EXCLUSIV Stăm pe un focar mult mai mare de Antrax? Îngrijorări în sistemul medical din Iași după rezultatele opuse de la Movileni și Țigănași

miercuri, 26 iulie 2023, 01:50
3 MIN
 EXCLUSIV Stăm pe un focar mult mai mare de Antrax? Îngrijorări în sistemul medical din Iași după rezultatele opuse de la Movileni și Țigănași

Mai multe surse din Direcția de Sănătate Publică Iași au explicat pentru „Ziarul de Iași” faptul că este posibil să stăm, în momentul de față, pe un focar de Antrax și măsurile luate să nu fie suficiente. Sursele noastre au precizat că este „aproape imposibil” să nu existe o legătură între cele trei suspiciuni de Antrax din urmă cu două săptămâni de la Movileni și cazul de la Țigănași, de săptămâna trecută. Asta deși probele trimise la București au ieșit negative, în cazul Movileni, atât pentru cei trei pacienți internați la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, cât și pentru carcasele de bovine descoperite îngropate și incinerate în localitate. Dar proba pentru carcasa de capră din Țigănași a ieșit pozitivă, iar pentru persoana infectată rezultatele sunt încă în lucru.

„În primul rând să ignorăm toate dovezile și să vorbim de o simplă deducție logică. Care ar fi șansele ca să existe o suspiciune de Antrax într-o comună, infirmată de probele de laborator, iar o săptămână mai târziu să apară un caz aparent de nicăieri, la o comună învecinată. Dar dacă urmărim cronologia evenimentelor, vedem că îmbolnăvirile din ambele comune s-au produs cam în aceeași perioadă și tot în urma manipulării carcaselor de animale moarte”, au precizat surse din structurile de control ale direcției.

De ce s-a testat la București și nu la Iași?

Din cadrul direcției sunt ridicate mai multe semne de întrebare. Primul dintre ele este legat de probele din seria Movileni și despre necesitatea ca ele să fie verificate la Institutul Cantacuzino din București, când ele ar fi putut să fie interpretate și la Iași.

„Nu este ca în cazul COVID-19, în care ai nevoie de un kit de testare specific sau de o aparatură aparte. Proba se analizează direct prin examen microscopic pe frotiu și putea fi făcută foarte bine la Iași. De altfel, specialiștii care s-au uitat în primă fază au văzut un bacil din familia celor care pot cauza Antrax, dar apoi testele au fost trimise la Institutul Cantacuzino. Teoretic, ar fi șansa să fie o eroare, dat fiind vorba că e doar manipulare umană, dar la trei probe separate, luate de la cei trei pacienți?”, au mai explicat sursele noastre.

Cei trei infectați din Movileni aveau semne clinice clare de Antrax cutanat

Întrebările sunt ridicate și după ce semnele clinice ale celor trei care au fost internați, din Movileni, la Spitalul de Boli Infecțioase, indicau clar prezența Antraxului cutanat. Medicii au fost atât de siguri încât au declanșat din start tratamentul profilactic cu antibiotice menite să oprească răspândirea infecției. Iar unul dintre pacienți a suferit și o complicație întâlnită des în cazul infecțiilor cu Antrax cutanat, care nu este tratat la timp: sindrom de compresie. De aceea a fost nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a elibera presiunea care se acumula la nivelul brațului, astfel încât să nu existe riscul amputării acestuia.

Cei trei au fost externați între timp din spital și se află în stare bună

„Problema nu este de cea a cazurilor descoperite, fiindcă au fost făcută anchete epidemiologice ample și de către DSP și de către DSVAS. Dar dacă a fost vorba de Antrax și la Movileni, și la Țigănași, iar toate cirezile se întâlnesc pe Lunca Jijiei, pe zona de pășune, riscul de transmisie există, iar orice carcasă din zonă ar trebui tratată cu mare grijă de către proprietari. La fel și orice moarte suspectă. Momentan se întâmplă asta doar la Țigănași, eventual și la Movileni – dar avertismentul ar trebui transmis în toate comunele de-a lungul Jijiei”, au precizat sursele noastre. 

Comentarii