FOTO: Discuţii aprinse, dar vot unanim la şedinţa Consiliului Judeţean Iaşi

sâmbătă, 13 aprilie 2019, 01:50
2 MIN

Consilierii judeţeni din opoziţie s-au contrat cu şefii CJ pe două proiecte de hotărâre: cel privind organizarea pe final de an şcolar a unor licitaţii pentru noul program „lapte şi corn” şi cel prin care se alocă fonduri suplimentare celorlalte patru oraşe din judeţ.

Proiectele de hotărâre puse în discuţia şedinţei extraordinare de ieri a Consiliului Judeţean au trecut cu unanimitate de voturi, deşi la unele s-au iscat discuţii în contradictoriu, ca de obicei, între conducerea executivă şi opoziţie. Cu două luni înainte de vacanţă, licitaţiile Programului pentru şcoli – cum se numeşte acum furnizarea produselor alimentare către copiii claselor primare (inclusiv pregătitoare) – din şase comune şi un oraş vor fi preluate de CJ. Este vorba de Paşcani, Mădârjac, Ion Neculce, Răducăneni, Sineşti, Schitu Duca şi Ruginoasa care, din diverse motive, nu au mai derulat procedurile. Liberalii au comparat eforturile primarului din ultima comună de a realiza un centru de excelenţă pentru juniorii fotbalişti cu neaplicarea Programului pentru şcoli în Ruginoasa.

Discuţii au fost şi la ultimul proiect, cel privind repartizarea cotei de 7,5 la sută dinimpozitul pe venit estimat să se încaseze în anul 2019, reprezentând fond la dispoziţia CJ. Din suma estimată pentru acest an, respectiv 28,5 milioane de lei, o zecime va merge către administraţiile locale din Paşcani, Tg. Frumos, Hârlău şi Podu Iloaiei, „oraşe care au cheltuieli mai mari cu utilităţile publice decât la consiliile locale ale comunelor”, după cum a explicat directorul economic al CJ, Elena Arvinte. Altfel spus, veniturile repartizate prin Legea bugetului de stat pe anul în curs pentru asigurarea bugetului de funcţionare se situează sub nivelul de 1.000 lei/locuitor în cazul celor patru oraşe. Pentru comparaţie, municipiului Iaşi i-a revenit un buget de 1.246 de lei/locuitor.

Pentru suma rămasă, 25,6 milioane de lei, criteriile de repartizare sunt în funcţie de suprafaţa totală şi de populaţia fiecăreia dintre cele 98 de UAT-uri – aşadar, inclusiv cele patru oraşe menţionate. Suma alocată depinde în proporţie de 80 la sută de suprafaţa UAT, şi 20 la sută, de numărul locuitorilor. Astfel, dintre comune, cei mai mulţi bani vor ajunge la Deleni (623.000 de lei), Schitu Duca (459.000) şi Belceşti (450.000), iar cei mai puţini, la Ciohorăni (73.000 de lei), Răchiteni (80.000 de lei) şi Valea Lupului (83.000). 

Comentarii