FOTBAL – Politehnica a avut noroc cu carul la Galaţi, dar nu şi l-a băgat în traistă. Un singur punct peste baraj

miercuri, 13 martie 2024, 02:50
5 MIN
 FOTBAL – Politehnica a avut noroc cu carul la Galaţi, dar nu şi l-a băgat în traistă. Un singur punct peste baraj

Zeităţile, în special cea responsabilă cu împărţirea norocului, s-au uitat cu mare drag spre Politehnica Iaşi luni, la meciul cu Oţelul, de la Galaţi, din ultima etapă a sezonului regulat al Ligii I.

Mai întâi, parcă le-au încurcat vitaminele gazdelor, care, aşa cum a recunoscut şi antrenorul Dorinel Munteanu, au făcut un meci foarte slab, tehnicianul apreciind că prima repriză a fost cea mai modestă de când lucrează pe malurile Dunării. Apoi, în minutul 8, l-au îmboldit pe Teles să ridice aiurea mâna la o centrare banală a lui Martac şi să facă henţ în careu. Cum arbitrul Iuliana Demetrescu nu a văzut, zânele i-au şoptit asistentei Ţepuşă să dicteze penalty de la tuşă. Luat la piept cu mare drag de Fortuna şi rudele ei a fost şi Roman. La primul meci ca titular în 2024 fotbalistul a  alunecat în momentul executării penaltiului şi, conform unor specialişti, precum Constantin Zotta, a lovit de două ori mingea de la 11 metri. Mijlocaşul a avut noroc de două ori: în primul rând, mingea a intrat în plasă, în al doilea rând – golul nu a fost anulat. În plus, nici repetarea şutului nu a fost dictată, deşi Harrison intrase în careu înainte de şut.

Şi după 1-0 Poli a fost mângâiată cu drag de divinitate, gazdele irosind patru ocazii mari, la una bara salvându-l pe Lung. Apoi, şi în minutul 71 Maciel parcă a fost deocheat, portughezul ratând, din nou, incredibil. Poli nu a fost însă în stare să-şi bage norocul primit în traistă, Ştefanovici neobosindu-se la acea fază să stea lângă Cisotti, care efectiv nu avea cum să rateze din trei metri, cu poarta goală.

 

Toată lumea a pierdut

 

Iaşi a pierdut astfel posibilitatea de a câştiga la Galaţi, punctul obţinut nefolosind prea mult. Toată lumea a avut de pierdut de pe urma ratării unei victorii care părea facile: clubul a ratat posibilitatea de a încasa zeci de mii de euro din drepturile TV şi de a vinde bilete la doar patru meciuri, echipa a intrat în faza a doua a campionatului cu un punct mai puţin, fotbaliştii au irosit încasarea unei prime consistente, promisă de Cornel Şfaiţer, fanii vor vedea doar patru meciuri acasă în play-out, nu cinci.

Dincolo de rateurile pe linie de luni, îngrijorătoare a fost prestaţia Politehnicii. Deşi a avut în faţă o echipă foarte slabă, trupa ieşeană nu a fost în stare să-şi creeze vreo ocazie de gol pe tot parcursul meciului şi a avut o apărare permeabilă, oaspeţii fiind la limita corijării şi la capitolul determinare. Îngrijorătoare a fost şi lipsa de reacţie de la fazele fixe, majoritatea ocaziilor gazdelor apărând după faze statice, precum şi noua prăbuşire de la pauză, scenariu care a mai fost văzut des în acest sezon. Astfel, Poli, lamentabilă în repriza a doua, nu a mişcat, practic, statistica în actul doi!

De neînţeles au fost şi deciziile tactice luate de Leo Grozavu. Acesta a început iarăşi meciul în modulul 4-4-2 cu romb la mijloc care nu a dat rezultate în trecut şi, pe final, când trebuia să forţeze victoria, a scos un atacant, Bettaieb, şi a băgat un stoper, Katanec, trecând la modulul cu trei fundaşi centrali!

 

De ce e ţinut în braţe Cornăţeanu?

 

Ajunşi la numele antrenorului, trebuie precizat că tehnicianul care i-a ţinut locul suspendatului Grozavu, secundul Mugurel Cornăţeanu a dat, iarăşi, cu bâta în baltă. Puternic! Cel care deşi a trădat Poli într-un moment critic, în 2021, este trimis să facă pe banii clubului şi cursuri de director sportiv, în detrimentul lui Marius Onofraş, team-managerul care merge la cursuri de antrenor (!?), a recidivat după declaraţiile nefericite de etapa trecută. Reamintim, Cornăţeanu susţinuse că era mulţumit cu trei puncte din disputele cu Rapid, Dinamo, ambele acasă, şi FC U Craiova 1948.

Antrenorul care s-a remarcat prin indicaţii tactice fine, de genul „Haide!” sau „Bravo!” a avut o atitudine lipsită de eleganţă faţă de Iuliana Demetrescu şi a plusat printr-o nouă declaraţie aiuritoare, de atotştiutor, legată de jocul Oţelului. De altfel, până şi un coleg de breaslă, Ionuţ Badea, l-a taxat pe marginea acelor cuvinte pe Cornăţeanu, spunând, logic, că de ce nu a luat măsuri de contracarare a gălăţenilor dacă tot îi ştia aşa de bine. Badea este un nou antrenor care l-a taxat pe secundul lui Grozavu, care fusese făcut praf şi de un alt tehnician, Ianis Zicu. Fostul internaţional afirmase despre cel care are un salariu cât al unor principali din trecut ai Iaşului că „plimbă vorba”, „ciripeşte” şi îşi „lucrează” colegii.

 

Traseul Politehnicii în play-out

 

Trăgând linie, un meci de uitat rapid pentru Poli, care, dacă vrea să nu aibă emoţii legate de retrogradare, trebuie să etaleze o cu totul altă faţă în cele nouă finale pe care le are de jucat în play-out.

Iată programul echipei ieşene, care are un singur punct în faţa FC U Craiova 1948, echipă aflată pe prima poziţie de baraj, şi doar trei în faţa FC Voluntari, grupare situată pe o poziţie direct retrogradabilă: Oţelul Galaţi – Poli (deplasare – sâmbătă, ora 17:00); FC Botoşani – Poli (în jurul datei de 30 martie); Poli – FC U Craiova 1948 (6 aprilie); Dinamo – Poli (13 aprilie); Poli – Voluntari (20 aprilie); U Cluj – Poli (24 aprilie); Poli – UTA (27 aprilie); Hermannstadt – Poli (4 mai); Poli – Petrolul (11 mai).

Barajele pentru Liga I au loc pe 19 şi 26 mai. 

Comentarii