Cam multe eşecuri la un club care plăteşte foarte bine şi care luptă cu adversari modeşti

FOTBAL – Aerul de Copou pare neprielnic pentru jucătorii cu ştaif: două divorţuri parafate, altele bat la uşă

marți, 22 noiembrie 2022, 02:50
3 MIN
 FOTBAL – Aerul de Copou pare neprielnic pentru jucătorii cu ştaif: două divorţuri parafate, altele bat la uşă

Politehnica Iaşi a făcut în vară una dintre cele mai intense campanii de transferări din istoria clubului. După ce a irosit aiurea sezonul trecut, cheltuind mai mult decât cluburi de play-off pentru a se salva greu de retrogradare, fără a crea un schelet de echipă, Poli a adus nu mai puţin de 27 de jucători (!), dacă-i luăm în calcul şi pe cei legitimaţi după începerea campionatului. Şi chiar dacă contractul lui Dohotariu nu a mai fost înregistrat, Fică a fost dat înapoi la CFR Cluj fără să joace, iar Deac şi Ciubăncan au fost împrumutaţi, în Copou tot au rămas noutăţi cât un lot întreg.

Foarte multe dintre aceste noutăţi au un CV foarte bun pentru nivelul existent acum în Liga II-a, spectaculos chiar prin comparaţia cu ceea ce se găseşte la aproape toate echipele de ligă secundă.

De pildă, Gabriel Vaşvari, Răzvan Tincu, Mădălin Martac şi Cătălin Hlisei adună peste 650 de meciuri în Liga I, iar unii străini fie sunt internaţionali (Risto Jankov a făcut parte din lotul Macedoniei de Nord la ultimul Euro), fie au lăsat urme în campionate importante.

De exemplu, Tobias Knoflach are 40 de apariţii la cunoscuta grupare austriacă Rapid Viena, Julian Marchioni a jucat şi în puternica primă ligă argentiniană, iar Nicolas Del Priore are aproape 80 de meciuri în liga a doua din patria lui Messi. Apoi, Pawel Tomczyk, la nici 25 de ani, a bifat peste 100 de prezenţe în primele două eşaloane ale Poloniei, el trecând la cluburi renumite precum Lech Poznan ori Widzew Lodz, plus alte 11 prezenţe în Liga I.

Nu în ultimul rând, Anton Karacianakov, o prezenţă obişnuită în naţionalele de juniori şi tineret ale Bulgariei, are aproape 200 de apariţii numai în primele eşaloane din Bulgaria şi Polonia, iar Torino Hunte peste 50 de meciuri în prima ligă olandeză şi peste 150 în eşalonul doi al ţării lui.

Din păcate pentru Poli, chiar dacă jucătorii au primit salarii consistente, peste multe dintre cele existente la Liga I, randamentul multora nu a fost pe măsura aşteptărilor şi calităţilor pe care le-au arătat în anumite momente.

Mai mult, Karacianakov a plecat după doar trei apariţii în tricoul lui Poli, iar Hunte, criticat încă de la venirea antrenorului Leo Grozavu, a încheiat conturile cu Iaşul săptămâna trecută, după ce a marcat un singur gol în zece meciuri.

Exemplul celor doi, care au fost cotaţi ca loviturile verii, ar putea fi urmat în iarnă şi de alţi jucători care, în ciuda CV-urilor, nu dau randamentul scontat. Cel mai bun exemplu este Tomczyk, care are un singur gol în 11 apariţii, incluzându-le pe cele două din Cupă. Nu în ultimul rând, nici Tincu nu se simte deloc confortabil, jucătorul cu cel mai mare salariu din lot fiind rezervă în ultimele runde, după ce a gafat des în startul sezonului. Ajungând la români, rămâne un mister şi cum de mari speranţe, oameni de bază în trecutul recent la loturile naţionale de juniori şi tineret, Francisc Cristea şi Ştefan Ştefanovici, nu prind decât extrem de rar minute.

Dacă la Tincu, vârsta, 35 de ani, poate fi pusă pe tapet, în cazul celorlalţi fotbalişti aceasta nu era un semnal de alarmă: Karacianakov are 30 de ani, Hunte – 31, Tomczyk – doar 24, Cristea – 21 iar Ştefanovici – 20.

Trăgând linie, prea multe eşecuri la un club care plăteşte foarte bine şi care se luptă cu adversari modeşti. Temă de meditaţie pentru cei care gestionează destinele unei grupări în care jucătorii, fie autohtoni, fie veniţi din toate colţurile lumii, trebuie să fie duşi pe direcţia optimă pentru a-şi pune în valoare calităţile şi a ajuta echipa. 

 

 

Comentarii