FOTO A început oficial cel mai mare pelerinaj de la Iași. Moaștele Sf. Parascheva, depuse în baldachin

sâmbătă, 08 octombrie 2022, 08:15
2 MIN
 FOTO  A început oficial cel mai mare pelerinaj de la Iași. Moaștele Sf. Parascheva, depuse în baldachin

Astăzi, 8 octombrie început oficial pelerinajul Sf. Parascheva. Moaștele au fost așezate în baldachin la ora 06.30, după o procesiune în jurul Catedralei Mitropolitane.

 

Sâmbătă dimineața erau deja peste 6.000 de pelerini la rând, iar până la ora 09.00 s-au închinat la raclă peste 3.000 de persoane.

Mitropolia Moldovei și Bucovinei are ajutorul a 500 de voluntari, coordonați de 200 de preoți, care vor lucra în ture de 3-4 ore pentru a asigura permanența – 24/24, atât în zona raclei, cât și de-a lungul rândului de pelerini.

MAi multe informații, AICI

În această dimineață a avut loc procesiunea în jurul Catedralei Mitropolitane cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva şi ale Sfântului Cuvios Paisie de la Neamț și depunerea lor spre închinare în baldachinul de pe platoul din faţa căminului preoțesc „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”. 

 

În jurul orei 6,00, un sobor de preoţi, condus de IPS Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a purtat racla cu moaştele Sfintei Parascheva în procesiune. Ulterior, aceasta a fost apoi depusă într-un baldachin special amenajat în Curtea Catedralei Mitropolitane. Preoţii vor oficia în orele următoare slujba de sfinţire a apei şi Taina Sfântului Maslu, precum şi Sfânta Liturghie.

Potrivit tradiţiei, raclele cu moaştele celor doi sfinţi vor fi scoase duminică seară din Curtea Mitropoliei şi purtate în procesiunea ''Calea sfinţilor'' pe străzile din centrul Iaşiului, după care vor fi reaşezate spre închinare în baldachinul special amenajat pe esplanada Catedralei Mitropolitane. Raclele sfinţilor vor rămâne aici până pe 15 octombrie, până când se vor închina toţi pelerinii sosiţi la Iaşi de hramul Sf. Cuvioase Parascheva.

Mai multe imagini, pe mitropoliamoldoveisibucovinei

Comentarii