Falsificatorii de acte de peste Prut lucrează la foc automat

miercuri, 05 februarie 2020, 02:49
3 MIN
 Falsificatorii de acte de peste Prut lucrează la foc automat

Sute de documente false au găsit poliţiştii de frontieră ieşeni în anul 2019 la graniţa de est a României.

Zilnic sunt găsite astfel de falsuri, cele mai multe documente falsificate fiind găsite la punctele de trecere Albiţa şi Sculeni, cele două fiind cele mai tranzitate de către călători pe întreaga frontieră de est.

„În anul 2019, poliţiştii de frontieră au constatat 429 de infracţiuni de fals şi uz de fals. Ei au descoperit în punctele de trecere 340 de documente false ori falsificate cărţi de identitate, paşapoarte, permise de conducere, certificate de înmariculare, asigurări internaţionale de tip carte verde, documente care atestă inspecţia tehnică periodică, facturi comerciale cu ştampila Tax Free, dar şi alte documente cum ar fi procuri, vize, certificate de competenţe profesionale“, au precizat reprezentanţii Poliţiei de Frontieră Iaşi.

Oamenii legii au găsit documentele false chiar şi lipite pe corpurile oamenilor, în bagaje, colete, plicuri sau alte accesorii. De altfel, persoanele asupra cărora au fost găsite documentele nu le-au folosit la graniţă, ele urmând să le arate autorităţilor din Uniunea Europeană cum ar fi Germania, Franţa, Belgia sau Cehia, pentru a obţine dreptul de şedere sau contracte de muncă.

De asemenea, sunt găsite numeroase cazuri în care asigurările auto sunt false, fiind găsite multe la şoferi care au numere de înmatriculare de Bulgaria sau Lituania.

Sunt des întâlnite cazurile în care participanţi la trafic prezintă la control fie permise de conducere, fie certificate de înmatriculare pentru mijloace de transport, sau asigurări internaţionale tip carte verde, documente care nu îndeplinesc condiţiile de formă şi de fond ale celor autentice.

În momentul depistării unor documente false sau falsificate, poliţiştii de frontieră întocmesc actele premergătoare pentru săvârşirea infracţiunilor de fals, uz de fals, fals material în înscrisuri oficiale sau complicitate la săvârşirea acestei infracţiuni“, au adăugat reprezentanţii instituţiei ieşene.

Şi în municipiu sunt depistate permise şi asigurări false

Cu un număr mare de documente falsificate se confruntă şi poliţia naţională din Iaşi, cele mai multe fiind permise de conducere falsificate cât şi asigurări auto, pentru şoferii care au numere de înmatriculare de Bulgaria.

Anul trecut, Inspectoratul Judeţean al Poliţiei Iaşi a deschis peste 20 de dosare penale pentru permise false, găsite de către agenţi în stradă, în urma controalelor de rutină. De exemplu, Serviciul Rutier Iaşi a deschis anul trecut opt dosare penale pentru fals şi uz de fals, fiind vorba despre permise şi asigurări false.

„Permisele de conducere au fost falsificate în Republica Moldova, iar în privinţa asigurărilor, au fost chiar unii şoferi care nu au ştiut că folosesc documente false. Am avut cazuri cu ieşeni care circulau cu autoturisme înmatriculate în Bulgaria, şi dădeau bani unei cunoştinţe pentru a le procura asigurările din ţara respectivă. Acestea erau false“, ne-a precizat un poliţist de la Serviciul Rutier Iaşi.

Costul unui permis de conducere porneşte de la 200 de euro, iar unul reprodus bine, aproximativ 1.000 de euro. Toţi poliţiştii verifică documentele în baza de date ale ţării emitente, lucru care poate dura chiar şi câteva zile.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii