FOTBAL, avancronică – Opt motive pentru care Politehnica Iaşi poate să bată mâine Farul Constanţa

joi, 30 noiembrie 2023, 02:50
5 MIN
 FOTBAL, avancronică – Opt motive pentru care Politehnica Iaşi poate să bată mâine Farul Constanţa

Politehnica se confruntă vineri, de la ora 20:00, în etapa a XVIII-a a Ligii I de fotbal, cu Farul Constanţa. Chiar dacă oaspeţii sunt campioana la zi a României, iar Poli e o nou-promovată, gazdele par a avea toate şansele să se impună, culoarul existent fiind perfect pentru trupa antrenată de Leo Grozavu.

Ziarul de Iaşi prezintă opt dintre argumentele care susţin ideea că Iaşi se poate impune, câte patru provenite din fiecare tabără.

1. Vara a fost gestionată dezastruos de Gică Hagi

Hagi a gestionat rău, tare rău, cucerirea titlului de campioană de către Farul. „Regele” a făcut aceleaşi gafe ca în 2017, când a fost spulberat de ciprioţii de la Apoel Nicosia în turul III preliminar al Champions League, după ce s-a „întărit” cu jucători precum Horj sau Herea. Managerul constănţenilor a transferat şi în 2023 fotbalişti de rang doi sau trei, mulţi de la echipe retrogradate. Rezultatul? Eliminarea din Champions League de o formaţie slabă, Şerif Tiraspol şi, apoi, ratarea grupelor Conference League după eşecul în faţa unei trupe din Finlanda, HJK.

Nici măcar pe plan intern lucrurile nu au mai mers pentru o echipă pe care Hagi a bulversat-o cu multiple schimbări. Supercupa României a fost pierdută în faţa lui Sepsi, parcursul din campionat e mult sub aşteptări, iar Farul e deja eliminată din Cupa României după două eşecuri inexplicabile în faţa unor adversari modeşti, Constanţa fiind depăşită în clasamtentul grupei D a Cupei până şi de CS Tunari sau Gloria Buzău!

2. Oaspeţii sunt în criză profundă şi nu-l vor avea pe „Rege” pe bancă

După un parcurs oscilant în startul sezonului, Farul pare, de o vreme, o corabie în mijlocul unei furtuni din care Hagi nu ştie cum să o scoată, antrenorul-patron pierzând busola care să-i arate drumul spre ape liniştite. De aproape două luni, de pe 8 octombrie, când a bătut norocos pe Oţelul Galaţi, Farul a uitat să mai câştige! Asta deşi a avut şapte şanse, şase în campionat şi una în Cupă. Dobrogenii le-au irosit însă pe toate: au remizat acasă de patru ori (cu U Cluj, modesta UTA, „lanterna” FC Botoşani şi FC Hermannstadt) şi au pierdut cele trei dueluri din deplasare, cu CFR Cluj, Gloria Buzău, în Cupă, şi FC Voluntari.

În plus, oaspeţii nu-l vor avea alături pe „Rege”, care va fi suspendat în Copou.

3. Marinarii se simt rău tare când pleacă de pe litoral

Farul este o echipă anonimă în afara Constanţei, unde a suferit cinci eşecuri şi a câştigat trei meciuri, golaverajul fiind incredibil: 10-17! Astfel, constănţenii sunt la un singur punct deasupra locurilor de baraj în ierahia disputelor din deplasare. Dobrogenii au pierdut în acest sezon nu numai cu echipe care au fost anul trecut în play-off, CFR Cluj şi Rapid Bucureşti, dar şi cu Petrolul Ploieşti sau trupe slabe, ca FC U Craiova 1948 ori FC Voluntari. Mai mult, ilfovenii i-au bătut pe marinari şi în Cupa României, competiţie în care trupa lui Hagi a fost învinsă până şi de o echipă de Liga a II-a, Gloria Buzău!

4. Defensiva Farului este extrem de vulnerabilă, mai ales în deplasare

Farul suferă puternic în acest sezon pe plan defensiv. Dobrogenii au încasat 28 de goluri în 17 partide, având, la egalitate cu Dinamo Bucureşti, a patra cea mai slabă apărare din Liga I, după Botoşani, FC Voluntari şi FC U Craiova 1948.

Apărarea Farului stă prost tare mai ales în afara Dobrogei, fiind învinsă de 17 ori în 8 partide, media fiind, deci, de peste două goluri primite pe meci!

„Marinarii”, care, la egalitate cu Dinamo, au a doua cea mai slabă defensivă din Liga I în deplasare, după FC Botoşani, au primit chiar şi câte patru goluri într-o partidă, de la echipe modeste precum FC U Craiova 1948 ori FC Voluntari!

5. Ascendentul moral dat de meciul din tur

Una dintre echipele care au profitat din plin de faptul că Hagi a tratat Liga I ca pe o competiţie de mâna a doua atunci când se gândea la cupele europene a fost chiar Politehnica. În tur, Iaşi a învins pe litoral o trupă care nu s-a bazat pe zece titulari şi a aliniat mulţi jucători de rang doi. A fost partida care a anunţat că transferul lui Luis Phelipe a fost inspirat. Brazilianul a deschis scorul, Vojtus l-a dus la 2-0, Sali a scris 1-2 la pauză, iar Phelipe a stabilit rezultatul final.

6. Gazdele au pus mâna pe bani, nu au probleme de lot şi ar putea avea parte de încurajările unei galerii

Pe lângă avantajul terenului propriu, Poli nu are nicio problemă de lot, iar fotbaliştii au primit unul din cele două salarii restante, după ce şefii clubului au făcut rost de o sponsorizare. În plus, noua galerie ieşeană, apărută, timid, de două etape, a anunţat că pune, gratis, la dispoziţia celor care vor să i se alăture 200 de bilete. Reamintim, ultraşii vechi protestează faţă de lipsa de reacţie a actualei conduceri în legătură cu recuperarea tradiţiei FC Politehnica 1945, ei anunţând că nu vor reveni lângă echipă decât atunci când marca istorică a fotbalului ieşean va fi iarăşi în actualitate. Picătura care a umplut paharul nemulţumirilor a fost schimbarea apreciatei sigle vechi, exact înaintea startului sezonului, şi înlocuirea cu una dezavuată până şi de antrenori şi jucători.

7. Dorinţa Politehnicii de a câştiga corect un meci în Copou

Politehnica a suferit rău în acest sezon în Copou, unde nu a reuşit decât o victorie în opt meciuri. Nici aceea nu a fost însă corectă, ci datorată anulării eronate a unui gol înscris de Sepsi Sfântu Gheorghe, după ce arbitrii din camera VAR au tras strâmb linia de ofsaid. Firesc, ieşenii aşteaptă ca favoriţii lor să justifice investiţiile fără precedent în istoria clubului făcute în acest sezon, acest lucru traducându-se şi printr-un succes în faţa unei trupe în derivă.

8. Iaşul poate ajunge în buza play-off-ului!

Urmare a faptului că în ultimele cinci etape nu a reuşit decât remize, Politehnica a ajuns aproape de zona locurilor de baraj. Iaşi nu e în zona roşie doar ca urmare a faptului că are două goluri mai puţin primite decât UTA, prima echipă clasată pe un loc ce dă emoţii de retrogradare. Astfel, ratarea victoriei vineri ar putea face ca Poli să poată fi depăşită şi de UTA şi de FC U Craiova 1948, grupările de pe XIII şi XIV. Pe de altă parte, dacă trece de Farul, Iaşi depăşeşte Constanţa şi poate ajunge vineri la trei puncte de play-off, imbold excelent pentru trupa lui Grozavu.

Comentarii