Mii de părinţi stau zilnic cu inima cât un purice, de grija copiilor lor. Care este vina autorităţilor?

Iaşi: pericol grav în faţa a 154 şcoli. Un accident din cinci se produce lângă acestea

marți, 15 februarie 2022, 03:03
4 MIN

Sute de părinţi ieşeni stau zile în şir cu inima cât un purice, cât timp copiii lor sunt la şcoală, unii scriind chiar petiţii autorităţilor. Motivul: din cele 650 de şcoli din tot judeţul situate în imediata apropiere a şoselelor, majoritatea foarte circulate, nu mai puţin de 154 nu au niciun fel de marcaje sau indicatoare rutiere de avertizare a şoferilor, iar multe nu au nici măcar treceri de pietoni pentru traversarea copiilor. O situaţie în acest sens a fost realizată recent de Inspectoratul Şcolar Judeţean, care propune şi un set de măsuri pentru a limita accidentele în zona şcolilor. Statisticile arată că unul din cinci accidente se produce în judeţ lângă o şcoală, adesea victime fiind şi elevi. Grav este că în cele mai multe cazuri magazinele căutate de copii în pauze sunt exact peste drum de şcoală. Drumarii spun că au bani alocaţi pentru astfel de lucrări, dar sumele sunt limitate.

Elevii de la peste 150 de şcoli din judeţul Iaşi sunt în pericol permanent din cauza faptului că au fost construite în apropierea şoselelor, iar autorităţile nu au luat măsuri ce derivă din aceasta. Pe multe drumuri judeţene şi naţionale din Iaşi care au şcoli în proximitate, marcajele rutiere stradale fie nu există, fie sunt şterse. De indicatoare nici nu mai vorbim: acestea ori lipsesc cu desăvârşire, ori sunt atât de deteriorate şi vechi încât sunt puse degeaba. Grav este că, în cele mai multe cazuri, magazinele din apropierea acestor unităţi de învăţământ sunt peste stradă, iar copiii traversează în fiecare pauză şoselele aglomerate pentru a cumpăra alimente. Cât despre marcaje pe drumurile comunale, acolo unde e cazul, nici nu poate fi vorba: primăriile nu au tehnica necesară pentru a marca străzile. Funcţionarii care administrează drumurile spun că o să se urnească, însă sunt deocamdată la stadiul de promisiune, cu toate că în acest an au fost alocaţi bani strict pentru acest segment.

O situaţie a ISJ Iaşi

Inspectoratul Judeţean Şcolar Iaşi a făcut o situaţie în acest an care ar trebui să pună pe gânduri autorităţile locale din aproape tot judeţul. Aproximativ 650 de unităţi de învăţământ – grădiniţe, şcoli gimnaziale, şcoli profesionale şi licee – au fost construite fix la marginea şoselelor aglomerate: drumuri judeţene sau naţionale. Dintre acestea, 154 au nevoie urgentă de “zebre”, cât şi de indicatoare rutiere pentru şoferi. Evident, cele mai multe dintre unităţile de învăţământ sunt pe străzi situate în municipii, iar unele şi pe drumuri naţionale sau drumuri judeţene intens circulate. De altfel, o bună parte dintre aceste unităţi de învăţământ nu au deloc treceri de pietoni sau indicatoare valide pentru şoferi. Altele au avur marcaje cândva, dar s-au şters, însă unele nu au avut niciodată.

De exemplu, în comuna Ciurea, Şcoala Gimnazială Dumbrava este situată chiar la drumul judeţean 248, un drum foarte circulat. Părinţii elevilor de aici au înaintat o petiţie către autorităţi, pentru înfiinţarea unei treceri de pietoni semaforizate, cât şi creşterea numărului de indicatoare. Cererea părinţilor este pertinentă: drumul este aglomerat, zilnic trecând sute de autoturisme şi camioane de tonaj mare, deoarece este una dintre rutele care leagă Iaşul de Vaslui.

Un alt caz: la Dagâţa, în faţa Şcolii Profesionale se cer marcaje rutiere. Tot în această comună, marcaje pentru trecere de pietoni ar trebui şi la Grădiniţa cu Program Normal.

De asemenea, la Vlădeni, elevii şi copiii de la mai multe unităţi de învăţământ traversează aiurea, pe unde apucă, din cauza lipsei marcajelor. Este vorba de Liceul Tehnologic Vlădeni, Grădiniţa cu Program Normal Borşa, Grădiniţa cu Program Normal Vlădeni, Şcoala Gimnazială Vlădeni.

La Belceşti, cinci unităţi de învăţământ au nevoie de marcaje stradale şi indicatoare: Şcoala Gimnazială Ruşi, Şcoala Gimnazială Satu Nou, Şcoala Gimnazială Liteni şi Şcoala Primară Ulmi.

Alte şase unităţi de învăţământ din Prisăcani au cerut aceleaşi facilităţi care să asigure siguranţa stradală a elevilor: Şcoala Gimnazială Prisăcani, Grădiniţa cu Program Normal Moreni, Grădiniţa cu Program Normal Prisăcani, Şcoala Gimnazială Măcăreşti, Şcoala Primară Moreni şi Şcoala Primară Satu Nou.

Se alocă bani puţini

O bună parte dintre aceste unităţi de învăţământ care au nevoie urgenţă de marcaje stradale şi indicatoare sunt la marginea şoselelor judeţene. Acestea sunt foarte aglomerate, cum ar fi drumul din Ciurea sau din Vlădeni. Consiliul Judeţean administrează aceste drumuri, iar unul dintre consilierii judeţeni spune că anul acesta a cerut bani de la buget pentru a rezolva această problemă.

“O statistică a Poliţiei Rutiere arată că unul din cinci accidente se produce lângă o şcoală, iar victimele sunt aproape întodeauna elevi. În perioada 2008 – 2017, accidentele în care au fost implicaţi copii între trei şi nouă ani au reprezentat aproape 30% din totalul accidentelor rutiere. În urma unei corespondenţe pe care am avut-o cu reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi a reieşit necesitatea reabilitării sistemului de semnalizare rutieră din zona unităţilor de învăţământ situate în proximitatea drumurilor judeţene. Este vorba despre intervenţii precum trasarea sau reînnoirea marcajelor stradale, montarea, reabilitarea sau creşterea numărului de indicatoare rutiere, trasarea sau înfiinţarea de treceri de pietoni, montarea limitatoarelor de viteză şi măsuri asemănătoare”, a precizat Adrian Acostoaiei (FOTO JOS), consilier judeţean din partea PMP.

Pe de altă parte, reprezentanţii Direcţiei de Drumuri Judeţene Iaşi au precizat că au bani limitaţi pentru acest gen de lucrări.

“În limita sumelor alocate prin bugetul pe anul 2022, unitatea noastră va include în programul de lucrări de întreţinere drumuri judeţene lucrări de achiziţie şi montaj indictoare rutiere şi execuţia marcajelor, funcţie de condiţiile meteo favorabile”, au precizat reprezentanţii instituţiei.

Comentarii