De Sănătate

Punem punctul pe știi

Banii alocaţi de Guvern la Institutul Inimii după incendiul de anul trecut, tot mai puţini

FOTO: Centre de intervenţii pe cord deschis: Bucureşti – 4; Ardeal – 2; Iaşi – 0 (zero)

joi, 21 februarie 2019, 02:50
3 MIN

Din cauza lipsurilor de la „Institutul Inimii“ din Copou, care ucid deja pacienţi cu zile, va avea loc o gală de donaţii pentru o staţie de sterilizare. Iniţiativa aparţine celor cinci cluburi Rotary din Iaşi. Marea problemă cu care se confruntă IBCV în continuare, după incendiul de anul trecut, este una majoră: intervenţiile pe cord deschis nu sunt încă posibile.

La sfârşitul acestei săptămâni va fi organizată Gala Caritabilă „RotaCardio“, cu scopul de a strânge bani pentru a ajuta Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. dr. George I.M. Georgescu“ din Iaşi (IBCV) să achiziţioneze o staţie de sterilizare în valoare de peste 200.000 de euro. Organizatorii, cele 5 cluburi Rotary din Iaşi (Rotary Iaşi, Rotary Iaşi 2000, Rotary Iaşi Curtea Domnească, Rotary Iaşi Copou, Rotary Iaşi Junimea), îşi propun ca prin intermediul galei să fie strânsă suma de 25.000 de euro. Astfel, sâmbătă, de la ora 18, la Restaurantul „La Castel“ ieşenii pot contribui la achiziţia staţiei de sterilizare, fiind organizată şi o licitaţie în cadrul galei. „Cei 25.000 de euro împreună cu alţi 90.000 de dolari care vin de la două cluburi Rotary din SUA care participă alături de noi, vor fi adunaţi şi depuşi într-un proiect la Fundaţia Rotary. Fundaţia va dubla toate sumele, iar astfel vom reuşi să fim aproape de cei 211.000 de euro necesari pentru staţia de sterilizare“, a precizat Marian Mihordea, preşedinte Rotary Club Iaşi 2000.

În acest moment, sterilizarea se face cu ajutorul a trei unităţi sanitare din oraş, materialele necesare fiind transportate la IRO, „Sf. Spiridon“ şi „Parhon“, ulterior materialul steril fiind distribuit către secţii.

Prima etapă – finalizată în procent de 80%

În continuare problema cu care se confruntă IBCV este una majoră, deoarece intervenţiile pe cord deschis nu sunt posibile. Întreaga procedură de refacere a IBCV este estimată la suma de 59 milioane de lei, în care este inclusă elaborarea documentaţiei tehnico-economice, organizarea procedurii de achiziţie, asistenţă tehnică, lucrări pentru investiţia de bază, organizare de şantier, modernizare spaţiu actual din punctul de vedere al utilajelor, echipamentelor tehnologice, construcţii şi instalaţii sau dotări cu echipamente medicale. În momentul de faţă, refacerea unităţii medicale se află în prima fază, cea în care se refac zonele afectate de incendiu, fiind refăcute tencuielile, instalaţiile, preconizându-se că în luna aprilie a acestui an va fi finalizată. Această etapă, aproximată la 10 milioane de lei, a fost realizată din fondurile obţinute din Fondul de Rezervă al Guvernului, la o lună de la producerea incendiului, unităţii medicale fiindu-i alocat acest buget. „Dimensiunea problemei este una foarte mare. Se pot face o serie de intervenţii, dar extrem de puţine şi doar cele care nu necesită intervenţii pe cord deschis. Unitatea noastră deservea 5,5 milioane de locuitori, ceea ce este foarte mult, mai ales având în vedere că este singurul centru din Moldova unde se puteau face aceste proceduri complexe. De exemplu, în zona Transilvaniei sunt două centre, în Bucureşti sunt patru. Moldova este văduvită din acest punct de vedere, pacienţii nu au o altă variantă în zonă“, a precizat dr. Cristian Stătescu, şeful Clinicii de Cardiologie de la IBCV.

Lipsurile fac victime omeneşti

Astfel, în urma incendiului, pacienţii sunt nevoiţi să ajungă în alte centre medicale din ţară care sunt deja supraaglomerate şi aflate la sute de kilometri distanţă. În luna ianuarie a acestui an, lista de aşteptare avea peste 40 de pacienţi care aveau neapărată nevoie de o intervenţie pe cord deschis. Mai mult, doi dintre pacienţi s-au stins din viaţă, nereuşind să supravieţuiască transferului către un alt centru din ţară. Situaţia este dificilă şi pentru nou-născuţii care suferă de diferite malformaţii cardiace, aceştia având nevoie să fie transferaţi către alte centre, fie direct din maternitate, fie după ce sunt diagnosticaţi la IBCV, intervenţia fiind una vitală. 

 

 

Comentarii