Gripa: Spitalul de Infecţioase, asaltat

sâmbătă, 02 februarie 2019, 02:50
3 MIN
 Gripa: Spitalul de Infecţioase, asaltat

Reprezentanţii Spitalului de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva“ din Iaşi spun că numărul persoanelor care au ajuns în unitatea medicală este tot mai ridicat în fiecare zi. Mulţi dintre bolnavi vin de la alte unităţi medicale din judeţul Iaşi sau din alte judeţe apropiate şi au fost deja diagnosticaţi cu gripă, astfel că acum necesită îngrijire medicală sau un tratament prescris de medicii specialişti. 

Mai multe instituţii ieşene au început să ia măsuri pentru a nu creşte şi mai mult numărul îmbolnăvirilor din judeţ. Conform unei comunicări, Primăria Iaşi, Direcţia de Sănătate Publică Iaşi (DSP) şi Direcţia de Asistenţă Socială Iaşi (DAS) vor derula o campanie de informare a cetăţenilor cu privire la boală şi vor verifica unităţile de învăţământ pentru a vedea dacă sunt pregătite să combată epidemia. „Cu sprijinul DSP şi DAS, Primăria Iaşi va iniţia o campanie de conştientizare şi educare prin tipărirea şi distribuirea unor flyere cu informaţii despre modalităţile de protejare a preşcolarilor şi elevilor, inclusiv a părinţilor, împotriva gripei.

Reprezentanţii DSP şi personalul medical din unităţile de învăţământ vor inventaria stocurile de substanţe dezinfectante şi de măşti de protecţie din unităţile de învăţământ, în vederea completării acestor resurse, acolo unde este cazul“, arată comunicarea Primăriei Iaşi. De asemenea, şi Compania de Transport Public (CTP) va trebui să acorde o atenţie mai mare igienizării mijloacelor de transport în comun. Autobuzele şi tramvaiele vor fi aerisite la capătul traseului, iar personalul va dezinfecta barele, mânerele şi validatoarele. Cu toate acestea, medicii recomandă ca în perioada următoare să evităm spaţiile publice, ca să nu riscăm îmbolnăvirea. Până în prezent, cinci persoane din Iaşi şi-au pierdut viaţa din cauza gripei, toate fiind nevaccinate şi diagnosticate cu mai multe boli. În ceea ce priveşte numărul confirmărilor cu gripă, numărul ieşenilor diagnosticaţi a ajuns la 150.

Sfatul medicilor pentru părinţi: atenţie mare şi la rujeolă în această perioadă!

Medicii specialişti îi roagă pe părinţi să aibă grijă de copii în perioada aceasta, pentru că şansa îmbolnăvirii cu rujeolă nu a trecut încă, deşi săptămâna aceasta nu au mai fost înregistrate noi cazuri. Aceştia spun că e foarte important ca cei mici să nu stea prea mult în spaţiile publice ca să nu rişte ca, în perioada vacanţei, să ajungă la spital. Pe lângă evitarea locurilor aglomerate, recomandările medicilor se referă la o igienizare cât mai corespunzătoarea şi frecventă a mâinilor, precum şi la consumul cât mai ridicat de fructe, legume şi lichide.

În urmă cu două săptămâni a fost confirmat ultimul caz de pojar din Iaşi, dar, la nivelul ţării, numărul diagnosticaţilor este în continuă creştere. Conform ultimei ra­portări a Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, în ultimele zile au fost diagnosticaţi nouă copii în Bihor, şase în Mehedinţi şi cinci în Buzău, iar în alte cinci judeţe au fost raportate câte două sau trei cazuri. De la debutul bolii, în România au fost confirmate 15.733 de cazuri, dintre care 60 de decese. 

Comentarii