Fugar din centrul de carantinare, scăpat de pedeapsă. Fusese ținut ilegal

miercuri, 03 noiembrie 2021, 02:59
2 MIN
 Fugar din centrul de carantinare, scăpat de pedeapsă. Fusese ținut ilegal

Curtea de Apel a pus punct ultimului dosar deschis la Iaşi în perioada stării de urgenţă pentru zădărnicirea combaterii bolilor. Ionel C. fusese trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătorie, după ce evadase de două ori din centrul de carantinare. Judecătoria l-a achitat, iar apelul declarat de procurori a fost respins ca nefondat.

Ieşeanul se întorsese din Grecia în martie anul trecut. Cum ţara era inclusă la acea dată pe lista zonelor galbene, pentru Ionel C. s-a dispus măsura izolării la domiciliu, în Podu Iloaiei, pe o perioadă de două săptămână. Când însă poliţiştii au verificat dacă bărbatul respectă măsura, nu l-au găsit acasă. Ca urmare, a fost amendat cu 5.000 de lei şi internat în centrul de carantină Incom de pe bulevardul Poitiers.

Chiar a doua zi însă, bărbatul a ieşit din camera în care era cazat, a coborât la primul etaj al clădirii, a deschis un geam şi a coborât pe conducta de gaz, evadând. A fost prins în jurul orei 14.00 în zona Universităţii „A.I. Cuza”. A fost readus în centru şi plasat din nou în carantină. După nici 24 de ore, a încercat o nouă evadare. A ieşit pe geamul camerei în care era cazat şi a escaladat peretele clădirii. A fost observat de jandarmii care păzeau centrul şi i s-a cerut să se întoarcă. A trebuit să fie încătuşat pentru a putea fi reintrodus în centru. A fost eliberat pe 17 aprilie, la expirarea perioadei de carantină, după ce s-a constatat că nu prezenta niciun fel de simptome ale bolii.

Trimis în judecată, Ionel C. risca o pedeapsă cu închisoarea pe un termen cuprins între 6 luni şi 3 ani sau o amendă. Norocul său a fost că în iulie 2020, Curtea Constituţională a decis că normele care stabileau introducerea obligatorie în carantină a persoanelor care vin din zone afectate erau neconstituţionale. Astfel, conform Constituţiei, limitarea drepturilor se poate face doar prin lege adoptată de Parlament, nu prin simple ordine de ministru. Or, legea avea să fie adoptată abia pe 21 iulie, deci, Ionel C. fusese internat ilegal. Chiar dacă fapta fusese comisă, nu fuseseră îndeplinite toate condiţiile necesare pentru condamnare. Ca urmare, decizia magistraţilor Judecătoriei a fost de achitare a ieşeanului, sentinţa fiind confirmată de Curtea de Apel.

Comentarii