Frică mare: cum s-a făcut de-a rămas comuna Rediu fără buget

luni, 28 martie 2022, 01:50
3 MIN
 Frică mare: cum s-a făcut de-a rămas comuna Rediu fără buget

Proiectul de hotărâre a trecut de votul consilierilor, dar s-a înţepenit între etape: nu vrea nimeni să semneze procesul-verbal, după ce s-a aflat că unele amendamente nu au acoperire legală.

Încă un motiv de scandal în, probabil, cel mai „scandalos” Consiliu Local din judeţ. Aşa cum am mai relatat, contrele se ţin lanţ la şedinţele care rareori se derulează fără vociferări şi care, din acest motiv, durează ore în şir.

Nu există o majoritate, dar mai mereu se conturează una a aproape tuturor contra primarului. La începutul lunii, pe 7 martie, a venit rândul aprobării bugetului comunei pe anul în curs. Totul a mers strună la vot, consilierii au propus şi aprobat toate amendamentele posibile, votul final a fost unanim, însă proiectul s-a oprit aici.

Ca să intre în vigoare, e nevoie de semnătura preşedintelui de şedinţă pe procesul-verbal al întrunirii din 7 martie şi de semnătura secretarului general al comunei. Numai că secretarul nu semnează, motivând că printre amendamente au fost câteva care nu sunt legale: s-au repartizat bani dintr-o creanţă de care bugetul local încă nu dispune.

Este vorba de banii care trebuie plătiţi în urma ratării, anul trecut, a unui proiect pe fonduri europene, prin Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale. La următoarea şedinţă, potrivit Codului administrativ, secretarul va trebui să-şi motiveze opinia în scris.

La rândul lui, preşedintele de şedinţă, coleg de partid cu primarul (USR), nu are de gând să semneze, motivând că nu i-a spus nimeni că propunerea şi votarea acelor amendamente nu au bază legală.

Primarul Ciprian Grosu insistă pe obţinerea semnăturilor, arătând la o întâlnire, sâmbătă, cu câţiva consilieri şi locuitori din comună, că, fără girul secretarului comunei, hotărârea privind bugetul nu va fi validată de Prefectură şi că nu va trebui să răspundă nimeni pentru asta.

Situaţia este cu atât mai încurcată, cu cât nimeni nu se arată decis să contribuie la rezolvarea situaţiei. Pentru ca totul să fie şi mai complicat, proiectul bugetului comunei nu a fost supus dezbaterii publice, iar în Consiliul Local a intrat cu mult după termenul de 45 de zile în care trebuia adoptat (termen care curge de la legiferarea bugetului de stat pe anul 2022, respectiv din 23 decembrie 2021).

Totuşi, legea nu prevede sancţiuni pentru asemenea abatere şi există doar limitări în ceea ce priveşte investiţiile.

Mai trebuie spus că primăria încă nu are un site propriu pe deplin funcţional, că sunt două pagini pe Facebook intitulate „Primăria Rediu”, dar şi că ratarea acelui proiect de la AFIR încă nu are un vinovat identificat.

O anchetă anunţată anul trecut de primar nu a fost finalizată nici până acum, un audit al Curţii de Conturi (despre care s-a vorbit la întâlnirea de sâmbătă) nu s-a concretizat nici el cu un raport, astfel că situaţia şi aşa inedită pare una fără ieşire.

În Consiliul Local Rediu sunt 15 consilieri de la 5 partide: 6 USR, 4 PMP, câte 2 PNL şi PSD şi unul de la Pro România. Toţi susţin că interesele comunităţii primează. Doar că, aşa cum se întâmplă în politica românească, aceste interese nu converg întotdeauna în şedinţele prelungite şi zgomotoase ale Consiliului Local.

Vor fi în stare aleşii de data asta să găsească o soluţie împreună cu primarul de a scoate proiectul de buget din „zona gri” de legalitate, unde a rămas blocat?

Comentarii