Fiscul nu are dreptul să-ţi ceară datorii mai vechi de cinci ani. Este decizie a instanţei

joi, 25 august 2022, 01:50
2 MIN
 Fiscul nu are dreptul să-ţi ceară datorii mai vechi de cinci ani. Este decizie a instanţei

Un ieșean care s-a trezit cu un teanc de decizii de impunere „antice”a obligat Fiscul să și le ia înapoi. În septembrie anul trecut, Dragoș B. a primit prin poștă șapte decizii de impunere anuală, aferente perioadei 2011-2014. După atâția ani, unui cetățean îi este practic imposibil să mai verifice în ce măsură sumele pretinse de Direcția Finanțelor Publice (DGRFP) sunt justificate, așa că ieșeanul le-a contestat în bloc.

În contestația sa, Dragoș B. a arătat că termenul de prescriere a dreptului de stabilire a obligațiilor fiscale se împlinise de mult. Prin urmare, Fiscul nu mai avea dreptul să-i ceară bani în contul unor obligații stabilite retroactiv. Contestația i-a fost respinsă, reprezentanții DGRFP afirmând că prescripția fusese întreruptă prin promovarea unor cereri de chemare în judecată, fie de emiterea unor decizii de accesorii fiscale, fie de părți parțiale. Conform legii, dreptul organului fiscal de a stabili obligații se prescrie în 5 ani, termenul începând să curgă de la 1 ianuarie a anului următor. Problema a ajuns în fața magistraților Tribunalului, care au analizat una câte una, toate cele 7 decizii de impunere.

În cazul primei decizii, aferente anului 2011, ei au constatat că termenul de prescriere se împlinise pe 1 ianuarie 2017. Existase un proces între Dragoș B. și Fisc referitor la decizie, dar acesta pornise de la reclamația ieșeanului că decizia nu-i fusese comunicată la timp. Fiscul nu făcuse niciun demers juridic pentru a-și încasa banii. A doua decizie, pentru veniturile din 2012, nu fusese comunicată niciodată lui Dragoș B. Termenul de prescripție se împlinise la 1 ianuarie 2018. Următoarele patru decizii erau și ele prescrise. Ultima fusese emisă pentru veniturile din 2014. Obligațiile fuseseră plătite parțial, dar Fiscul nu mersese mai departe. Judecătorii au constatat că în cazul tuturor deciziilor de impunere se împlinise termenul de prescripție. Faptul că Fiscul nu se obosise atâția ani să-și recupereze banii a dus la admiterea cererii înaintate de Dragoș B.

Comentarii