De Business

Punem punctul pe știi

FMI cere ţărilor bogate să facă investiţii publice, să creeze locuri de muncă, nu să reducă datoria

luni, 05 octombrie 2020, 20:00
2 MIN
 FMI cere ţărilor bogate să facă investiţii publice, să creeze locuri de muncă, nu să reducă datoria

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a cerut luni ţărilor bogate să îşi mărească investiţiile publice pentru a accelera redresarea economiei afectată de pandemia de coronavirus, abandonând astfel preocuparea tradiţională cu privire la reducerea datoriilor, potrivit AFP.

Investiţiile publice au „un rol central de jucat” în redresarea economică, spune organizaţia, subliniind că ţările bogate ar trebui să profite de costurile de împrumut scăzute din punct de vedere istoric pentru a-şi creşte imediat cheltuielile pentru întreţinerea infrastructurii.

Lumea este în recesiune, dar „suntem într-o situaţie fără precedent, cu costuri foarte mici de împrumut, infrastructură în descompunere, inclusiv în economiile avansate” şi mulţi şomeri care au nevoie să lucreze, susţine Paolo Mauro, unul dintre şefii Direcţiei Afaceri Bugetare a Fondului Monetar Internaţional.

"Investiţiile publice pot oferi acest sprijin necesar activităţii economice şi creării de locuri de muncă", a adăugat economistul, care a prezentat un capitol al raportului privind supravegherea bugetară, înainte de reuniunile de toamnă ale FMI.

Instituţia de la Washington şi-a făcut calculele: creşterea investiţiilor publice cu 1% din PIB în următorii doi ani ar stimula creşterea cu 2,7%, investiţiile private cu 10% şi ocuparea forţei de muncă cu 1,2%. Cu condiţia ca investiţiile să fie „de înaltă calitate”.

"Pentru Uniunea Europeană, acest lucru ar crea 2 până la 3 milioane de locuri de muncă. Pentru Statele Unite, ar fi aproape 2 milioane de locuri de muncă", a spus Mauro. De asemenea, ţările ar trebui să pregătească noi programe de cheltuieli axate pe infrastructura digitală şi tehnologiile ecologice pentru a asigura o redresare ecologică, spun autorii raportului.

Potrivit estimărilor Fondului, sunt create 2 până la 8 locuri de muncă pentru fiecare milion de dolari investiţi în infrastructura tradiţională. Şi se creează 5-14 locuri de muncă pentru fiecare milion investit în cercetare şi dezvoltare, electricitate ecologică sau chiar clădiri eficiente din punct de vedere energetic.

Cititi materialul integral pe hotnews.ro

 

Comentarii