FOTBAL Poli: Să vă crape obrazul de ruşine tuturor: conducători, antrenori, jucători!

vineri, 01 septembrie 2023, 01:50
6 MIN
 FOTBAL Poli: Să vă crape obrazul de ruşine tuturor: conducători, antrenori, jucători!

Beneficiară a 2 milioane de euro din buzunarul ieşenilor, Poli a fost eliminată din Cupă de o trupă modestă din Liga a III-a!

* SCM Zalău – Politehnica Iaşi 3-0 (1-0), în play-off-ul Cupei României la fotbal *

Zalău: B. Miron – Sălăjan, Fărcăşan, Bobaru, F. Pop – Culda (’84 Al. Cherecheş), Zimţa (’57 A. Negrean), Pătraş (’84 R. Stanciu), Micle (’57 Meşter) – Nikolic, R. Cristea (’57 S. Pop). Antrenor: Cristian Lupuţ.

Iaşi: Lung – Belu-Iordache, Tincu, Samayoa, Ştefanovici – Itu (’43 Ailenei), Vaşvari (’61 Luis Phelipe), Roman, Bordeianu (’46 Hrib) – Buş (’69 A. Dumitru), Vojtus (’46 R. Ion). Antrenor: Leo Grozavu.

Cartonaş roşu: Lung (’41).

Arbitri: Dan Buzărnescu; Cristian Ilinca, Daniela Constantinescu.

LIVE TEXT

1-0, min. 34: Micle a centrat din lateral stânga, dintr-o lovitură liberă, Fărcăşan a scăpat din marcaj şi a reluat cu capul, de la 11 metri, poziţie centrală;

2-0, min. 64: Meşter, din careu, lateral stânga, a şutat la colţul lung;

3-0, min. 76: S. Pop a transformat o lovitură de la 11 metri acordată după ce Roman l-a faultat în careu pe Sălăjan.

 

Politehnica Iaşi s-a umplut de penibil joi seară, când a fost învinsă, la prima apariţie în acest sezon în Cupă, la scor de neprezentare de o echipă de Liga a III-a de mijlocul clasamentului, SCM Zalău, care nu a fost în stare să se califice în play-off-ul eşalonului trei în ultimele sezoane. Eşecul este cu atât mai usturător cu cât Poli nu a titularizat vreun jucător de rang doi în faţa unei trupe care a avut în primul „11” şapte fotbalişti sub 23 de ani, alţi doi de aceeaşi categorie de vârstă intrând pe parcurs. În plus, mult prea răsfăţata trupă antrenată de Grozavu, care are condiţiii halucinante în raport cu prestaţiile din teren (salarii uriaşe, fără precedent în istoria clubului, fel de fel de cantonamente, cazări la hoteluri de top etc.) ajunsese în Ardeal încă de marţi, pentru ca nu care cumva marile vedete să fie obosite în confruntarea cu o formaţie care se luptă de zi cu zi cu grupări „celebre”, din Sântandrei, Ocna Dej, Carei ori Sighetu Marmaţiei.

Scorul este surprinzător doar pentru cei care nu au văzut meciul!

Dezastrul s-a prefigurat încă din prima repriză, în care Poli s-a mulţumit, din nou, doar cu posesia. Fără viteză, progresie, combinaţii etc. Drept urmare, Iaşi nu a avut decât un singur şut pe poartă (!), trimis în minutul 32 de Vojtus, cel care a mai avusese o oportunitate de a înscrie şi în minutul 4. În schimb, gazdele au fost mult mai periculoase, cele trei şuturi pe poartă expediate de sălăjeni generând un gol şi cea mai mare ocazie a actului întâi (Lung a respins greu şutul lui Zimţa, de la 25 de metri, din minutul 11), ivitâ la cinci minute după ratarea lui R. Cristea.

Gluma s-a îngroşat cu patru minute înainte de pauză, când Lung, aflat la debutul la Politehnica, a fost eliminat.

Chiar şi în inferioritate numerică, ţinând cont de decalajele uriaşe existente (bugetul şi valoarea lotului oaspeţilor sunt net superioare), fanii Politehnicii s-au aştepat ca pauza să aducă deşteptarea trupei lui Grozavu. Antrenorul nu a găsit însă nici la Zalău discursul potrivit pentru a-şi trezi echipa, care a arătat ca o echipă de judeţ şi în actul secund. Astfel, după ocazia lui R. Cristea (’48) şi şutul de la 30 de metri a lui Vaşvari (’55), sălăjenii s-au distrat cu Tincu & co., Meşter (’64) şi S. Pop (’76) ducând scorul la un incredibil 3-0! Iaşi a încercat pe final, timid, să înscrie, însă nu a reuşit. Mai mult, S. Pop (‘90^4) a irosit o uriaşă oportunitate de a închide partida la un uluitor 4-0!

Tot ce s-a întâmplat aseară este consecinţa firească a nesocotirii semnalelor de alarmă pe care le-am tras în mod repetat în startul sezonului, în care prestaţiile slabe, care au dus echipa pe ultimul loc al clasamentului Ligii I, au fost ascunse sub preş, la înaintare fiind puse neşansa, arbitrii, aşezarea nepotrivită a planetelor şi alte scuze, mai toate puerile, bune doar pentru naivi şi fanii subiectivi.

La ora actuală, Politehnica e o trupă fără viziune, fără busolă, plină de subiectivisme, care nu justifică un cent din cele 2 milioane de euro puse cu generozitate la dispoziţie de ieşeni, din buzunarul lor, în fiecare an. Iar cum banii vin la timp, indiferent de rezultate, nu e de mirare că „artiştii” din teren nu se obosesc să pună osul la treabă, pentru a obţine fonduri şi direct, din rezultatele lor (reţeta premiilor în Cupă era de sute de mii de euro!) şi pentru a onora simbolurile oraşului. Sau măcar mârţoaga pusă neinspirat pe tricourile pe care în trecut zburdau falnicii armăsari de pe emblema de tradiţie a Politehnicii.

Glumind amar, singurul lucru bun de ieri a fost faptul că ruşinea uriaşă de anul trecut, din Cupă, de la Dumbrăviţa, a trecut de acum pe planul doi…

 

Grozavu recunoaşte: „Am făcut de râs o comunitate întreagă!”

 

^ Lung a fost eliminat pentru un fault în afara careului asupra lui R. Cristea, care profitase de o ezitare a lui Tincu şi scăpase singur spre poarta oaspeţilor. ^ Gazdele au mai înscris un gol şi în minutul 70, însă reuşita a fost anulată pe motiv de ofsaid. ^ Ultima dată când în Sălaj a jucat o echipă de primă ligă a fost în urmă cu 19 ani! Atunci, Armătura Zalău, cu Leo Grozavu antrenor şi Gabi Vaşvari jucător, a pierdut în XVI-imile Cupei în faţa Universităţii Craiova. ^ Rezerve neutilizate la oaspeţi au fost Martac, Katanec, Ispas şi Jatoba. ^ Deşi a făcut deplasarea, Farcaş nu a primit şanse nici cu o echipă de Liga a III-a, el nefiind reţinut pe banca de rezerve, în afara lotului ieşenilor rămânând şi Marchioni, Ilie şi Gheorghiţă. ^ Căpitanul gazdelor, portarul Bogdan Florin Miron nu trebuie confundat cu un fost portar al Iaşului, Bogdan Ionuţ Miron. ^ Căpitanul oaspeţilor, Gabriel Vaşvari, este născut şi format ca jucător la Zalău, el evoluând mult timp la Armătura. ^ Tehnicianul gazdelor, Cristi Lupuţ, l-a avut ca antrenor pe Grozavu la Luceafărul Oradea. ^ Leo Grozavu: „Aveam nişte semnale, dar nici în cele mai negre vise nu m-am gândit că ne putem prezenta în maniera asta. Cu toţii suntem vinovaţi pentru situaţia în care am ajuns. Se fac toate eforturile să avem toate condiţiile. Orice cuvânt este prea puţin pentru ce s-a întâmplat azi. Trebuie să acceptăm critici, oprobrii. Trebuie să schimbăm lucrurile, de la primul până la ultimul. trebuie să acceptăm că nu mai poate continua ce s-a întâmplat. Dacă suntem bărbaţi, trebuie să ne ridicăm în picioare. Azi am făcut de râs o comunitate întreagă! Aştept o reacţie duminică, în campionat. Fotbalul se joacă cu inima, dar noi am avut foarte mulţi jucători fără cel mai mic simţământ faţă de echipă, conducători, suporteri. Nu mă aşteptam să se întâmple aşa ceva, suntem la un moment zero, minus unu. Cu o echipă de Liga a III-a trebuia să jucăm altfel”.

 

Comentarii