Familie pusă să plătească daunele la casa vecinilor în urma unui incendiu

marți, 01 februarie 2022, 03:00
3 MIN
 Familie pusă să plătească daunele la casa vecinilor în urma unui incendiu

Focul a pornit de la o magazie. Instanţa a decis ca proprietarii magaziei să-i plătească vecinului daune materiale de 50.000 lei şi daune morale de 30.000 lei

Doi săteni din Bosia au fost obligaţi de instanţă să plătească distrugerile provocate de un incendiu la casa vecinilor. Focul a pornit de la o magazie, iar vântul puternic a dus la extinderea acestuia. Magistraţii Judecătoriei au refuzat să ia în calcul forţa majoră.

Incendiul s-a produs pe 1 septembrie 2018, afectând grav nu gospodăria de unde începuse, ci pe cea a vecinilor, familia C. Aceştia se mutaseră în sat în 2005, primind din partea primăriei o suprafaţă de teren şi o casă dezafectată. De-a lungul timpului, o reconstruiseră, apelând şi la credite bancare, pentru a o transforma într-o locuinţă în care să-şi poată creşte cei trei copii. În ziua incendiului, pompierii sosiţi la faţa locului nu au mai putut salva practic nimic. Din casă au rămas doar zidurile goale, prejudiciul fiind estimat la 50.000 de lei. Timp de peste două luni, familia C. a locuit la o rudă, până au reuşit să reconstruiasă o cameră locuibilă. După aceasta, s-au adresat instanţei, solicitând familiei P., de la magazia căreia plecase incendiul, plata de despăgubiri.

În instanţă, pârâţii au solicitat exonerarea de la plată, invocând faptul că incendiul pornise de la un scurtcircuit al instalaţiei electrice, înzidită, într-un moment în care nici nu erau acasă. Ei au afirmat şi că, după incendiu, familia C. beneficiase de ajutorul primăriei şi a sătenilor, primind bani, materiale de construcţii şi mobilier pentru toată casa. În aceste condiţii, pretenţiile lor ar fi reprezentat o încercare de îmbogăţire fără justă cauză.

Nu de aceeaşi părere au fost însă şi judecătorii. Aceştia au considerat că vina pentru distrugerea casei se datorează familiei P., nefiind vorba de un caz fortuit. Raportul întocmit de pompieri menţiona drept cauză a incendiului un cablu neizolat sau cu izolaţia deteriorată. „Este adevărat că şi pârâţii au avut de suferit de pe urma incendiului, dar aceştia trebuie să înţeleagă că nu este bine să facă improvizaţii la instalaţia electrică, consecinţele acestora putând fi devastatoare. Dincolo de orice ajutor primit de către reclamanţi din partea sătenilor şi a autorităţii administrativ-teritoriale, fapta săvârşită de către pârâţi există, iar prejudiciul determinat de această faptă trebuie să fie acoperit, fără a putea fi reţinută îmbogăţirea fără justă cauză a reclamanţilor”, au consemnat magistraţii. Aceştia au stabilit un cuantum al daunelor materiale de 50.000 lei, la care se va adăuga şi dobânda legală de la data incendiului până la momentul plăţii. Judecătorii au acordat şi 30.000 lei, ca daune morale. Sentinţa nu este încă definitivă, apelul declarat de familia P. aflându-se pe rolul Tribunalului. Acesta urmează să se pronunţe pe 14 februarie.

Comentarii