Florin Roman de la PNL împreună cu cinci parlamentari PSD vor să măcelărescă legea liberului acces la informaţii

vineri, 16 octombrie 2020, 08:44
2 MIN
 Florin Roman de la PNL împreună cu cinci parlamentari PSD vor să măcelărescă legea liberului acces la informaţii

Cinci parlamentari de la PSD şi Florin Roman (PNL) au depus un proiect de lege la Senat prin care vor să modifice Legea 544/ 2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public. Proiectul de lege limitează accesul la informaţiile publice şi dă posibilitatea autorităţilor să refuze accesul pe motiv că informaţiile sunt solicitate cu „rea-credinţă”. 

De asemenea, proiectul de lege prevede că informaţiile care fac trimitere la contracte publice nu pot fi oferite pentru a nu pune „în pericol activitatea unor firme". Iniţiatorii invocă faptul că "reglementările absurde ale legii dau prilejul diverşilor ONG-işti să solicite arhive de milioane de pagini de documente pe mai mulţi ani". Mai exact, cei şase parlamentari prin propunerile făcute în proiectul de lege dau posibilitatea instituţiilor publice să respingă solicitările dacă apreciază că informaţiile sunt cerute "cu rea credinţă".

În plus, autorităţile pot să refuze accesul la informaţii în cazul în care informaţiile solicitate fac trimitere la contracte care cuprind clauze confidenţiale ce ar putea pune în pericol activitatea unor firme sau dacă există un proces pe rol, iar informaţiile ar putea cauza daune uneia dintre părţi în judecarea echitabilă a cauzei.

O altă prevedere propusă obligă solicitantul la plata unei taxe a serviciilor oferite de către instituţia publică, inclusiv pentru documentele oferite online. Taxa este stabilită prin hotărâre a Consiliului Local.

De precizat este că în actuala lege este prevăzut doar ca în cazul în care solicitarea de informaţii implică realizarea de copii de pe documentele deţinute de autoritatea sau instituţia publică costul serviciilor de copiere este suportat de solicitant.

Citiţi materialul integral pe hotnews.ro

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii