Grozavu l-a bătut pe neinspiratul Niculescu. Rămâneţi cu picioarele pe pământ!

marți, 28 februarie 2023, 02:50
5 MIN
 Grozavu l-a bătut pe neinspiratul Niculescu. Rămâneţi cu picioarele pe pământ!

În repetate rânduri, Ziarul de Iaşi a subliniat faptul că Politehnica Iaşi este mare favorită la promovare în acest sezon, în care calitatea echipelor care activează în eşalonul secund este foarte scăzută. În ciuda diferenţelor uriaşe faţă de adversari, Poli a avut multe victorii chinuite în sezonul de toamnă, pe care l-a încheiat, totuşi, pe o poziţie onorabilă. 

Succesele după evoluţii neconvingătoare au apărut şi în mandatul de nouă runde al lui Claudiu Niculescu şi după ce echipa a trecut sub comanda lui Leo Grozavu.

Ultimul a avut alibiul faptului că a preluat o echipă cu un lot care nu era pe placul lui (drept dovadă, în pauza competiţională s-a mutat intens, opt plecări şi opt veniri, după alte două divorţuri, apărute înaintea căderii cortinei de iarnă) şi cu un nivel de pregătire sub aşteptări. Alibiul a căzut însă în iarnă, când Grozavu a transferat tot ce şi-a dorit, inclusiv cinci jucători de prima ligă, şi a făcut pregătirea pe care a gândit-o, în condiţii excelente.

Şi din această cauză, fanii Politehnicii au fost extrem de curioşi să vadă cum arată echipa favorită la prima apariţie oficială din 2023, care a fost consemnată sâmbătă, în Copou, în duelul cu modesta CSC Şelimbăr.

Dacă luăm în considerare scorul, 4-1, sunt explicabile manifestările de euforie ale unor suporteri, încântaţi de primul meci al sezonului în care Poli a marcat de patru ori şi a bifat succesul la cea mai mare diferenţă din această stagiune. Cealaltă victorie stagională la trei goluri diferenţă a fost bifată la Dumbrăviţa, 3-0.

A încântat şi faptul că Iaşul a avut multe momente în care a sufocat, ba chiar a ridiculizat echipa adversă, gazdele având o viteză şi o agresivitate net superioară în multe perioade ale partidei. Acest lucru s-a datorat şi faptului că Grozavu a câştigat detaşat duelul cu Niculescu, care antrenează acum Şelimbăr, atât la capitolul determinare a echipei cât şi la nivelul deciziilor tactice.

Tehnicianul gazdelor a cerut jucarea insistentă a lui Harrison în zona rigidului şi rudimentarului Lumbu, stoperul adus de pe coclaurile Elveţiei în această iarnă şi titularizat inexplicabil la oaspeţi având pe conştiinţă primele trei goluri. În plus, decizia lui Niculescu de a începe meciul cu trei stoperi, toţi înalţi, dar lenţi, în faţa unui atac cu un singur vârf, Harrison, agil, nu masiv, s-a dovedit a fi falimentară.

Acest lucru a fost confirmat şi de faptul că Şelimbăr a echilibrat disputa, ba chiar a preluat controlul la 0-3, după ce oaspeţii au trecut la 4-4-2, prin alunecarea lui Palmeş în banda dreaptă şi introducerea lui Monea ca mijlocaş în zona amintită.

Astfel superioritatea numerică din zona mediană, unde Politehnica avea trei mijlocaşi, a fost exploatată, mai ales că aripile gazdelor, Musi şi Hlistei, nu coborau cu folos, relaxarea prematură a gazdelor contând şi ea mult.

Ajunşi la acest capitol, trebuie subliniat faptul că picajul Iaşului după primele trei goluri trebuie să constituie un serios semnal de alarmă, fiind nescuzabil ca o echipă subţire precum Şelimbăr să domine net actul secund în Copou, aspect confirmat şi de statistică.

Astfel, după ce în prima repriză Poli a avut un avantaj consistent (6-2 la şuturi, 2-0 la şuturi pe poartă, 1-0 la ocazii mari), scorul de 2-0 fiind logic, repriza a doua a adus cifre care nu fac cinste Politehnicii: 5-5 la şuturi (3-5 pe poartă!), 0-4 la ocazii mari! Iar dacă mai amintim că sibienii au câştigat detaşat şi la cornere (6-2!) e limpede că proporţiile rezultatului sunt mult prea mari faţă de realitatea din teren.

Mai trebuie precizat că schimbarea cursului partidei a adus mai multe confirmări. Din păcate, una singură pozitivă: Jankov este un portar pe care se poate baza. Celelalte au fost negative.

Principalul minus este legat de ezitările din apărare. Finica a făcut, probabil, cel mai slab meci de când a venit în Copou, Plămadă şi Martac au ezitat la golul oaspeţilor, iar Katanec a avut destule probleme.

Găurile din zona centrală a defensivei ieşene, semnalate şi în perioada de pregătire, i-au permis lui Gele să zburde uneori, francezul bifând primul său gol în cele opt luni de când joacă la Şelimbăr!

La minusuri ar mai trebui semnalate şi deficienţele de cursivitate la construcţie apărute în unele momente, faptul că în primul „11” au fost trei titulari noi, iar pe final au mai intrat alţi doi jucători aduşi în iarnă scuzând până la un punct lipsa de fluenţă din primul meci oficial al anului.

Poate cel mai important lucru care trebuie învăţat din duelul de sâmbătă este faptul că Poli poate promova în pas de defilare doar dacă va fi concentrată pe toată durata meciurilor.

Relaxarea cu Şelimbăr, care a generat pierderea iniţiativei şi a reperelor de joc, nu a fost taxată doar datorită lui Jankov şi şansei, reţetă care nu se poate şti dacă va funcţiona şi cu alte prilejuri.

Referirile la disputa cu sibienii nu trebuie să omită faptul că Politehnica şi-a demonstrat încă o dată forţa la nivel înalt şi respectul de care se bucură Cornel Şfaiţer, şeful Consiliului Director.

Astfel, deciziile de arbitraj importante în faze la limită au fost luate, aşa cum a fost şi în aproape toate cazurile din toamnă, numai în favoarea Iaşului. Acest lucru i-a exasperat pe oaspeţi, în frunte cu Niculescu, care nu a avut deloc o atitudine potrivită la revenirea într-un oraş care i-a dat o şansă uriaşă vara trecută.

Succesul cu Şelimbăr este istorie de acum. Pentru Poli Iaşi urmează un alt meci cu un adversar modest, Politehnica Timişoara, care a fost ridiculizat sâmbătă, la Dumbrăviţa. Duelul din Banat, cu penultima clasată, va avea loc sâmbătă, de la ora 14:30, urmând a fi transmis de televiziunile de sport importante. 

Comentarii