Fetiţa arsă, adusă de la Huşi, evaluată astăzi pentru un eventual transfer la Bucureşti

marți, 02 martie 2021, 02:50
2 MIN
 Fetiţa arsă, adusă de la Huşi, evaluată astăzi pentru un eventual transfer la Bucureşti

Medicii Spitalului de Copii "Sf. Maria" vor lua astăzi o decizie cu privire la transferul fetiţei cu arsuri pe 40% din suprafaţa corpului, adusă sâmbătă seara de la Huşi la Iaşi.

Reprezentanţii spitalului spun că după 72 de ore de la internarea iniţială se va face o evaluare a stării de sănătate şi se va stabili dacă este nevoie de transfer la Bucureşti sau dacă poate fi tratată aici. Cazul a ajuns în atenţia medicilor ieşeni pentru că, în momentul producerii accidentului, nu exista niciun centru disponibil care să poată prelua copilul.

"Noi am acceptat acest pacient pentru stabilizare în primul rând şi pentru a nu pune în pericol viaţa sa. În cursul serii au fost făcute mai multe solicitări pentru transferul copilului la Bucureşti deoarece se eliberase un loc la Spitalul de Copii «Grigore Alexandrescu». Din cauza faptului că starea era extrem de gravă şi necesita resuscitare volemică şi intervenţii chirurgicale de urgenţă, fetiţa a fost admisă direct în blocul operator unde s-au efectuat toate cele necesare", a explicat dr. Lavinia Ionescu, purtător de cuvânt al spitalului.

Medicul a explicat că există o serie de mecanisme de redirecţionare a urgenţelor atunci când un centru care poate trata o anumită patologie este ocupat. Un astfel de spital poate refuza un pacient nu doar din cauză că nu există locuri, ci şi pentru că nu au echipamente disponibile, precum ventilatoare sau injectomate.

"Lucrurile sunt mai complicate când se dă avizul pentru un pacient atât de grav, în condiţiile în care prima estimare a arsurilor era de 80%. Nu puteam să lăsăm copilul într-un UPU deoarece s-ar fi împiedicat instituirea unor manvere urgente", a completat dr. Lavinia Ionescu.

Deşi iniţial s-a estimat că ar fi vorba de arsuri pe 80% din corp, în urma evaluărilor făcute de medicii ieşeni s-a constatat că este vorba despre arsuri pe 40% din suprafaţa corporală.

"Evaluarea primară e una orientativă, pot apărea diferenţe pentru că este destul de greu să se evalueze o arsură. În anumite condiţii se face o evaluare secundară la 24 de ore pentru că leziunile pot progresa", a mai spus medicul ieşean.

Comentarii