FOTBAL Șampanie în Copou. Şase goluri, faze spectaculoase, ratări uluitoare, controverse. Rezumatul meciului

luni, 13 noiembrie 2023, 02:50
7 MIN
 FOTBAL Șampanie în Copou. Şase goluri, faze spectaculoase, ratări uluitoare, controverse. Rezumatul meciului

Politehnica Iaşi – CFR Cluj 3-3 (2-3), în etapa a XVI-a a Ligii I de fotbal. Rezumatul partidei, mai jos:

 

Poli: Lung – Martac, Samayoa, Katanec, Ispas – Bordeianu (’46 Jatoba), Marchioni – Gheorghiţă (’46 Ştefanovici), Luis Phelipe (’82 R. Ion), Ciobanu (’56 Roman) – Harrison (’90^4 F. Ilie). Antrenor: Leo Grozavu.

CFR: R. Sava – Mogoş, Kresic, Ajeti (’79 M. Ilie), Morgan – Muhar, Tachtsidis, Avounou (’84 Fică), Cvek (’84 C. Deac) – Otele, Bîrligea (’74 Juricic). Antrenor: Andrea Mandorlini.

Cartonaşe galbene: Bordeianu (’34), Lung (’90) – Otele (’30), Cvek (’60), Juricic (’90^3).

Arbitri: Sebastian Colţescu, Sebastian Gheorghe, Daniel Mitruţi.

 

1-0, min. 11: Luis Phelipe s-a distrat pe stânga cu Mogoş, a colaborat cu Ciobanu, care i-a pasat lui Ispas, centrarea acestuia fiind reluată de Harrison, de la 9 metri, poziţie centrală, de lângă Ajeti.

2-0, min. 22: găsit liber în careu, pe stânga, Luis Phelipe l-a depăşit pe Bîrligea, a pasat la prima bară, Katanec a reluat de la 6 metri.

2-1, min. 27: centrare de pe stânga, Bîrligea a trimis, de la bara a doua, în zonă centrală, Cvek a reluat cu capul, de la 6 metri, Samayoa a respins, Avounou a agăţat mingea şi a înscris de la 3 metri.

2-2, min. 39: după un corner de pe dreapta, Avounou a centrat la bara a doua, mingea a fost pasată de Kresic, cu capul, spre Ajeti, care a marcat de la 11 metri.

2-3, min. 44: Otele, nemarcat, a reluat cu capul de la 6 metri după o centrare de pe dreapta semnată de Muhar.

3-3, min. 63: Ispas a pasat de pe stânga după o acţiune iniţiată de Roman, Harrison a reluat de la 11 metri.

 

A trebuit să treacă tot turul sezonului regulat pentru ca spectacolul să apară în Copou! Sâmbătă, în prima rundă din retur, fanii ieşeni au avut pentru prima dată ce vedea în acest sezon. Chiar dacă generat şi de multe erori, apărute în ambele tabere, a fost un adevărat fotbal-şampanie pe „Emil Alexandrescu”: goluri multe, faze spectaculoase, ratări uluitoare, răsturnări de scor, controverse.

 

Ploaie de absenţe la CFR, care a avut doi portari de rezervă!

 

Poli a pornit ca din puşcă în faţa unei echipe rigide, incomodate de terenul umed, obosită după ce a avut trei zile în minus de odihnă faţă de Poli şi a făcut 700 de kilometri săptămâna trecută. Profitând de improvizaţiile majore făcute de Mandorlini pentru a compensa valul uriaş de absenţe (C. Manea, Camora, Rrahmani, Konoplyanka, Jefte, Boben), situaţie care a generat un aspect hilar pe banca oaspeţilor (un club cu pretenţii la titlu nu a fost în stare să completeze toată foaia, deşi a trecut chiar doi portari de rezervă!), Iaşi, forţând inspirat pe stânga, unde Luis Phelipe, care a şutat periculos încă din minutul 2, s-a distrat cu greoiul Mogoş, a dus repede scorul la 2-0.

 

De pe Everest în Groapa Marianelor

 

După ce Poli a părut în start o Barcelona în faţa CFR, la jumătatea primei reprize, totul s-a prăbuşit la gazde, care au ajuns, inexplicabil, de pe piscuri pe fundul oceanului. Oaspeţii, care nu avuseseră vreun şut sau vreun corner până în minutul 25, au spus „mulţumesc” şi au luat jocul pe cont propriu, aspectul partidei schimbându-se la 180 de grade. Până la pauză, clujenii au bifat 9 încercări, 7 pe poartă, au marcat de trei ori şi au mai avut multe alte ocazii. Cele ale lui Muhar (’32 şi ’35) au fost urmate de cinci şuturi expediate într-o singură fază, antologică, derulată în minutul 42, când Lung a respins în faţa lui Avounou, care scăpase singur, Muhar a trimis în bară cu poarta goală, iar fundaşii ieşeni s-au luptat ca la Rovine pentru a bloca alte trei încercări ale ardelenilor.

Grozavu nu a reuşit să-şi trezească echipa nici la cabine, fiind nevoie astfel, în minutul 48, de alte intervenţii salutare ale lui Lung pentru ca meciul să nu se rupă.

 

VAR-ul din Copou ţine cu Iaşul

 

Intrarea lui Roman a adus însă deşteptarea gazdelor, care au egalat la primul şut pe poartă din actul secund. La 3-3 jocul a semănat, o perioadă, cu un meci între doi boxeri care caută lovitura decisivă, cu „bombardierii” Otele (’67), Luis Phelipe (’68 şi ’74), Bîrligea (’69) şi Roman (’73). Dintre aceştia, doar Bîrligea a găsit ţinta, însă arbitrul a anulat reuşita pe motiv de ofsaid, decizia fiind confirmată de VAR. Acest lucru a generat răbufnirea fostului arbitru internaţional Cristi Balaj, preşedinte al CFR, care a spus că milimetrii pentru care golul nu a fost validat au rezultat prin trasarea incorectă a unei linii în camera VAR, unde a fost luată în considerare, contrar prevederilor regulamentare, mâna lui Bîrligea.

 

Poli ştie şi să se apere

 

După minutul 75, Poli a dat senzaţia că a învăţat din erorile din meciurile precedente, când a pierdut puncte preţioase pentru că nu a ştiut să conserve rezultatul. Iaşi a intrat în tranşee şi, profitând şi de faptul că ardelenii au avut doar două rezerve mai cunoscute, Deac şi Juricic, a securizat remiza. Asta s-a întâmplat cu preţul evaporării subite a efervescenţei de până atunci, ultimul sfert de oră fiind lipsit total de faze de poartă.

 

Grozavu a comis-o iarăşi!

 

– Observatorul LPF al partidei a fost Marin Barbu, fost antrenor şi la Poli Iaşi. ^ Leo Grozavu nu a învăţat nimic din faptul că a fost suspendat trei etape în tur ca urmare a celor cinci cartonaşe primite, patru galbene şi unu roşu. Abia scăpat de suspendare, antrenorul ieşenilor a văzut sâmbătă un nou cartonaş galben.

-Rezerve neutilizate la Poli au fost Ailenei, Belu, Tincu şi Itu. Jankov, Votjus, Hrib, Fărcaş, A. Dumitru şi Buş nu au prins banca de rezerve, ultimul, adus de la CFR, neavând drept de joc.

– Conform organizatorilor, la meci au asistat 4 657 spectatori. 

-Intrat în minutul 79 la oaspeţi, Matei Christian Ilie este fiul unuia dintre colaboratorii lui Grozavu, Costel Ilie. CFR a mizat pe final şi pe Alin Fică, jucător pe care antrenorul Claudiu Niculescu nu l-a reţinut în lotul Politehnicii în startul sezonului trecut, în care Iaşi a jucat în Liga a II-a.

 

Vrajbă între fanii ieşeni

 

 ^ Din nefericire, unele decizii neinspirate luate în ultima perioadă în Copou au generat şi învrăjbirea suporterilor. După cum se ştie, galeria care a fost alături de echipă ani buni, inclusiv în campania pentru promovare din sezonul trecut, a refuzat să mai susţină formaţia în acest sezon, ca urmare a unei gafe uriaşe făcute de conducerea clubului exact înaintea primei etape. Este vorba de schimbarea siglei, ultimul element care mai făcea legătura cu echipa de tradiţie, Politehnica 1945. Asta după ce fanii primiseră asigurări că nimeni nu se va atinge de falnicii armăsari de pe emblema lui Poli, apreciată în toată ţara. În plus, noua siglă este considerată de multă lume a fi total neinspirată, fiind ironizată de multe voci şi etichetată, încă de la prezentare, ca fiind mai urâtă decât cea veche chiar şi de Grozavu şi de căpitanul echipei din startul sezonului, Gabriel Vaşvari. Sâmbătă a apărut o altă galerie în Copou, formată din circa 40 de oameni, care, cu dotări minime, a fost prezentă în prima repriză tot la peluza dinspre bulevard. Ultraşii vechi, care se autofinanţau, au spus că noua galerie e manipulată şi că nu a plătit bilete de intrare, apărând şi acuzaţii de trădare a luptei pentru recuperarea istoriei Politehnicii din perioada 1945-2010, şi chiar de implicare în diferite jocuri, inclusiv politice. Şi cealaltă parte a lansat acuzaţii de implicare a fanilor vechi în lupte politice precum şi de încercări de intimidare a noii galerii.

 

Declaraţiile tehnicienilor

Leo Grozavu: „Meci spectaculos pentru spectatorii neutri. Prefer un 3-3 spectaculos decât un 0-0. Dacă eram mai atenţi la 2-0, altfel curgea jocul. Am avut însă o cădere de un sfert de oră inexplicabilă, pe care am mai văzut-o şi în trecut. În multe momente nu am fost cu nimic inferiori unei echipe care se bate la titlu. Avem potenţial neexploatat, trebuie să schimbăm mentalitatea provincială de a te bate jos. Mai avem nevoie de timp să ne rutinăm, nu putem vorbi de play-off. Harrison a jucat bine, dar trebuie să înţeleagă mereu că fotbalul se joacă din minutul 1 până în minutul 90”.

Andrea Mandorlini: „Am avut mari probleme pe partea dreaptă, am început foarte prost, de la 0-2, după două centrări transformate în gol. Apoi, am controlat partida, ne-am creat multe situaţii, puteam să facem 4-2 şi să închidem meciul. Pentru a câştiga campionatul trebuie să primeşti mai puţine goluri. Principala noastră preocupare acum este să ne recuperăm jucătorii accidentaţi”.

Comentarii