De Business

Punem punctul pe știi

Fiscul stoarce firmele de stat de lichidităţi. O treime din rezerve vor fi virate la buget!

miercuri, 19 decembrie 2018, 10:12
1 MIN
 Fiscul stoarce firmele de stat de lichidităţi. O treime din rezerve vor fi virate la buget!

Firmele cu capital integral sau majoritar de stat vor vira 35% din sumele aflate în categoria alte rezerve către bugetul de stat, dacă la finele acestui an nu sunt destinate unor achiziţii, arată un proiect de Ordonanţă de Urgenţă, publicat marţi seara, de Ministerul Finanţelor Publice (MFP).

Proiectul de act normativ îi vizează pe operatorii economici cu capital integral sau majoritar de stat care aplică prevederile Ordonanţei Guvernului (OG) nr. 26/2013 privind întărirea disciplinei financiare la nivelul unor operatori economici la care statul sau unităţile administrativ-teritoriale sunt acţionari unici ori majoritari sau deţin direct ori indirect o participaţie majoritară, aprobată cu completări prin Legea nr. 47/2014.

Aceştia vor trebui să vireze 35% din sumele repartizate la alte rezerve, în condiţiile stabilite prin OG nr. 64/2001, aprobată cu modificări prin Legea nr. 769/2001. Mai exact, sumele din care se va face repartizarea sunt cele „regăsite în conturile de disponibilităţi băneşti existente în casă şi conturi la bănci, precum şi cele aferente investiţiilor pe termen scurt la data de 31.12.2018 şi care la aceeaşi dată nu sunt angajate, prin contracte de achiziţie, pentru a fi utilizate ca surse proprii de finanţare”, conform proiectului de act normativ citat. Distribuirea şi virarea se va face în termen de 60 zile de la data aprobării situaţiilor financiare aferente anului 2018, sub formă de dividende sau vărsăminte la bugetul de stat, în cazul regiilor autonome.

Comentarii