FOTBAL – Declaraţie de dragoste a noului antrenor ieşean: „Am pus Poli înainte de Dumnezeu şi familie!”

marți, 02 aprilie 2024, 02:50
4 MIN
 FOTBAL – Declaraţie de dragoste a noului antrenor ieşean: „Am pus Poli înainte de Dumnezeu şi familie!”

Prezentate în exclusivitate de ziaruldeiasi.ro, informaţiile legate de renunţarea la serviciile antrenorului Politehnicii Iaşi, Leo Grozavu, şi numirea în locul acestuia a portughezului Anthony „Tony” da Silva, au fost oficializate ieri.

Grozavu a plătit pentru parcursul slab al echipei, care, deşi avea ca obiectiv clasarea pe unul din primele zece locuri, cerinţă în ton cu condiţiile de excepţie avute la dispoziţie, a ajuns pe loc de baraj.

Mai mult, nici exprimarea Politehnicii nu era dătătoare de speranţe. Prestaţiile Iaşului din primele două dueluri ale play-out-ului, de la Galaţi şi Botoşani, ambele pierdute, au fost jalnice, deşi adversarii au fost modeşti. În plus, în discuţiile purtate sâmbătă seară, după eşecul de la Botoşani, cu şefii clubului, Grozavu a spus că nu se dă la o parte, dar, faţă de alte momente de criză, în care garanta salvarea echipei, a afirmat că există riscul retrogradării.

Ajuns duminică seară în Iaşi, Tony (43 de ani) a fost prezentat aseară, într-o conferinţă de presă organizată înaintea unui antrenament, pe care lusitanul l-a condus.

Şfaiţer: „CV-ul nu garantează succesul. În 27 de ani am tras doar lozuri câştigătoare cu antrenorii!”

Introducerea a fost făcută de preşedintele Consiliului Director al Politehnicii, Cornel Şfaiţer, care i-a mulţumit şi fostului antrenor, Leo Grozavu. Şeful Politehnicii a explicat că lipsa unui CV spectaculos nu reprezintă un handicap pentru Toni. „CV-ul nu garantează succesul în fotbal. Şi la Iaşi, două dintre ultimele trei retrogradări au fost cu antrenori care au fost în Champions League la timona echipei (n.r. – Ţiţi Dumitriu, în 2010 şi Sorin Cîrţu, în 2013)” a spus Şfaiţer, care a adăugat: „În cei 27 de ani de când lucrez în fotbal, am tras doar lozuri câştigătoare cu antrenorii. Avem un lot cu jucători experimentaţi, cred că obiectivul menţinerii este realizabil. Am încredere în Tony, cred că va menţine echipa în prima ligă. Acum, depinde de jucători, dacă vor să aibă vacanţă mai lungă, trebuie să ne salvăm direct. Dacă nu, şi barajul e o opţiune”.

Tony: „Poli are un lot cu multă calitate”

Vorbind în limba română, Anthony da Silva „Tony” a încercat să-i cucerească încă de la instalare pe fanii ieşeni. „Am mai avut oferte din Liga I anul trecut, însă nu le-am acceptat. Nu am simţit că e ce trebuie. Nu e frumos să dau numele echipelor. Acum, în cinci minute m-am înţeles cu domnul Cornel Şfaiţer. Când m-a sunat şi mi-a zis să vin la Iaşi, am lăsat Paştele şi am plecat. Am pus Poli înainte de Dumnezeu şi de familie! Cred că am primit o mie de mesaje de când s-a anunţat că vin la Iaşi. Nu am răspuns la nimeni, am dormit puţine ore, pentru că vreau să folosesc fiecare minut pentru a lucra” a precizat tehnicianul.

Instruit de Guardiola şi Simeone, cu ochii pe Liga I

Tony a dat explicaţii pe două direcţii considerate vulnerabile, lipsa unui CV consistent şi racordarea cu Liga I.

„Am făcut parte din staffurile unei echipe de primă ligă portugheze şi ale naţionalei Camerunului, am lucrat la liga a doua şi a treia din Portugalia, m-am perfecţionat în permanenţă timp de opt ani, de când antrenez. Am făcut cursuri cu antrenori mari, De Zerbi, Fonesca, Guardiola, Simeone. Am gestionat jucători care câştigă zeci de milioane de euro, mă simt pregătit de această provocare” a punctat portughezul, care a adăugat: „Ştiu tot campionatul românesc de doi ani, urmăresc toate meciurile. E un campionat echilibrat, Poli are un lot cu multă calitate. Dacă nu aveam încredere că nu pot să îndeplinesc obiectivul, nu veneam la Iaşi”.

Ce va încerca să schimbe Tony? „Presiune e în Ucraina, nu la fotbal”

Tony, care l-a lăudat pe Grozavu, a spus că se va adapta el la echipă, nu va sili echipa să se adapteze la concepţia lui de joc: „E greu de schimbat ceva tactic sau fizic cu o lună şi jumătate înainte de finalul campionatului. Eu sunt un romantic al fotbalului, însă nu îmi voi implementa filosofia de joc, mă voi adapta la ceea ce am la dispoziţie. Acum avem nevoie de puncte, nu de joc spectaculos. Vreau să dau încredere jucătorilor, să joace fără presiune. Presiune e în Ucraina, la război, noi facem aici ce ne place. Vreau ca jucătorii mei să fie pitbulli fără minge şi Hagi cu mingea”.

Cine va mai lucra la Poli

Noul antrenor a stabilit deja numele unui colaborator, un conaţional, Rui Machado (33 ani), care a ajuns de duminică în Iaşi şi i-a luat locul lui Costel Ilie. Tony a mai spus că va mai aduce un preparator fizic şi un analist video.

Ceilalţi membri ai staffului tehnic cu care s-a început sezonul, antrenorul secund Mugurel Cornăţeanu, preparatorul fizic Ovidiu Chiribici şi antrenorul portarilor Radu Sardescu, au fost prezenţi ieri în Copou. Cornăţeanu şi Sardescu vor rămâne până la finalul campionatului, în timp ce situaţia lui Chiribici se va limpezi după clarificarea situaţiei preparatorului portughez. 

Comentarii