De Sănătate

Punem punctul pe știi

Iaşi – Începe să treacă, în sfârşit, sezonul virozelor: încă mai avem însă cazuri de gripă

vineri, 26 mai 2023, 01:50
1 MIN
 Iaşi – Începe să treacă, în sfârşit, sezonul virozelor: încă mai avem însă cazuri de gripă

Scurtul val de creştere a virozelor, care a durat circa o lună de zile, pare că a depăşit zona de vârf la Iaşi, conform datelor comunicate de către Direcţia de Sănătate Publică. Astfel, pentru ultima săptămână analizată de către Compartimentul de Supraveghere Epidemiologic şi Control Boli Transmisibile al DSP Iaşi, mai exact 15 – 21 mai 2023, au fost înregistrate doar 4.378 de cazuri de infecţii respiratorii acute. Chiar dacă sunt doar cu 6,07% mai puţine decât în săptămâna anterioară, când au fost depistate 4.644 de cazuri, este vorba de prima scădere de la sfârşitul lunii martie.

 

În mod concret, 3690 de cazuri sunt de infecţii virale ale căilor respiratorii superioare, 658 sunt pneumonii şi 30 cazuri de gripă la aproape toate grupele de vârstă. Săptămâna trecută au fost 38 de cazuri de gripă, iar în cazul acestui virus scăderea este una constantă. Mai mult, în momentul de faţă, nu sunt persoane internate la Spitalul de Boli Infecţioase care să aibă nevoie de tratamente specialitate, toate cele 30 de cazuri fiind îngrijite acasă, sub supravegherea medicului de familie.

„De asemenea, în săptămâna 15.05 – 21.05.2023, au fost raportate 156 internări, cu 29 mai puţine faţă de săptămâna precedentă. 82 au fost în cazul infecţiilor virale ale căilor respiratorii superioare şi 74 de pneumonii”, au transmis reprezentanţii DSP Iaşi.

În ceea ce priveşte cazurile de COVID-19, situaţia în Iaşi este mult îmbunătăţită în ultima perioadă: zilnic se înregistrează sub 10 cazuri / zi, iar la nivel de Terapie Intensivă sunt trei paturi ocupate la spitalele din Iaşi şi alte 20 de persoane sunt internate cu forme moderate. În registrul DSP alte 61 de persoane figurează ca fiind în izolare în această perioadă, în ultimele 24 de ore fiind raportate 7 externări şi 4 internări în spitalele din Iaşi. 

Comentarii