Funcţionar condamnat pentru că a primit 50 de lei, deşi nu ceruse bani. Îşi va pierde locul de muncă la Serviciul de Evidenţă a Persoanelor

luni, 26 iunie 2023, 01:50
3 MIN
 Funcţionar condamnat pentru că a primit 50 de lei, deşi nu ceruse bani. Îşi va pierde locul de muncă la Serviciul de Evidenţă a Persoanelor

Procurorii DNA au reuşit să obţină condamnarea unui funcţionar pentru o şpagă de 50 de lei. În primă instanţă, acesta fusese achitat, judecătorii nefiind convinşi că era într-adevăr vorba de o luare de mită. În cele din urmă, funcţionarul a primit o pedeapsă cu suspendare, dar condamnarea va echivala cu pierderea locului de muncă.

Gabriel Cârlescu a căzut în plasa anchetatorilor din greşeală. Procurorii se aflau pe urmele unui intructor auto care pretindea sume cuprinse între 400 şi 600 de euro de la absolvenţii unei şcoli de şoferi, promiţându-le că vor promova proba practică de obţinere a permisului. O parte din banii luaţi de inspector ajungeau la diverşi funcţionari implicaţi în afacere.

Pentru ca întreaga reţea să fie deconspirată, un poliţist judiciar a fost desemnat ca investigator sub acoperire. Acesta a luat legătura cu inspectorul auto, oferindu-i 1.500 de euro. Printre altele, a fost necesară eliberarea unei vize de reşedinţă, investigatorul fiind trimis la Serviciul Public de Evidenţă a Persoanelor (SPCLEP) Scânteia.

Aici, a intrat în vorbă cu Gabriel Cârlescu, singurul funcţionar prezent la lucru în acea zi. Acesta i-a spus că se rezolvă, dar dacă nu are destul timp, ar putea să mai dureze o zi, două. O bancnotă de 50 de lei şi-a schimbat proprietarul, iar cele două zile au devenit câteva minute.

Iniţial, în faţa anchetatorilor, Cârlescu şi-a recunoscut fapta, dar ulterior a negat-o. El a fost trimis în judecată pentru luare de mită, faptă pedepsită cu până la 10 ani de închisoare. Magistraţii Tribunalului nu au fost însă convinşi de argumentaţia procurorilor. Luarea de mită presupune pretinderea de bani sau alte foloase.

Or, Cârlescu nu ceruse nimic. Investigatorul îi dăduse pur şi simplu banii, la sugestia inspectorului auto, fără ca funcţionarul SPCLEP să fi solicitat ceva. În plus, nu fusese organizat un flagrant, astfel încât banii să fie găsiţi asupra lui Cârlescu. Singurele dovezi că investigatorul dăduse banii erau declaraţia sa şi cea a instructorului auto. Ca urmare, judecătorii l-au achitat pe funcţionar.

Contestaţia înaintată de DNA împotriva sentinţei a fost analizată de Curtea de Apel. Aici, judecătorii au văzut lucrurile altfel. Ei au considerat ca incontestabil faptul că investigatorul îi dăduse lui Cârlescu cei 50 de lei, rezultatul fiind eliberarea vizei de reşedinţă în aceeaşi zi.

„Pretinderea şi primirea unei sume de bani nu sunt condiţii cumulative, ci forme alternative de comitere ale infracţiunii de luare de mită. În cazul de faţă, deşi într-adevăr nu este dovedită dincolo de orice îndoială forma pretinderii sumei de bani, este totuşi dovedită primirea ei în legătură cu un act de intră în atribuţiile de serviciu”, au explicat magistraţii.

Ei l-au găsit vinovat pe Cârlescu, dar au ţinut cont de suma „aproape derizorie” primită de acesta. Inculpatul a fost condamnat la 2 ani de închisoare, dar cu suspendarea executării pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani. Pe această durată, îi va fi interzis să mai exercite o funcţie publică într-o instituţie de stat. Sentinţa Curţii de Apel este definitivă. 

Comentarii