Ghidul oficial de supravieţuire la şcoală. Elevii nu-și vor vedea prietenii din alte clase

miercuri, 02 septembrie 2020, 01:56
7 MIN
 Ghidul oficial de supravieţuire la şcoală. Elevii nu-și vor vedea prietenii din alte clase

O unitate de învăţământ se va închide dacă există trei cazuri de infecţie cu noul coronavirus în clase diferite, a anunţat ministrul Sănătăţii. Părinţii vor putea opta pentru cursuri online pentru copil dacă în familie există persoane vârstnice sau care au comorbidităţi. Pauzele vor fi organizate astfel încât să nu se intersecteze elevii de la clase diferite.

Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, şi cel al Sănătăţii, Nelu Tătaru, au susţinut ieri o conferinţă de presă comună pentru a anunţa cum va arăta noul an şcolar. Abia pe 7 septembrie Institutul de Sănătate Publică va prezenta evaluarea epidemiologică a fiecărei localităţi, iar pe 10 septembrie şcolile vor propune scenariul pentru fiecare unitate.

Nelu Tătaru a anunţat că o unitate de învăţământ se poate închide dacă există trei cazuri de infecţie cu noul coronavirus în clase diferite. „Când avem trei cazuri în trei clase diferite, acea şcoală se închide şi copiii şi profesori intră în izolare pentru două săptămâni, urmând anchetele epidemiologice să determine cei care au fost contacţi direcţi, urmând ca aceştia la fel să dezvolte o anchetă epidemiologică, în condiţiile în care sunt pozitivi“, a spus ministrul.

El a precizat că părintele care are un copil bolnav trebuie să îl ţină acasă, să ia legătura cu medicul de familie şi să anunţe şcoala. De asemenea, părinţii vor putea opta pentru cursuri online pentru copil dacă în familie există persoane vârstnice sau care au comorbidităţi, spune Tătaru.

Ministrul a mai afirmat că personalul medical din şcoli va fi suplimentat cu studenţi la medicină. „Fiecare unitate şcolară îşi face evaluarea şi ne va raporta în jurul datei de 7 septembrie“, a adăugat Tătaru.

De asemenea, intrarea în şcoală se va face eşalonat, pe mai multe uşi de acces, la intervale orare stabilite în funcţie de zone sau de clădiri, iar elevii vor urma trasee prestabilite în interiorul şcolii, cu păstrarea distanţei de 1 metru între ei. Purtarea măştii de protecţie în interiorul unităţilor de învăţământ este obligatorie pentru cadrele didactice şi pentru elevi, începând din clasele primare. Preşcolarii nu vor purta mască.

Sală specială pentru elevii cu simptome

În fiecare unitate de învăţământ va fi amenajată o sală pentru situaţia în care vor exista elevi cu simptome de boală, potrivit normelor propuse de Ministerul Sănătăţii. Nelu Tătaru a explicat că elevul va fi dus acolo de către un cadru didactic, apoi preluat de către părinţi. În cazul unei urgenţe imediate, se va suna la 112, cu acordul părintelui.

Întrebat dacă intră în atribuţia profesorului să facă triajul epidemiologic, Nelu Tătaru a răspuns: „Nu, este triajul observaţional pe care îl face profesorul, nu putem erija nici părintele, nici profesorul în cadru medical, există cadru medical care va fi în şcoală şi care va iniţia împreună cu DSP-ul o anchetă epidemiologică în condiţiile în care avem suspiciune de prezenţă SARS-CoV2“.

În conferinţa comună cu ministrul Educaţiei, Nelu Tătaru a mai spus că se va renunţa la declaraţia pe propia răspundere pentru părinţi, propusă în draftul cu propunerile Ministerului Sănătăţii: „Nu va mai exista acea declaraţie pe propria răspundere, urmând ca fiecare dintre noi să avem responsabilitatea acelui triaj observaţional din informarea părintelui sau observarea elevului, precum şi adaptarea sau nu după un triaj observaţional către un triaj epidemiologic, existenţa unui personal medical calificat care să facă acest triaj epidemilogic, existenţa unei zone de izolare unde copiii care prezintă simptomatologie respiratorie să poată fi la un moment dat cantonaţi până la o evaluare medicală în contextul în care putem avea un diagnostic sau o supoziţie de diagnostic. Nicio decizie nu va fi luată fără să aibă acordul părintelui. O urgenţă imediată fiind cea care va solicita anunţarea 112 şi merge către o unitate spitalicească“.

Cum arată ghidurile pentru începutul anului şcolar

Pauzele dintre ore vor fi de 5 (cinci) minute, numai pentru schimbarea claselor, de către cadrele didactice, iar orele vor fi de 55 de minute. Profesorii vor înregistra notele şi absenţele în agende proprii, iar orarul va fi structurat astfel încât, într-o perioadă, elevii să aibă câte două ore pe zi, în fiecare zi, la o disciplină. La discipline cu un număr mare de ore pe săptămână se organizează câte două, trei sau patru module pe semestru, se mai arată în ghidul pentru învăţământul gimnazial şi liceal publicat marţi de Ministerul Educaţiei pe site-ul educatiacontinua.edu.ro.

În acest interval de 55 de minute, fiecare clasă, conform unei organizări la nivel de palier (zona deservită de o toaletă) va avea o pauză de 10-15 minute. Pauzele vor fi organizate astfel încât să nu se intersecteze elevii de la clase diferite şi folosirea toaletelor să fie făcută în condiţii de distanţare. Pentru elevii care nu merg la toaletă, în aceste pauze individualizate pentru fiecare clasă, cadrul didactic va organiza activităţi recreative în clasă sau, dacă este posibil, fără intersectarea cu alte clase, în aer liber, activităţi care să includă mişcare.

Personalul didactic şi nedidactic va supraveghea circulaţia elevilor şi a cadrelor didactice pentru respectarea distanţării fizice şi a tuturor măsurilor, astfel încât să nu existe apropiere între elevi din clase diferite, respectiv cadre didactice şi elevi în afara sălilor de clasă.

În pauzele comune, de 5 (cinci) minute, este permisă numai circulaţia profesorilor pe holuri, de la o clasă la alta. Elevii rămân în sălile proprii de clasă. În cazul folosirii unor cabinete sau laboratoare, pauzele comune de 5 minute sunt destinate dezinfectării acestora pentru noile clase/grupe care le vor folosi. Deplasarea elevilor către şi dinspre aceste săli se face la începutul şi la sfârşitul orelor de 55 de minute, însoţiţi de către cadrul didactic.

Toate cadrele didactice vor folosi cataloage proprii (agende), unde vor înregistra notele şi absenţele elevilor. Transferul acestor înregistrări în cataloagele claselor se face după un program stabilit la nivelul unităţii de învăţământ, pentru reducerea riscurilor asociate unei aglomerări de cadre didactice în cancelarii şi a atingerii cataloagelor de către diferite cadre didactice pe parcursul aceleiaşi zile.

Rafila: Îmbolnăvirile cu noul coronavirus vor continua ani mulţi

Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, a declarat ieri că îi încurajează pe părinţi să îi trimită pe copii la şcoală, la cursuri faţă în faţă. „Indiferent cum va fi situaţia epidemiologică în septembrie, octombrie, noiembrie, această epidemie va continua. Îmbolnăvirile cu noul coronavirus vor continua ani mulţi de-acum încolo şi va trebui să învăţăm să trăim în această situaţie“, a afirmat pentru Digi 24 reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Consiliul Naţional al Elevilor: Statul nu este pregătit pentru deschiderea anului şcolar

Consiliul Naţional al Elevilor (CNE) susţine că statul nu este pregătit pentru deschiderea anului şcolar şi că a pasat sarcina de a cumpăra materiale de protecţie sanitară către autorităţile locale. CNE spune că, după declaraţiile de marţi, făcute de ministrul Sănătăţii, şcolile vor avea la dispoziţie doar două zile pentru a pregăti începerea anului şcolar. „Încă din luna aprilie a acestui an, Guvernul României a început să lanseze în spaţiul public promisiuni şi supoziţii cu privire la începerea anului şcolar 2020-2021. În ciuda acestui fapt, acum, la mai puţin de două săptămâni până la începerea cursurilor, statul român nu e nici pe departe pregătit pentru deschiderea anului şcolar. Sarcina de a achiziţiona materiale de protecţie a fost pasată autorităţilor locale, urmând ca aceste achiziţii să fie decontate de la bugetul de stat. Perioada de depunere a cererilor de decontare începe, însă, în luna decembrie. Multe consilii locale nu au bugetul necesar pentru a realiza aceste achiziţii, iar acest fapt va determina apariţia discrepanţelor în ceea ce priveşte nivelul de siguranţă din diferite unităţi de învăţământ“, a arătat CNE.

Reprezentanţii elevilor au afirmat că Guvernul nu a asigurat nici infrastructura digitală necesară pentru actul educaţional virtual. „Procesul de achiziţie publică a celor 250.000 de tablete promise de către Guvernul României a fost tergiversat, iar acum, la mai puţin de două săptămâni până la debutul cursurilor, elevii care nu au avut acces la şcoala online pe durata stării de urgenţă vor fi privaţi din nou de acest drept“, a precizat sursa citată.

Comentarii