FOTBAL – Mulţi jucători de la Poli, în pericol! Cine pleacă din Copou pentru ca Lung şi Belu să poată juca?

joi, 10 august 2023, 01:50
3 MIN
 FOTBAL – Mulţi jucători de la Poli, în pericol! Cine pleacă din Copou pentru ca Lung şi Belu să poată juca?

Startul de sezon sub aşteptări al Politehnicii Iaşi, care a reuşit să mişte clasamentul în dreptul numărului punctelor doar în urma meciului cu Farul Constanţa, în care dobrogenii au jucat cu rezervele, a generat destule turbulenţe în vestiarul coordonat de Leo Grozavu. Nereuşind să ridice nivelul jucătorilor pe care s-a bazat în campania de promovare din sezonul trecut, aşa cum, de pildă, face până acum Dorinel Munteanu la Galaţi, ba, mai mult, ajungându-se ca piese de bază din stagiunea precedentă să fie în regres evident, tehnicianul ieşean a cerut noi întăriri. 

Preşedintele Consiliului Director al Politehnicii, Cornel Şfaiţer, i-a satisfăcut cererile lui Grozavu, făcând o adevărată demonstraţie de forţă. Astfel, în câteva zile, în Copou a ajuns o jumătate de echipă nouă, formată doar din jucători experimentaţi, cu ştaif, toţi trecuţi pe la loturi naţionale: foştii internaţionali Lung şi Bordeianu, Belu-Iordache (trecut pe la tineret), Ciobanu (tineret şi olimpic) şi guatemalezul Samayao, om de bază la reprezentativa ţării sale.

În paranteză fie spus, trebuie precizat că toate aceste mutări au generat costuri serioase Politehnicii, bugetul salarial crescând consistent. Asta chiar dacă Şfaiţer a reuşit să-i convingă pe mulţi dintre jucătorii sosiţi în Copou să aleagă Poli în detrimentul unor cluburi care le dădeau noilor fotbalişti ieşeni salarii şi cu câteva mii de euro mai mari. De pildă, Bordeianu avea la Universitatea Cluj cu peste 50% mai mult decât încasează la Politehnica, iar oferta Politehnicii pentru Lung a fost cu circa 25% mai mică decât cea avansată portarului amintit de Petrolul Ploieşti.

În ciuda acestui aflux consistent de jucători (ţinând cont şi de primele şapte achiziţii are verii, Poli a adus după terminarea sezonului trecut 12 fotbalişti!), Grozavu nu este încă mulţumit de lot, tehnicianul mai dorind încă un fundaş stânga, un mijlocaş central şi un atacant.

Ţinând cont şi de problemele legate de lista A, pe care Ziarul de Iaşi le-a tot semnalat (Poli are dreptul să prezinte un lot format din doar 21 de jucători peste 21 de ani, neavând cu ce ocupa cele patru poziţii rezervate fotbaliştilor crescuţi în propria pepinieră), acum e nevoie de noi plecări de la Poli. Numai în actuala formulă, Belu-Iordache şi Lung au nevoie de două noi disponibilizări pentru a putea fi trecuţi pe lista A, prinsă, deocamdată, de Samayoa, Bordeianu şi Ciobanu, alături de Ailenei, Jankov, Celeadnic, Martac, Tincu, Katanec, Ilie, Şerban, Jatoba, Itu, Luis Phelipe, Vaşvari, Marchioni, Roman, Hlistei, Ion, Vojtus şi Harrison.

Iar dacă vor mai veni încă trei jucători noi, va fi nevoie de cinci disponibilizări, în afara celei a lui Kouadio, care se mai pregăteşte în Copou până îşi va găsi echipă.

La ora actuală, conform unor surse, principalele nemulţumiri ale staffului tehnic sunt legate de randamentele lui Celeadnic, Jankov, Şerban, Marchioni şi Harrison. O decizie finală legată de modificările de pe lista A vor fi luate însă după ce Lung şi Belu vor ajunge la un nivel optim de pregătire (se estimează că ar fi nevoie de circa două săptămâni) şi în funcţie de concretizarea tratativelor de transfer duse pentru aducerea altor trei fotbalişti. Firesc, plecările pot fi parafate doar cu acordul celor puşi pe lista neagră, care au contracte până vara viitoare.

Până la noile modificări de pe lista A, Poli se va baza la disputa cu Universitatea Craiova, de sâmbătă, din runda a V-a a Ligii I de fotbal, cu puţine excepţii, pe acelaşi lot cu care a abordat partida cu UTA, din etapa trecută.

Certă va fi absenţa lui Samayoa, care e suspendat după eliminarea cu arădenii şi nu va putea debuta în Copou. În schimb, Grozavu îl va avea la dispoziţie pe Robert Ion, căruia i-a expirat suspendarea de două etape primită după ce a văzut cartonaşul roşu în meciul cu FC Hermannstadt, din runda a doua. Din punct de vedere medical, există câteva semne de întrebare, însă până la duelul de sâmbătă cu oltenii, care va începe la ora 21:30, pot apărea destule modificări.

Comentarii