Haosul urbanistic din Iaşi, faza cu epoleţi. Decizie la Tribunal: procesul numărului 2 din Poliţia locală poate începe

joi, 01 februarie 2024, 02:50
2 MIN
 Haosul urbanistic din Iaşi, faza cu epoleţi. Decizie la Tribunal: procesul numărului 2 din Poliţia locală poate începe

Un nou dosar născut din haosul urbanistic patronat de Primărie îşi face drum în instanţă. Magistraţii Tribunalului au dispus începerea procesului în care cap de afiş este adjunctul şefului Poliţiei Locale, validând rechizitoriul întocmit de procurori. Georgel Grumeza este acuzat de uzurparea funcţiei, după ce ar fi semnat certificate de atestare a edificării unor imobile, deşi nu avea astfel de atribuţii.

Rechizitoriul DNA vizează condiţiile în care au fost construite cel puţin 10 imobile, care au urmat aceeaşi reţetă ilegală. Autorizaţia era eliberată de Primărie pentru un număr de niveluri, iar în timpul lucrărilor clădirea era supraetajată. Ulterior, certificatele de atestare menţionau în fals că autorizaţia fusese respectată, iar apartamentele erau intabulate şi vândute rapid. Faptele erau cu atât mai grave, cu cât cei implicaţi nici măcar nu aveau ca atribuţii legale eliberarea certificatelor de atestare.

Într-o astfel de situaţie, o autorizaţie emisă în decembrie 2015 permitea construirea în Tătăraşi a unui imobil cu parter şi etaj, fiind construit în fapt unul cu demisol, parter, trei etaje şi mansardă. În loc de 12 apartamente, fuseseră amenajate 36. Într-un alt caz, în Moara de Vânt, locul a două case cu etaj a fost construit un bloc cu trei etaje şi o suprafaţă triplă faţă de cea autorizată. În alte cazuri investigate de procurorii DNA, au fost eliberate certificate de atestare, deşi construcţia se făcuse fără niciun fel de autorizaţie.

Procurorii DNA au reţinut cinci certificate de atestare a edificării emise şi semnate în fals în perioada iulie 2016 – decembrie 2017. Certificatele au fost depuse ulterior la Oficiul de Cadastru, imobilele fiind intabulate. Una dintre intabulări a fost făcută deşi imobilul vizat, cu două etaje şi mansardă, fusese construit fără autorizaţie. În urma acestor acţiuni, „dezvoltatorul” Anca Elena Condurache ar fi construit nelegal 159 de apartamente, în loc de 24 câte erau autorizate.

În dosarul DNA, Georgel Grumeza şi Adrian Hriţcu, directori executivi adjuncţi ai Poliţiei Locale, sunt acuzaţi de uzurparea funcţiei şi complicitate la abuz în serviciu. Aceleaşi acuzaţii i se aduc şi Mihaelei Tulică, şefa Serviciului Control Urbanism, Afişaj Stradal din cadrul Poliţiei Locale. Andrei Spînu, poliţist local, este acuzat în plus de fals intelectual. Un registrator în cadrul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, Ionel Panainte, va trebui să răspundă acuzaţiei de abuz în serviciu, iar „dezvoltatorul” Anca Elena Condurache, celei de complicitate la această infracţiune.

Decizia Tribunalului, de începere a judecăţii în cazul celor şase, nu este definitivă, ea putând fi contestată în termen de trei zile, în faţa Curţii de Apel. 

Comentarii