De Business

Punem punctul pe știi

Finanţiştii din Iaşi, în grevă. Se tem că le vor scădea salariile. Trezoreria funcţionează

vineri, 11 august 2023, 10:41
2 MIN
 Finanţiştii din Iaşi, în grevă. Se tem că le vor scădea salariile. Trezoreria funcţionează

Mii de finanțiști din țară, inclusiv din Iași, continuă și astăzi protestul spontan început ieri din cauza nemulțumirilor legate de unele prevederi ale proiectului de Ordonanță pregătit de Guvern pentru reducerea cheltuielilor în administrație. Măsurile fiscal-bugetare ar aduce scăderi salariale consistente în rândul angajaților din Finanțe, însă se vor pierde și o serie de posturi și sporuri.

Doru Viorel Alupoaei, șeful Direcției Generale Regionale a Finanţelor Publice (DGRFP) Iași, susține că activitatea în cadrul instituției se desfășoară normal, chiar dacă funcționarii protestează față de măsurile avute în vedere de Guvern. “Activitatea se desfășoară normal. Trezoreria funcționează, plățile pentru unitățile bugetare s-au făcut încă de ieri, așadar nu sunt puse în pericol salariile bugetarilor. Este mai mult un protest de avertisment”, a precizat directorul DGRFP Iași pentru “Ziarul de Iași”.

CITESTE SI: Ce salarii au protestatarii din Finante. 34 de funcționari au salarii peste cel al ministrului

DGRFP Iași are în subordine Administrațiile județene ale finanțelor publice Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava și Vaslui, ce au în structură servicii și birouri fiscale. Sunt aproximativ 2.000 de angajați.

Ieri, 10 august, peste 15.000 de angajaţi din structurile Ministerului de Finanţe din toată ţara au început un protest spontan, în condițiile în care măsurile propuse de Executiv pentru reducerea cheltuielilor bugetare ar afecta peste 22.000 de persoane din sistem. Federația Națională a Sindicatelor din Finanţe arată că proiectul prevede plafonarea sporului de condiţii vătămătoare la 1.000 de lei, neacordarea indemnizaţiei de hrană şi a voucherelor de vacanţă pentru cei cu venitul brut peste 10.000 lei, anularea posturilor vacante, desfiinţarea biroului şi funcţiei de şef birou.

Toader Nicolae-Liviu, preşedinte al Sindicatului Naţional Finanţe Publice, a declarat astăzi pentru Agerpres că angajații din Finanţe vor continua protestul spontan până la soluţionarea revendicărilor, printre acestea fiind egalizarea salariilor la nivelul maxim în plată în fiecare instituţie şi familie ocupaţională distinctă în cadrul Legii salarizării, Familia Finanţe.

În acest timp, Marcel Boloș, ministrul Finanțelor Publice, îndeamnă la calm. „Nu pot să le rezolv peste noapte”, a spus vineri dimineață Boloș. “Eu mi-am luat niște angajamente și lumea ar trebui să aibă răbdare ca să le putem duce la bun sfârșit. Eu am venit în urmă cu o lună și jumătate și am preluat conducerea acestui minister. Nu pot să le rezolv peste noapte și nu cred că există astfel de pretenții. Eu îndemn la calm și să avem puțină răbdare până găsesc soluții la problemele și revendicările lor”, a spus Boloș la sediul Trezoreriei Municipiului București.

Comentarii