gât, pe 2 mai 2019 fiind încadrat în gradul de handicap accentuat. Cu toate acestea, ieşeanul conducea frecvent, la fel cum s-a întâmplat şi în ziua în care a lovit cu maşina bicicleta pe care mergea, pe marginea drumului, Ioana Emilia Aftemi. De menţionat că, după accident, individul şi-a continuat drumul, şi atunci când a fost găsit de poliţişti şi audiat a spus că nu ştie nimic de tragicul eveniment.

El s-a apărat în faţa anchetatorilor precizând că suferă de epilepsie şi că e posibil ca din acest motiv să nu îşi amintească ce s-a întâmplat în clipele când a lovit bicicleta fetiţei. De menţiona că nu băuse înainte de a se urca la volan. Pornind de la apărarea individului, anchetatorii au cerut fişele sale medicale. Au aflat astfel, înainte de a-l trimite pe Bulai în judecată pentru ucidere din culpă, că bărbatul suferă într-adevăr de epilepsie, nu aude cu o ureche şi are cancer. Teoretic, el nu ar fi trebuit să aibă dreptul de a conduce, responsabili de asta fiind, indirect, medicii săi de familie, pe care legea îi obligă să anunţe Poliţia despre un astfel de caz.

În dosar, acuzaţia este de abuz în serviciu

Anchetatorii au aflat că Viorel Bulai a fost luat în evidenţa medicului de familie Gabriela Iamandi cu diagnosticul de epilepsie la data de 24 iunie 2019. Până la acea dată, Bulai fusese înscris în evidenţele unul alt medic de familie din Iaşi, Viorica Cârlan Baloescu, în a cărei grijă se afla încă din 2001. Potrivit unui ordinului 1162/2010 al Ministerului Sănătăţii, pacienţii bolnavi de epilepsie trebuie examinaţi medical pentru a se afla dacă sunt sau nu apţi pentru a conduce. În astfel de situaţii, solicitarea se face de către medicul de familie, consultul de către medicul specialist, primul fiind obligat să sesizeze Serviciul de Permise în cazul în care pacientul este inapt să conducă. În cazul lui Viorel Bulai, deşi grav bolnav, examinarea medicală care să arate dacă poate sau nu conduce nici nu a mai avut loc. De acest lucru responsabili ar fi medicii săi de familie.

Surse judiciare au precizat pentru „Ziarul de Iaşi“ că la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi e înregistrat un dosar în care se fac cercetări pentru abuz în serviciu cu privire la acest aspect. Cauza este coordonată de procuror, însă în lucru la Poliţie, ne-au mai precizat sursele, şi este disjunsă prin rechizitoriul prin care Bulai a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă.

„În cursul anului 2018 şi în luna iunie 2019, medici de familie ai numitului Bulai Viorel nu şi-au îndeplinit obligaţia prevăzută de art. 22 alin. 6 O.U.G. 195/2002, de a comunica faptul că pacientul Bulai Viorel, posesor al permisului de conducere seria 387859 pentru categoriile B/B1/AM, a fost diagnosticat cu epilepsie, afecţiune medicală prevăzută în Ordinul MS 1162/2010, unităţii medicale autorizate să stabilească dacă o persoană este aptă de a conduce“, ne-au precizat surse din Poliţie.

Doctoriţa de familie care l-a avut în evidenţă pe Bulai până în iunie 2019, Viorica Baloescu, ne-a precizat ieri că pacientul a avut o criză unică în aprilie 2018 şi că atunci nu ar fi existat prevederea legală ca medicul de familie să ceară consult de specialitate pentru a se afla dacă bolnavul e sau nu apt să conducă. Dr. Baloescu ne-a mai precizat că, în 2019, pacientul ar fi fost examinat de un specialist, care nu i-ar fi scris pe biletul de externare că ar avea epilepsie, motiv pentru care nu a avut de ce să sesizeze autorităţile. Contactată telefonic, doctoriţa de familia care l-a preluat pe pacient din 24 iunie, Gabriela Iamandi, a refuzat să comenteze cazul.

Şoferul epileptic, condamnat în primă instanţă

Viorel Bulai a fost şi condamnat în primă instanţă, la finele lunii martie, la 3 ani şi 2 luni de închisoare cu executare, de Judecătoria Iaşi. În timpul procesului, el a recunoscut fapta, şi, de faţă cu părinţii fetei, şi-a cerut iertare de la aceştia că le-a ucis fiica, ne-au precizat surse juridice. Sentinţa în cazul său nu e definitivă, iar judecătorii au mai decis ca familia victimei să primească daune morale de 250.000 de euro.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri