FOTO – Cum arată trei adăposturi de război noi construite de Universitatea de Agronomie

vineri, 04 martie 2022, 02:50
2 MIN
 FOTO – Cum arată trei adăposturi de război  noi construite de Universitatea de Agronomie

„Ziarul de Iaşi” a vizitat cele trei adăposturi antiaeriene pe care le are amenajate Universitatea de Ştiinţele Vieţii „Ion Ionescu de la Brad” în trei dintre cele cinci cămine din campus. Cu o capacitate de aproximativ 500 de persoane conform legii, care cere acordarea de 1 metru pătrat / persoană, în adăposturile respective încap aproape o treime din cei 1.700 de studenţi cazaţi în campus. 

Prof.dr. Vasile Stoleru, prorector al USV responsabil cu activitatea didactică, crede însă că ar putea încăpea mult mai multe persoane, în cazul unui eveniment nefericit.

„Sper însă să nu avem niciodată nevoie să le folosim. Ele sunt aduse la zi, verificate integral. Avem zonă cu apă potabilă, avem toalete amenajate după regulile dintr-un astfel de adăpost, sistem de alimentare cu apă şi de ventilaţie în toate camerele. Sistemul de ventilaţie are filtre de cea mai bună calitate pe care le schimbăm la 6 luni, chiar dacă nu sunt folosite”, a declarat prof.dr. Vasile Stoleru.

Adăpostul din căminul A5, ultimul construit de universitate, este şi cel mai modern: se întinde pe o suprafaţă foarte mare din parterul căminului, are toate dotările aduse la zi şi o suprafaţă considerabilă: încap oficial aproape 200 de studenţi conform legii. Însă estimările noastre arată că spaţiul poate găzdui şi un număr aproape dublu de persoane în condiţii bune, în caz de urgenţă.

De altfel, nici în cămin nu sunt cazaţi, în momentul de faţă, decât aproximativ 200 de studenţi. Universitatea a pus la rândul ei la dispoziţia autorităţilor camere de trei persoane, cu baie în cameră, pentru cazarea refugiaţilor din Ucraina. În cursul după-amiezii de ieri au ajuns aproximativ 50 de persoane, prin Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. Adăpostul de sub căminul A2 are două corpuri separate, cu aceleaşi dotări, iar ieşirea de urgenţă e un labirint subteran care iese în mijlocul parcului din campus.

În cazul acestuia şi a căminului A1 a fost nevoie de o investiţia la momentul renovării căminelor, fiindcă ele nu au fost dotate de la început, nefiind construcţii ridicate recent, după ultimele normative. Conform prorectorului, a fost vorba de o investiţie de circa 100.000 de euro pentru fiecare cămin pentru aducerea la toate standardele moderne ale unui astfel de adăpost. 

 

Comentarii