Fănel, soţul cel rău, dat exemplu negativ de instanţă. A divorţat dar tot îşi bătea nevasta că nu vine devreme acasă

sâmbătă, 27 mai 2023, 01:50
3 MIN
 Fănel, soţul cel rău, dat exemplu negativ de instanţă. A divorţat dar tot îşi bătea nevasta că nu vine devreme acasă

După ce şi-a agresat în mai multe rânduri fosta soţie şi a încălcat ordinul de protecţie emis în favoarea acesteia, un ieşean va scăpa nepedepsit. Faptele sunt în curs de prescriere, termenul legal urmând să se împlinească în august. Ieşeanul a fost condamnat în primă instanţă, dar apelul va fi judecat abia în septembrie. La acea dată, magistraţii Curţii de Apel nu vor avea altceva de făcut decât să constate prescripţia răspunderii penale.

 

Fănel Cucu şi V.C. au fost căsătoriţi timp de 21 de ani, până în iulie 2017, dată la care căsătoria a fost desfăcută de comun acord. Foştii soţi au continuat să locuiască însă în aceeaşi casă, din satul Criveşti, comuna Vânători, împreună cu cei doi copii. În octombrie 2017, C.V. a plecat pentru câteva ore de acasă. La întoarcere, fostul soţ a început să facă scandal, reproşându-i diverse lucruri. Femeia i-a cerut să o lase în pace, moment în care Cucu a început să o lovească cu pumnii în cap şi spate şi să o strângă de gât. V.C. a reuşit să fugă şi să sune la serviciul 112. Bărbatul a refuzat să dea declaraţii, aşa că a fost necesar ca Institutul de Medicină Legală să menţioneze că era puţin probabil ca femeia să se fi bătut singură. V.C. a fost supusă şi testării cu detectorul de minciuni, rezultând că a pus adevărul.

Fapta comisă de Cucu a dus la deschiderea unui dosar penal pe numele lui, dar asta nu l-a cuminţit. Pe 9 iunie 2018, Cucu a venit acasă în jurul orei 22, băut. Ca şi în octombrie 2017, a început să-i reproşeze femeii diverse lucruri. Femeia a luat telefonul mobil şi a ieşit din casă, pentru a suna la 112. Bărbatul s-a luat după ea şi a atacat-o. Intervenţia fiicei a făcut ca lucrurile să nu degenereze.

Femeia a cerut şi obţinut emiterea unui ordin de protecţie, judecătorii dispunând evacuarea lui Cucu din locuinţă şi obligându-l pe bărbat să nu se apropie la mai puţin de 100 de metri de fosta soţie timp de trei luni. Cu toate acestea, în noaptea de 25/26 august 2018, pe când V.C. se afla la locuinţa tatălui său, Cucu a început să arunce cu pietre în casă. A plecat doar după ce a fost ameninţat cu poliţia. La audieri, Cucu a afirmat că în acea perioadă lucra în satul Uda din Tătăruşi, în noaptea respectivă dormind la un cunoscut. Alibiul său însă nu s-a confirmat.

Bărbatul a fost trimis în judecată anul trecut, pentru lovire şi nerespectarea ordinului de protecţie. Deşi Cucu şi-a negat faptele, magistraţii Judecătoriei Paşcani au apreciat că probele prezentate de procurori confirmă faptele de care inculpatul era acuzat. Mărturia fiicei a fost decisivă în acest sens. Până să se finalizeze însă cercetarea judecătorească, răspunderea penală pentru fapta comisă în 2017 s-a prescris. Magistraţii au mai avut de analizat doar faptele din 2018. „Instanţa apreciază că infracţiunea de lovirea sau alte violenţe relevă un impact social deosebit, iar asemenea fapte neurmate de o ripostă fermă a societăţii ar întreţine climatul infracţional şi ar echivala cu încurajarea tacită a inculpatului şi a altora la săvârşirea unor fapte similare, cu scăderea încrederii populaţiei în capacitatea de ripostă a justiţiei şi de protecţie a statului”, au precizat judecătorii.

Totuşi, ei au considerat că o simplă amendă penală de 2.000 de lei, corespunzând unui număr de 200 de zile-amendă este suficientă ca pedeapsă. Cucu a fost obligat şi la plata a 8.000 lei ca daune morale către fosta sa soţie. Cum răspunderea penală a lui Cucu este în curs de prescriere, până în septembrie, daunele morale vor rămâne singura pedeapsă, în măsura în care ele vor fi confirmate de Curtea de Apel.

Comentarii