I-au luat sudorile când au aflat că notarul a rătăcit contractul de vânzare-cumpărare

joi, 09 martie 2023, 02:50
2 MIN
 I-au luat sudorile când au aflat că notarul a rătăcit contractul de vânzare-cumpărare

Nici la notar, actele nu sunt în siguranță. Un cuplu de ieșeni a trebuit să apeleze la instanță după ce au constatat că actele ce demonstrau achiziționarea unui teren în Ceplenița nu făceau nici două parale. Contractul de vânzare-cumpărare fusese rătăcit de notar.

Ioan și Georgeta H. cumpăraseră în 2010 două terenuri, de 15.000 mp, respectiv 1.800 mp de la un sătean din Ceplenița, care moștenise suprafețele respective de la sora sa. Cumpărătorii și vânzătorul s-au înțeles la preț, iar între ei s-a încheiat în iulie 2010 un contract de vânzare-cumpărare, autentificat la un notar din Hârlău.

Soții H. și-au înregistrat achiziția la primăria Comunei și au rămas proprietari ai terenului. Anul trecut, au încercat să-și înscrie dreptul de proprietate în cartea funciară, însă cererea de intabulare a fost respinsă.

Motivul invocat de Oficiul de Cadastru era simplu: contractul de vânzare-cumpărare depus la dosar nu era înregistrat în evidențele biroului notarial, nemaifiind găsită nici documentația care stătuse la baza întocmirii acestuia.

Situația era complicată de faptul că între timp vânzătorul terenului decedase. În lipsa altei soluții, soții H. s-au adresat instanței, cerând constatarea dreptului lor de proprietate.

În fața judecătorilor a fost chemat și fiul vânzătorului, Constantin F. Acesta nu a depus nicio întâmpinare și s-a declarat de acord cu acțiunea celor doi. Corespondența cu notarul nu a lămurit nimic. Pe rolul biroului notarial, contractul de vânzare-cumpărare nu figura.

Singura posibilitate a magistraților a fost să compare copia după contract, depusă la dosar, cu originalul, adus în instanță de cumpărători. Judecătorii au apreciat că nu există nicio suspiciune de fals, fiind vorba doar de o eroare de înregistrare a actului în arhiva biroului notarial.

„Având în vedere existența contractului de vânzare-cumpărare, ținând cont de poziția procesuală și precizările pârâtului, instanța urmează să admită acțiunea, astfel cum a fost formulată de către reclamanți și să constate dreptul de proprietate al acestora cu privire la suprafața de 15.000 mp teren situat în extravilanul comunei Ceplenița, tarlaua ##, parcela ###, și 1800 mp teren situat în extravilanul comunei Ceplenița, tarlaua ##, parcela ###, dobândită ca urmare a încheierii contractului de vânzare-cumpărare din data de 11.07.2010”, au conchis magistrații. 

Comentarii