Exerciţii comune ale jandarmilor ieşeni şi carabinierilor moldoveni, pe fonduri europene

sâmbătă, 10 octombrie 2020, 07:14
2 MIN
 Exerciţii comune ale jandarmilor ieşeni şi carabinierilor moldoveni, pe fonduri europene

Ele se vor derula pe parcursul a un an şi jumătate. La lansarea oficială din Sala Mare a Prefecturii au fost prezenţi printre alţii primarul şi prefectul Iaşului.

 

Un proiect cu finanţare externă nerambursabilă pe care Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Iaşi îl derulează împreună cu Inspectoratul General de Carabinieri al Republicii Moldova a fost lansat ieri oficial. În Sala Mare de la Casa Pătrată au fost prezenţi colonelul Mircea Tulică, inspectorul şef al IJJ Iaşi, omologul său de peste Prut, colonelul Ştefan Pavlov, comandantul general al IGC, în sistem videoconferinţă, şi oficialităţi ieşene – prefectul Marian Grigoraş, primarul Mihai Chirica, directorul Ateneului, Andrei Apreutesei. Primarul a fost prezent aproximativ 20 de minute şi a stat în primul rând. El s-a grăbit să plece, mai ales că, la aceeaşi oră (10), era fixată o şedinţă extraordinară a Consiliului Local, care s-a desfăşurat de asemenea în sistem videoconferinţă.

Proiectul, intitulat „Creşterea capacităţii de pregătire şi intervenţie a personalului implicat în asigurarea şi restabilirea ordinii publice, precum şi în prevenirea şi combaterea actelor de terorism” are un buget total de 330 de mii de euro asigurat prin Programul Operaţional Comun România-Republica Moldova şi va acoperi o perioadă de 18 luni.

„Este vorba de trei exerciţii comune de intervenţie în cazul unor acţiuni transfrontaliere de fiecare parte a Prutului – trei în Republica Moldova şi trei la Iaşi. La final, va fi elaborat un ghid de bune practici, care va fi folosit în pregătirea jandarmilor, atât pentru cei din structurile operative, cât şi pentru cei din şcolile de jandarmi – mă refer aici la şcolile de subofiţeri şi la cei din cadrul Academiei de Poliţiei”, a precizat Mircea Tulică. El a menţionat şi dotarea cu o serie de mijloace şi materiale de intervenţie şi tehnică informaţională – echipamente antitraumă, body-cam (cameră individuală de monitorizare/ supraveghere pe timpul intervenţiei), sistem audio performant, sistem video.

„Grupul ţintă al proiectului este reprezentat de către jandarmii ieşeni şi carabinierii moldoveni care activează în structurile de ordine publică, beneficiari finali fiind cetăţenii şi instituţiile competente în aria de asigurare şi restabilire a ordinii publice din zona de eligibilitate a proiectului, respectiv din judeţul Iaşi şi Republica Moldova”, este mesajul final al participanţilor la acest proiect transfrontalier. 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii