Fluctuațiile de pe piața energiei pot lovi dur Iașul: prețurile scad vertiginos – se cască o gaură neagră?

miercuri, 28 decembrie 2022, 02:50
4 MIN
 Fluctuațiile de pe piața energiei pot lovi dur Iașul: prețurile scad vertiginos – se cască o gaură neagră?

Primăria şi-a acoperit costurile de operare a serviciului de termoficare, în luna decembrie, prin vânzarea de energie electrică. 

Timp de circa trei săptămâni, municipalitatea a tranzacţionat energie în piaţa liberă de aproape 25 milioane lei, conform lui Alin Aivănoaei, director Termo Service, societate a Primăriei care se ocupă de managementul serviciului. În schimb, piaţa energiei este, surprinzător, la o cotă foarte scăzută faţă de anul trecut: în prezent, preţul mediu de vânzare a ajuns la 400-500 lei/MWh, potrivit operatorului naţional al pieţei de energie (OPCOM).

CET Holboca este oprită: o avarie s-a dovedit a fi „o întâmplare fericită”

În noiembrie 2022, la fel ca în perioada similară a anului trecut, preţul maxim era de cel puţin patru ori mai mare, în condiţiile în care estimările OPCOM de acum 30 de zile preconizau o creştere pe parcursul acestei luni: la începutul lunii decembrie 2022, Primăria vindea energie cu un preţ mediu cuprins între 1.500 şi 2.000 lei/MWh.

„Comparativ cu anul trecut, populaţia şi unităţile publice au fost mai atente la consumuri, lucru care s-a văzut şi pe piaţa unde este tranzacţionată energia electrică. Cererea a fost foarte mică faţă de ofertă, ceea ce a dus la o scădere a preţului la MWh”, a explicat Alin Aivănoaei. Cu toate acestea, şeful Termo Service spune că cele 25 milioane lei au acoperit costurile de operare în cele aproape 20 de zile de funcţionare a CET Holboca. Primăria a început producţia de energie la unitatea din Holboca în prima săptămână din decembrie, dar, înainte de Crăciun, o avarie la cazanul de apă fierbinte a provocat oprirea temporară a centralei. Estimările Termo Service sunt că CET Holboca va fi repornită până la finalul săptămânii.

Până la acel moment, Primăria a vândut energie la un preţ mediu de 930 lei/MWh, suficient cât să-şi acopere cea mai mare parte din costurile de operare. Avaria a survenit într-un moment în care consumul de energie s-a redus la nivel naţional, astfel că preţul mediu de vânzare a ajuns şi până la 400 lei/MWh. Dacă ar fi vândut energie la un astfel de preţ, municipalitatea ar fi înregistrat pierderi zilnice importante, astfel că avaria de la CET Holboca a fost pentru Primărie „o întâmplare fericită”. În momentele în care unitatea de la Holboca este oprită, agentul termic este furnizat populaţiei prin intermediul unităţii din Tudor Vladimirescu, care funcţionează pe gaz. „La CET Tudor nu putem vorbi despre pierderi pentru că nu s-a produs energie electrică în această perioadă, iar preţul de vânzare la gaz este plafonat”, a mai spus Alin Aivănoaei.

Guvernul a alocat peste 100 mil. lei Iaşului pentru termoficare

Presiunea serviciului de termoficare asupra bugetului local a scăzut în ultima săptămână după ce guvernul a alocat, în două tranşe, o sumă totală de peste 100 milioane lei pentru sprijinirea acestei activităţi. Având în vedere costurile de operare a serviciului de termoficare, suma reprezintă mai bine de un sfert din necesarul de finanţare. „Având în vedere că urmează încă trei luni «de foc», eu sper ca guvernul să facă o nouă analiză şi să susţină în continuare, probabil va mai fi acordat un sprijin, foarte multe primării au nevoie de aceste fonduri”, a comentat Alin Aivănoaei.

Săptămâna trecută, într-o conferinţă de presă, primarul Mihai Chirica a mulţumit public guvernului pentru suma alocată, dublă faţă de sprijinul acordat anul trecut. Pentru actualul sezon rece, estimările actuale sunt că nivelul cheltuielilor va fi cuprins între 300 şi 350 milioane lei, în această sumă fiind incluse asigurarea combustibilului (achiziţie cărbune şi transport pe cale maritimă şi terestru) şi cheltuielile de personal. Recent, Primăria a început demersurile pentru o nouă concesionare a serviciului de termoficare.

Un prim pas constă în contractarea, până la finalul anului în curs, a unui consultant care să asiste Primăria în acest proces, iar, anul viitor, ar urma să fie lansată procedura. Amintim că, la sistemul de termoficare al Iaşului, sunt racordate peste 23.000 de apartamente, respectiv aproape 20% din fondul locativ existent. La acestea se adaugă câteva sute de clădiri publice şi private: spitale, unităţi de învăţământ şi imobile deţinute de persoane particulare. 

Cititi si: Primăria vinde curent de 1,5 milioane de lei pe zi. Cazanul de la CET Holboca este speranţa pentru ieșirea cu bine din iarnă

Cititi si: Primăria caută mire ca să mărite serviciul de termoficare. 270.000 de lei pentru aranjarea nunții!

Cititi si: Prima estimare a facturii la încălzire în Iași este înfricoșătoare. Cât va suporta Guvernul?

Cititi si: Criză energetică? Iaşul face profit din vânzarea de energie. Cărbunele ne va salva la iarnă

Comentarii