Ghionul vieţii lui: condamnat la 5 ani de închisoare după o lovitură de ciocan

sâmbătă, 02 iulie 2022, 01:50
3 MIN
 Ghionul vieţii lui: condamnat la 5 ani de închisoare după o lovitură de ciocan

Judecătorii au dat verdictul în cazul unui ieşean care şi-a bătut un vecin cu ciocanul. O singură lovitură cu arma improvizată a fost suficientă pentru ca victima să-şi piardă cunoştinţa, iar Daniel Nicu Ungureanu să ajungă în faţa magistraţilor, fiind judecat pentru tentativă la omor.

Relaţiile dintre Ungureanu şi I.B., amândoi din Sodomeni, erau tensionate de mai multă vreme, din cauza unor neînţelegeri legate de pământ. Cei doi erau rude, I.B. fiind căsătorit cu sora tatălui lui Ungureanu, dar asta nu a împiedicat cu nimic duşmănia. După decesul bunicii sale, Ungureanu i-a interzis lui I.B. să-i mai calce prin curte.

Totuşi, pe 15 octombrie 2020, I.B. s-a dus, însoţit de fiul şi nepotul său, la bunicul lui Ungureanu, pentru a lua un teasc. Întâmplător, prin faţa curţii tocmai trecea Ungureanu, care se ducea acasă cu tractorul. Văzându-l pe I.B., a dat înapoi şi a oprit atelajul. A coborât şi s-a îndreptat ameninţător spre bătrân, amintindu-i că îi interzisese să mai calce pe-acolo. Avea în mână un ciocan cu care, pentru a fi mai convingător, bătea în scândurile cerdacului.

Fiul lui I.B. s-a interpus între cei doi, încercând să aplaneze conflictul. Ungureanu a încercat să-l lovească pe I.B. cu ciocanul, fără însă a reuşi din cauza prezenţei fiului, care i-a barat lovitura. I.B. şi fiul său se îndreptau spre poartă, pentru a ieşi, mergând cu spatele. În faţa lor se afla Ungureanu, agitând ameninţător ciocanul. Într-un moment de neatenţie al fiului lui I.B., Ungureanu a reuşit să lovească. I-a aplicat o singură lovitură în obraz lui I.B., acesta căzând fulgerător la pământ şi rămânând inconştient câteva minute. Poliţia a fost chemată imediat de trecători, iar agresorul a fost reţinut. I.B. a supravieţuit. În schimb, lovitura i-a provocat mai multe fracturi ale oaselor feţei, necesitând peste trei săptămâni de îngrijiri medicale.

Ungureanu a fost trimis în judecată în faţa Tribunalului, pentru tentativă la omor. În timpul procesului, apărătoarea lui Ungureanu a încercat să explice rănile lui I.B. prin faptul că acesta ar fi căzut, lovindu-se de o bordură. Ea a solicitat chiar achitarea bărbatului. Declaraţiile contradictorii ale martorilor permiteau şi un scenariu de genul celui prezentat de apărare, dar varianta a fost respinsă de judecători.

Atitudinea nesinceră a inculpatului din timpul cercetării judecătoreşti a fost pusă în balanţă de magistraţi cu lipsa antecedentelor penale, pedeapsa rezultată fiind astfel orientată spre minimul legal. Ungureanu a fost condamnat la 5 ani şi 6 luni de închisoare, ca şi la plata unor daune morale de 30.000 lei către victimă. Sentinţa Tribunalului a fost contestată atât de inculpat, cât şi de victimă, dar apelurile au fost respinse. 

Comentarii