Fiecare al şaptelea ieşean a trecut de recensământ

sâmbătă, 16 aprilie 2022, 01:50
1 MIN
 Fiecare al şaptelea ieşean a trecut de recensământ

La jumătatea perioadei de autorecenzare, prima etapă a Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor, numărul chestionarelor completate online de ieşeni – singuri sau asistaţi de recenzori – tocmai a depăşit nivelul de 113 mii. Mai precis, până pe 14 aprilie au fost înregistrate 113.055 de chestionare. Amintim că această primă etapă, în care cetăţenii care se autorecenzează primesc o zi liberă, se încheie pe 15 mai. De pe 16 mai şi până pe 17 iulie, procedura de recenzare se va desfăşura clasic, prin interviuri faţă în faţă la domiciliu, şi, evident, nu se mai acordă acea zi liberă.

Directorul Direcţiei Judeţene de Statistică a apreciat ieri, la Colegiul prefectural, bunul mers al procesului de autorecenzare. Doina Pară a luat în calcul numărul real al locuitorilor judeţului, cca. 800 de mii, arătând că, deşi cantitativ e bine, procentual suntem sub media pe ţară (19 la sută). De reţinut că, dacă alegeţi autorecenzarea, e de preferat să nu o faceţi în ultimele zile ale perioadei. E posibil ca mai mulţi cetăţeni să-şi amintească ori să-şi găsească timp abia atunci şi să pună la încercare serverele Institutului Naţional de Statistică.

Potrivit ultimei situaţii prezentate pe site-ul www.recensamantromania.ro, 45,8 la sută dintre ieşenii care s-au autorecenzat sunt din mediul urban. În mediul rural, cei mai "harnici" sunt locuitorii comunei Belceşti: peste 36 la sută dintre ei s-au înscris deja în baza de date a INS. Pe de altă parte, cei mai mulţi dintre ieşenii care s-au autorecenzat (55,2 la sută) au preferat să fie asistaţi la completarea datelor din chestionar.

 

 

Comentarii