FOTBAL – Grozavu are sub comandă 17 foşti sau actuali internaţionali. Condiţii şi lot mult peste locul ocupat

joi, 21 martie 2024, 02:50
4 MIN
 FOTBAL – Grozavu are sub comandă 17 foşti sau actuali internaţionali. Condiţii şi lot mult peste locul ocupat

Cu doar un punct avans faţă de locurile care duc la baraj, Politehnica Iaşi a reluat marţi după amiază pregătirea după zilele libere primite la finalul partidei de sâmbătă, de la Galaţi, din prima etapă a fazei a doua a campionatului.

Patru dintre absenţii de la antrenamentul coordonat de antrenorul principal Leo Grozavu au lipsit ca urmare a faptului că au fost convocaţi la diferite loturi naţionale. Fundaşul dreapta Todor Todoroski este prezent la reprezentativa Macedoniei de Nord, care va juca meciuri amicale cu Moldova (acasă, mâine) şi Muntenegru (deplasare, pe 25 martie), stoperul Nicolas Samayoa a fost chemat la echipa Guatemalei pentru duelurile amicale cu Ecuador (deplasare) şi Venezuela (acasă), de pe 22 şi 25 martie, iar Ştefan Ştefanovici şi Luca Mihai la formaţia de tineret a României. Micii tricolori se vor confrunta pe 26 martie cu Armenia, în deplasare, în preliminariile Campionatului European under 21.

Trăgând linie, patru dintre cei 11 titulari ai meciului cu Oţelul îmbracă acum tricourile unor echipe naţionale. Una, Guatemala, a ajuns anul trecut în sferturile de finală ale Cupei CONCACAF, alta, Macedonia de Nord, a fost prezentă la ultimul turneu final al Campionatului European, iar cea de tineret a noastră are şanse de calificare la Euro.

12 fotbalişti din lotul cu care Iaşul a fost dezmembrat la Galaţi sunt foşti sau actuali internaţionali!

Grozavu nu a contat la Galaţi, unde s-a făcut de tot râsul, doar pe actuali internaţionali, ci şi pe foşti jucători de naţională: Lung şi Bordeianu au jucat la echipa mare tricoloră, Florin Ilie la tineret, iar Roman la juniori. Rezultă că opt dintre titularii de sâmbătă ştiu ce înseamnă să le cânte imnul înainte de un meci oficial. Iar dacă mai amintim de faptul că doi dintre fotbaliştii intraţi pe parcurs, Buş şi Bettaieb, au fost fie om de bază la naţionala de tineret – primul, fie convovat la naţionala Tunisiei, iar Katanec, rezervă neutilizată, e fost component al „tineretului” Croaţiei, reiese că 11 dintre seniorii lui Poli de la Galaţi sunt actuali sau foşti internaţionali!

Tabloul este completat de juniorul V. Ilie, abia revenit de la naţionala de juniori, care duce la 12 numărul jucătorilor din categoria luată în calcul.

Grozavu a început anul cu 19 jucători care sunt sau au fost la reprezentative naţionale

Iar dacă mai extindem spre seniorii absenţi din motive medicale, Itu, Ispas, Bouhenna, foşti internaţionali de tineret, în România (primii doi) şi Algeria, de accidentatul Hrib, fost component al naţionalei de juniori, la fel ca R. Ion, care se antrenează în Copou deşi e scos de pe lista A, rezultă că Grozavu putea avea un prim „11” şi şase rezerve numai din foşti sau actuali fotbalişti de naţională!

Amintind şi de faptul că Belu-Iordache şi Jakub Vojtus, puşi pe liber în iarnă, sunt foşti internaţionali de tineret ai României şi Slovaciei, reiese că Grozavu a avut în startul acestui an 19 internaţionali la trupa pe care o are sub comandă.

Poli are şi fotbalişti de la Tottenham, Sporting şi Santos!

Iar dacă mai adăugăm că Jatoba a fost între 23 şi 27 de ani în proprietatea Sporting Lisabona, Harrison are meci oficial bifat la Tottenham Hotspur, Allanzinho vine de la un club uriaş, Santos, Marchioni a jucat în prima ligă argentiniană, iar Kabran are peste 150 de prezenţe în eşaloane de elită importante, e limpede că pista „Grozavu nu are lot” este falsă.

Asta mai ales în condiţiile în care, de pildă, alte echipe din Liga I au jucători cu CV-uri mult mai modeste. Dacă despre lotul Oţelului am tot amintit în ultima perioadă, ceea ce se întâmplă la Hermannstadt e un alt exemplu elocvent. Deşi au vândut în acest sezon trei jucători de bază, Letica, Opruţ, Alhassan, producând astfel 1,3 milioane euro, sibienii rulează net superior Iaşului în condiţiile în care „motorul” Sota juca acum două sezoane, când avea 27 de ani, la Metaloglobus, alţi trei titulari, Căbuz, Neguţ şi Jipa, au venit vara trecută de la o retrogradată, Chindia, iar stoperii Stoica, Bejan şi Găman depăşesc, cumulat, 100 de ani.

Lung câştigă dublu faţă de salariile cumulate ale celor trei portari de pe vremea lui Pancu!

 Şi pentru a încheia discuţia pe tema materiei prime şi condiţiilor pe care Grozavu le are la dispoziţie, mai trebuie (re)amintit că Lung are un salariu dublu faţă de suma celor trei portari pe care Daniel Pancu i-a avut la dispoziţie în 2020. Un sezon în care actualul selecţioner al naţionalei de tineret l-a început cu o mână de jucători, fără cantonament, şi l-a dus până în iarnă fără un cent încasat din salarii. Iar acum, Poli, cu de trei ori mai mulţi bani de la CL Iaşi faţă de 2020 şi cu Cornel Şfaiţer în spate, plăteşte retribuţii foarte mari, mai mereu la zi, are bani şi de charter, şi de cinci cantonamente pe sezon, şi pentru deplasări de trei zile pentru un meci oficial.

Trăgând linie, argumente clare care îl obligă pe Grozavu, ce are şi lot şi condiţii foarte bune în comparaţie cu cele de la alte cluburi din Liga I, să-i facă pe jucători să joace, pentru a salva pe final de sezon impresia proastă lăsată până acum.

Primul prilej ca Poli să arate o cu totul altă faţă este meciul de la Botoşani, de sâmbăta viitoare, din runda a II-a a play-out-ului, care va începe la ora 15:45. 

Comentarii